Sobota30. marec 2024, meniny má Vieroslava, zajtra Benjamín

Veľká koalícia v Bratislave: Droba a Vallo hovoria o spájaní síl, prsty v tom má aj Progresívne Slovensko

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – V hlavnom meste vzniká takmer presne rok pred komunálnymi voľbami nová koalícia. O spolupráci rokuje súčasný primátor Matúš Vallo s bratislavským župan Jurajom Drobom a Progresívnym Slovenskom.

Základ dohody tkvie v tom, že spoločným kandidátom na predsedu bratislavského samosprávneho kraja bude Juraj Droba a kandidátom na primátora hlavného mesta zasa Matúš Vallo. Progresívne Slovensko oboch kandidátov vo voľbách podporí a nepostaví proti nim žiadneho protikandidáta. Podľa informácií Denníka N, ktorý s odvolaním sa na svoje zdroje správu priniesol, zasa Matúš Vallo a Drobova materská strana SaS na oplátku podporia kandidátov PS na starostov mestských častí či komunálnych poslancov.

Veľká koalícia v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vallo potvrdil, že svoju opätovnú kandidatúru zvažuje. „Vážne sa zaoberám otázkou mojej opätovnej kandidatúry na primátora Bratislavy aj formou jej podpory. Považujem sa za človeka spolupráce, a preto okrem svojho tímu – poslancov a blízkych spolupracovníkov z magistrátu – sa rozprávam aj s ďalšími, s ktorými zdieľam spoločné hodnoty a predstavy o fungovaní hlavného mesta,“ povedal denníku. Bližšie sa však k rokovaniam s možnými partnermi vyjadriť nechcel.

„Veci si chcem poriadne pripraviť a dohodnúť. Obyvateľkám a obyvateľom budem môcť dať konkrétne odpovede, až keď tento proces dokončím,“ dodal 

Veľká koalícia v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

Progresívne Slovensko podporilo Matúša Valla už vo voľbách pred tromi rokmi. Vtedy tak urobila aj strana Spolu. Tá však teraz súčasťou týchto rokovaní byť nemá.

Juraj Droba v posledných župných voľbách v roku 2017 kandidoval s podporou viacerých strán a to okrem SaS aj strán OľaNO, SMK-MKP, NOVA, OKS, Zmena zdola, DÚ.

Veľká koalícia v Bratislave:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Treba rátať so zmenami

Najbližšie voľby plánované na november 2022 budú prvé, v ktorých si budú voliči naraz v jeden deň vyberať starostov či primátorov a aj županov. Súbežne sa budú voliť tiež mestskí a župní poslanci.

Matúš Vallo však pred voľbami čelí ešte jednému problému, ktorý musí vyriešiť. V posledných komunálnych voľbách totiž kandidoval aj s jemu naklonenými kandidátmi na starostov mestských častí a poslancov ako nezávislý. Podporovali ho PS a Spolu. Jeho Team Vallo bol však zoskupením bez formálnych štruktúr. Takéto niečo však po zmenách, ktoré presadila bývalá vládna garnitúra v zložení Smer-SD, SNS a Most-Híd už nebude možné. Vallo tak pripustil vznik novej strany a tým by problém vyriešil.

Viac o téme: Komunálne voľbySpoluprácaJuraj DrobaŽupné voľbyProgresívne SlovenskoMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu