Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bratislave sa pre Arrivu začína cenová vojna, skonštatoval Vallo: DPB to znevýhodňuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Situácia okolo nového regionálneho autobusového dopravcu v Bratislavskom kraji - spoločnosti Arriva je "mega faux pas". Počas štrkového bratislavského mestského zastupiteľstva to vyhlásil primátor hlavného mesta Matúš Vallo. To, že pod tlakom nedostatku vodičov zvýšil nový dopravca náborový príspevok až na 4000 eur, mení podľa primátora trh v celej Bratislave.

"Veľmi nás to znevýhodňuje a začína sa cenová vojna, na ktorú môžeme len všetci doplatiť," skonštatoval Vallo. Poukázal tak na mestský Dopravný podnik Bratislava (DPB), ktorý taktiež hľadá nových vodičov autobusov. Pre zabezpečenie komfortnej prevádzky by ich potreboval prijať zhruba 60. V sobotu (20. 11.) chystá aj náborový deň vo vozovni Jurajov dvor. DPB tak ako Arriva bojuje o nových vodičov rôznymi benefitmi.

"Vodiči autobusov chýbajú v celej Európe. Keďže priemerný minimálny plat 1500 eur, hodinová mzda 7,37 eura a ročné zvyšovanie mzdy o päť percent neboli pre vodičov dostatočne motivačné, ponúkli sme im aj náborový bonus vo výške 4000 eur," uviedla vo svojej reakcii Arriva. Ako podotkla, robí to preto, aby sa cestujúci v Bratislavskom kraji dostali do práce, školy či k lekárovi. "To od nás očakáva objednávateľ i obyvatelia Bratislavského kraja," podotkol dopravca.

Nový dopravca má problém s nedostatkom vodičov 

Dopravca Arriva začal prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji prevádzkovať v pondelok (15. 11.). Nahradil doterajšieho dopravcu Slovak Lines. Od začiatku má nový dopravca problémy s nedostatkom vodičom. Chýba mu ich zhruba 100. To spôsobuje, že viaceré spoje majú výpadky.

Za výpadky spojov hrozia vysoké sankcie 

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba na pondelkovom rokovaní so zástupcami spoločnosti Arriva dal dopravcovi čas do konca budúceho týždňa na to, aby problém do veľkej miery vyriešil. Zároveň avizuje, že ho za výpadky spojov neminú vysoké sankcie.

Situácia sa postupne zlepšuje 

Droba v stredu (17. 11.) na sociálnej sieti informoval, že situácia sa postupne lepší, počet vodičov sa zvyšuje každým dňom. Záujem o prácu v Arrive má podľa neho približne 70 adeptov. "Pri počte 100 chýbajúcich vodičov by to výrazne mohlo pomôcť riešiť situáciu," podotkol. BSK s Arrivou ako víťazom tendra podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur.

Viac o téme: BratislavaDPBArrivaMatúš Vallo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu