Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Spolupráca v komunálnych voľbách: Kollár nevylúčil nikoho! Pellegrini odmieta ĽSNS

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár Zobraziť galériu (2)
Predseda strany Sme rodina Boris Kollár (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Hnute Sme rodina v rámci komunálnych volieb nevylučuje spoluprácu so žiadnou politickou stranou. Je otvorené dohode s akoukoľvek stranou. Mimoparlamentná strana Hlas-SD je pripravená pri komunálnych voľbách vytvárať koalície s akoukoľvek stranou, výnimkou je len ĽSNS. Uviedli lídri strán Boris Kollár a Peter Pellegrini 

Kollár dodal, že pri tvorbe dohôd sa nemusia spájať len s koaličnými stranami. Hnutie tiež podľa neho uvažuje o tom, že na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja navrhne poslanca parlamentu Igora Kašpera (Sme rodina).

Boris Kollár verejnosti ukázal palicu, ktorú dostal v Revúcej a s ktorou údajne budú túto vládu hnať, ak ich nepodržia

Boris Kollár verejnosti ukázal palicu, ktorú dostal v Revúcej a s ktorou údajne budú túto vládu hnať, ak ich nepodržia (Zdroj: Facebook/Boris Kollár)

Smer je náš potenciálny partner, nie prirodzený

Pellegrini dodal, že Smer-SD nie je pre nich prirodzený partner, ide o jedného z potenciálnych partnerov. Podporiť chce opätovnú kandidatúru Jaroslava Bašku, ktorý je predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja za Smer-SD. Vo funkcii sa podľa Pellegriniho osvedčil a nemá konkurenciu.

Spolupráca v komunálnych voľbách:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Hlas-SD nepôjde do komunálnych volieb v jedinej kombinácii s konkrétnou politickou stranou. Naše krajské organizácie dostali pokyn z centrály, že môžu vytvárať rôznorodé koalície naprieč celým politickým spektrom okrem ĽSNS, aby podporili kandidátov, ktorých zvážia, že sú dobrí a vhodní, alebo aby sa pokúsili zohnať podporu pre nášho kandidáta," povedal Pellegrini s tým, že sú otvorení spolupráci aj s koaličnými stranami.

Pellegrini podporuje pestré koalície

Podporuje pestré koalície v regiónoch. Hlas-SD nemá podľa neho problém podporiť primátorov či šéfov samosprávnych krajov, ktorí sa vo funkciách osvedčili, hoci sú z iného politického spektra. Pellegrini zároveň potvrdil, že súčasný poslanec parlamentu Richard Raši pôsobiaci v Hlase-SD nebude kandidovať za šéfa Košického samosprávneho kraja.

Bratislava je podľa neho veľmi komplikovaná a jeho strana bude "veľmi zvažovať, ako sa k tomu postaví". Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba i primátor Bratislavy Matúš Vallo majú podľa Pellegriniho silnú pozíciu. "Veľmi by som predbiehal, ak by som povedal, ako sa zachová Hlas-SD," uzavrel.

Môže sa stať, že budeme v koalícii s Hlasom

"Nie sme nútení dodržiavať koalíciu takú, akú máme po parlamentných voľbách. Môže sa stať, že budeme v koalícii s Hlasom-SD alebo s maďarskými stranami. V niektorých mestách môžeme byť s opozičnými či mimoparlamentnými stranami," povedal Kollár.

"Budú sa musieť rozhodnúť kolegovia, ktorí budú chcieť ísť kandidovať. Kašper uvažuje nad kandidatúrou v Banskobystrickom kraji. Možno sa dohodneme, že budeme stavať našich kandidátov, možno sa dohodneme s tými, ktorí sú teraz vo funkciách," skonštatoval s tým, že Sme rodina ešte neriešilo, ako sa postaví k postu primátora Bratislavy.

V roku 2022 sa budú prvýkrát konať voľby do orgánov samospráv obcí a voľby do orgánov samosprávnych krajov v rovnakom čase. Voliči si teda budú v jeden deň vyberať starostov, respektíve primátorov i predsedov samosprávnych krajov a poslancov jednotlivých zastupiteľstiev.

Viac o téme: KoalíciaKomunálne voľbySpoluprácaBoris KollárSme rodina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu