Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Koaliční partneri sa dohodli na rozpočte: Takýto je deficit! Rokovať o ňom sa bude na vláde

BRATISLAVA – Koaliční partneri sa dohodli na návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Na rokovanie vlády by mal ísť už vo štvrtok (14. 10.) v podobe, v akej je zverejnený na stránke Hospodárskej a sociálnej rady SR. Ráta s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Potvrdil to predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Viskupič priblížil, že rokovania o rozpočte sa uskutočňovali počas viacerých koaličných rád, pričom na tej pondelkovej (11. 10.) ho už partneri schválili. Tento týždeň by tak o ňom mala rozhodnúť vláda a následne ho pošle na prerokovanie do Národnej rady (NR) SR.

"Samozrejme, nedajú sa vylúčiť nejaké úpravy v parlamente, to je jasné," skonštatoval Viskupič. Nepredpokladá však žiadne zmeny smerom k zvyšovaniu celkového deficitu, ktorý je podľa jeho slov najvyšší možný.

V roku 2022 by malo Slovensko hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % HDP. Vyplýva to z pracovnej verzie rozpočtu na budúci rok, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na stredajšie (13. 10.) rokovanie tripartity. V absolútnom vyjadrení by schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku mal byť takmer 5,5 miliardy eur. V ďalšom roku počíta návrh už s nižším deficitom pod tri percentá HDP.

Viac o téme: RozpočetVládaKoalíciaDeficitParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu