Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ženské krídlo v parlamente po slovách prezidentky koná: Politická kultúra na bode mrazu, vulgarizmy na každom kroku!

V parlamente si chcú urobiť poriadok v politickom vyjadrovaní sa. Zobraziť galériu (6)
V parlamente si chcú urobiť poriadok v politickom vyjadrovaní sa. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Tento týždeň vystúpila hlava štátu Zuzana Čaputová v parlamente so správou o stave republiky. Je to prirodzené vystúpenie prezidenta v zásadných chvíľach štátu. Čaputová však vo svojom prejave upriamila pozornosť aj na čoraz viac klesajúcu politickú kultúru. Toto sa prestáva páčiť aj istým poslankyniam v pléne, zobrali si prezidentkine slová k srdcu, a preto berú situáciu do vlastných rúk. Prekážajú im totiž vulgarizmy a expresívne slová v politike ako takej! Schytala to aj opozícia.

Archívne video z prejavu prezidentky:

Prezidentka sa v prednesení správy o stave republiky dotkla viacerých tém: Slovensko zúfalo potrebuje jednotu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na tejto úrovni to ešte nebolo, prízvukovala prezidentka

Bola to práve prezidentka, ktorá tento problém v správe pomenovala a tému ako takú otvorila. "Celková politická debata klesla na úroveň, kde nikdy nebola. Práca s klamstvom, vulgarizmy, osobné útoky sa už stávajú štandardom. Je naivné si myslieť, že to skončí iba v tejto miestnosti, alebo zasiahne iba adresáta urážok. Nie, spoločne formujeme našu spoločnosť, a každý prejav nenávisti je odkazom ľuďom, ktorí nás volili, že naše osobné spory sú pre nás viac, ako skutočné problémy ľudí," povedala ešte v utorok v pléne Čaputová.


Správa o stave Slovenskej republiky v podaní prezidentky Zuzany Čaputovej


Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rozhodli sa zasiahnuť, toto je výber ostrých slov z pléna

A sú to práve poslankyne z OĽaNO okolo Moniky Kozelovej, ktoré sa rozhodli v tejto, zrejme pre politicku kultúru, kritickej situácii. Tie ich zhrnuli do jednej skupiny: "Čvarga z ulice, lúzri, intelektuálny planktón, mentálni outsideri, hlúpi a primitívni kolotočiari, čistí fašisti, stádo či najväčší intelektuálny odpad pod slnkom,“ to sú podľa poslankýň vyjadrenia, ktoré len v priebehu jedného týždňa zazneli v pléne. Toto správanie spomínané dámy ostro odsúdili a vyzvali na normálnu a slušnú úroveň komunikácie v parlamente.

Ženské krídlo v parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Vychutnali si hlavne opozíciu

"Toto je úroveň slovenského parlamentu. A to nehovorím o kolegoch fašistoch či o kolegovi Ficovi,“ skonštatovala poslankyňa Kozelová. "Máme toho naozaj už dosť,“ dodala.

Brífing hnutia OĽANO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"My ako ženy a matky sa chceme dôrazne ohradiť voči takému správaniu. Je pre nás neprípustné, aby sme boli takýmto vzorom pre mladú generáciu,“ doplnila jej kolegyňa Anna Mierna.

Svoje rozhorčenie neskrývala ani ďalšia poslankyňa z hnutia OĽaNO Zita Pleštinská. "Bola som poslankyňou Európskeho parlamentu. Všetci poslanci sa tam správali s úctou. Očakávala by som, že sa aj kolegovia v našom národnom parlamente sa budú správať primerane a tak, aby neznižovali rešpekt voči tejto inštitúcii,“ dodala.

Káže aj kontroverzná poslankyňa Tabak

Svojou troškou prispela aj v poslednej dobe obľúbená a kontroverzná poslankyňa Romana Tabák. "Najhoršie čo by sme mohli urobiť my, je zostať ticho. Aj prezidentka vo svojom prejave poznamenala, že politická komunikácia klesla na nízku úroveň. Je dôležité podniknúť kroky, ako tento negatívny trend zmeniť,“ myslí si Tabák. Tá sa pritom na sociálnej sieti nie práve pozitívne preslávila kúpeľom v jednom z tatranských potokov.

Poslankyňa Romana Tabak sa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Romana Tabak)

Ďalšia poslankyňa Jana Majorová Garstková sa zmienila aj o konkrétnych verbálnych prejavoch nenávisti. "Takýchto vyjadrení na adresu slušných ľudí už bolo dosť,“ myslí si. Aj poslankyňa Anna Remiášová vníma situáciu rovnako. "Zažila som toho vo svojom živote naozaj veľa. Netušila som ale, že na najvyšších pozíciách v tejto krajine sú hulváti, ľudia bez morálky a klamári. To, čo sa deje v parlamente, sa nedeje ani v krčme najnižšej kategórie.“

Ženské krídlo v parlamente
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Problémom sú okrem vulgarizmov aj opatrenia, ktoré sa nedodržiavajú

Poslankyne hnutia OĽaNO v závere vyzvali kolegov z parlamentných lavíc, aby okamžite prestali s vulgarizmami a osobnými útokmi na jednotlivcov či celé skupiny poslancov. Zároveň žiadajú všetkých, čo budú viesť schôdze Národnej rady, aby dôsledne zabezpečovali dodržiavanie nielen rokovacieho poriadku, ale aj epidemiologických opatrení a sankcionovali tých, ktorí usmernenia nedodržiavajú. V tomto sa previnili v posledných mesiacoch aj poslanci nezaradenej Republiky či opozičnej ĽSNS, ktorých vedúci schôdze často upozorňujú na to, aby si nasadili rúška.

Viac o téme: KomunikáciaVulgarizmySpráva o stave republikyFicoOĽaNOZuzana ČaputováKozelováTabák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu