Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vyšetrovatelia NAKA sa vyjadrili k vojne v polícii: Svojich kolegov sa zastali

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA – Vojna v polícii. Tak by sa dala nazvať aktuálna situácia. Obvinenia viacerých vyšetrovateľov prvého a druhého bratislavského okresu však nenechali chladnými ich kolegov. Tí si ich vo vyhlásení zastali a tvrdia, že ak by mali podozrenia a dôvody na obvinenie či zadržanie, odhalili a riešili by ich ako mnohé iné počas svojej praxe.

Svojich kolegov sa jednohlasne zastali vyšetrovatelia 1. a 2. oddelenia vyšetrovania odboru Bratislava Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru (OBA NAKA PPZ), ktorí tvrdenia o možnom páchaní trestnej činnosti odmietajú. Sú presvedčení, že ak by mali o tom vedomosti, že sa tak dialo a boli by dôvody na obvinenie i zadržanie, takéto prípady by odhalili a riešili ako mnohokrát počas svojej praxe. 

Archívne VIDEO Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA

Na Krajskú prokuratúru v Bratislave priviezli ďalšieho zadržaného príslušníka NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Nič také sa ale v tomto prípade nestalo a v súčasnosti dochádza buď omylom alebo úmyselne k tomu, že niektoré orgány činné v trestnom konaní (pričom veľmi dobre chápeme zákonné možnosti, postupy a vyhodnocovanie dôkazov) svoju činnosť, z nášho pohľadu a hlavne na základe našej znalosti informácií, vykonávajú tak, že to v nás vzbudzuje dôvodnú obavu, že tieto kroky nesledujú zákonné účely, na ktoré sami zásadne a výhradne dbáme pri našej činnosti ako orgánov činných v trestnom konaní," uvádzajú vo vyhlásení, ktoré poskytol hovorca PPZ Michal Slivka.

Zdôraznili, že prácu vyšetrovateľov berú všetci ako povolanie, službu spoločnosti a občanom bez klišé, ktoré niekedy sprevádza podobné vyjadrenia. Verejnosť ubezpečujú, že svoje povolanie bude každý riadne a zákonne vykonávať aj naďalej.

Na Krajskú prokuratúru v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ján Zemiar)

Vojna v polícii

V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). „Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, odbor Bratislava, Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi, Milanovi Sabotovi a Štefanovi Mašinovi, ktorí budú za účasti ich obhajcov vypočutí,“ doplnil hovorca.

Ako ďalej uviedol, ďalší procesný postup bude stanovený po vyhodnotení všetkých dôkazov. „V súčasnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť ďalšie informácie,“ spresnil. Dvojicu príslušníkov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku obvinili v pondelok (13. 9.) aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

Peter Scholtz, inšpekcia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Okrem toho v utorok 14. septembra vzniesol prokurátor Generálnej prokuratúry obvinenie na dočasného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza, a to z pokračovacieho zločinu zneužívania právomocí verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. Zadržaný bol ešte v pondelok 13. septembra antitímom policajnej inšpekcie

 

Viac o téme: Božie mlynyInšpekcia ministerstva vnútraŠtefan MašinVojna v políciiJán ČurillaPavol ĎurkoMilan SabotaAntitím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu