Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poslancov čakajú dve mimoriadne schôdze parlamentu: Na programe aj odvolávanie šéfa rezortu vnútra

Poslanci Národnej rady sa zídu opäť v pondelok
Poslanci Národnej rady sa zídu opäť v pondelok (Zdroj: Topky - Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR sa zídu opäť v pondelok (30. 8.). Čakajú ich dve mimoriadne schôdze. Prvá sa má začať o 11.00 h, týkať sa má cien energií v roku 2022. Po jej skončení sa má nasledovať ďalšie rokovanie, na ktorom by mal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) opätovne čeliť pokusu o odvolanie z funkcie.

Schôdze inicioval Smer-SD, podporili ich aj nezaradení poslanci. Jediným bodom 37. schôdze NR SR má byť uznesenie z dielne Smeru-SD. Parlament by ním mal vládu zaviazať k predloženiu vecného a časového harmonogramu krokov, ktoré podnikne v priebehu septembra, "s cieľom podstatne eliminovať ťažké sociálne dosahy výrazného zvýšenia cien tepla, plynu, elektriny pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky v roku 2022". Opozícia tiež od vlády chce, aby stanovila postup pri ochrane záujmov SR v súvislosti s ukončením projektu Nord Stream 2.

Otázne je, či poslanci koalície podporia program schôdze a umožnia diskusiu. Podľa lídra Smeru-SD Roberta Fica sa dá očakávať, že tak neurobia a rokovanie sa hneď skončí. Koaličná SaS už avizovala, že program nepodporí.

Na 38. schôdzi sa opozícia opäť pokúsi odvolať ministra vnútra. Smer-SD mu vyčíta viacero vecí, od situácie v rezorte a polícii až po podozrenia z korupcie. Tvrdí, že sa mal stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Z. v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Kritizuje ho tiež preto, že mal údajne prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom. Mikulec obvinenia opozície odmietol. SaS i OĽANO mu deklarovali podporu.

Viac o téme: OdvolanieNávrhMimoriadna schôdzaRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu