Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Schôdza, ktorá ani nezačala, má krutý dopad: Fico hovorí o daňovom podvodníkovi Mikulcovi, uzemnil ho Kollár

Fico a Pellegrini sa pustili do koalície, Kollár im to oplatil. Zobraziť galériu (6)
Fico a Pellegrini sa pustili do koalície, Kollár im to oplatil. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Rokovanie parlamentu, ktoré sa malo venovať odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) sa dnes pokúsili poslanci otvoriť znova. Po včerajších dvoch pokusoch, kedy nebolo plénum uznášaniaschopné, museli schôdzu presunúť na dnes, no ani teraz neuspeli. Opozícia sa pre dnešný priebeh na koalíciu rozohnila, hlavne predseda Smeru Robert Fico. Vzápätí mu to ale všetko spočítal aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

VIDEO Boris Kollár po neotvorení schôdze:

Sme rodina priznáva, že majú pochybnosti o vedení ministerstva vnútra a preto schôdzu podporili (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:28

Podľa predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) sa Robert Fico opäť upína ku klamstvám a vraj na schôdzi boli kompletne prítomní poslanci OĽaNO aj Sme rodina. "Asi sa tá slučka okolo neho už poriadne sťahuje. V minulosti tu bola táto Ficova mafia, no máme pochybnosti aj okolo terajšieho vedenia ministerstva vnútra. Nechceme, aby tu bola nejaká ďalšia skupina, ktorá si sprivatizuje spravodlivosti," tvrdí Kollár, ktorý týmto vysvetlil, prečo jeho poslanci hlasovali za otvorenie schôdze.

Aktualizované 11:10

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini si myslí, že ak Peter Kovařík neodíde z funkcie sám, poráta sa s ním generálna prokuratúra.

Pellegrini vyslovil možnosť, že ak Kovařík neodíde z funkcie sám, poráta sa s ním prokuratúra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:05

K neotvoreniu schôdze sa vyjadril aj poslanec Sme rodina Peter Pčolinský, ktorý rozhodne nepatrí k Mikulcovým fanúšikom.

Pčolinský sa vyjadril k neotvorenej schôdzi o Mikulcovom odvolávaní (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:15

Poslanci Smeru-SD reagujú na dianie v parlamente, kedy nebola otvorená ani jedna z dvoch mimoriadnych schôdz, či už pri vyšších cenách energií alebo pri odvolávaní Mikulca. "Každý deň sa ukazuje, čo je to za nepripravená a nebezpečná banda, čo sa dostala k moci. Báli sa včera prísť argumentovať a viesť diskusiu," tvrdí predseda Robert Fico. Strana pravdepodobne opäť podá návrh na vyslovenie nedôvery Mikulcovi. 

Schôdza, ktorá ani nezačala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Minister Mikulec je podľa neho skorumpovaný. "Kto neveríte, dojdite za mnou, ja vám ukážem celú genézu tohto prípadu," povedal o údajnej Mikulcovej minulosti v oblasti nákupu IT zariadení Fico. Spomína aj 100-tisíc eurový úplatok či konflikt záujmov v prípade jeho brata a otca.

Fico avizoval, že im asi nič iné neostáva, ako opäť podať návrh na schôdzu o odvolávaní ministra. Nechcú čakať na začiatok riadnej schôdze, na kedy sa ich návrh na odvolávanie presunul. Riadna schôdza sa má začať 16. septembra. Kritizoval tiež predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) za to, že Národná rada (NR) SR už vyše mesiaca nerokuje o zvolaných mimoriadnych schôdzach, vzhľadom na to, že ich koalícia blokuje.

Aktualizované 10:07

Parlament nie je ani štvrtýkrát uznášaniaschopný. Kollár po prítomnosti len 63 poslancov ukončil 38. schôdzu a zvyšný program presunul na najbližšiu septembrovú schôdzu.

Ani štvrtýkrát poslanci neotvorili schôdzu o Mikulcovi, Kollár presunul zvyšný program na september (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 9:40

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) hovorí o tom, že neotvorenie schôdze spočíva aj v tom, že koalícia nechce nabiehať na opozičnú hru, napriek tomu, že schôdza sa bude musieť raz aj tak otvoriť. Buď to bude teraz alebo v septembri. "Je to na dohode v koalícii," tvrdí predstaviteľka Za ľudí. "My, čo tu stojíme, sme sedeli v sále a sme pripravení sa baviť o témach, ktoré nastoľujú, ale ak sa koalícia dohodne na nejakom postupe, tak ten budeme rešpektovať," tvrdí Marcinková s tým, že Mikulec ich dôveru má. 

Marcinková vyhlásila, že stoja za Mikulcom, nad stranou Za ľudí vraj ako jedna z posledných ešte palicu nezlomila (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 9:04

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zisťuje uznášaniaschopnosť parlamentu. Prítomných je len 62 poslancov. NR SR teda nie je uznášaniaschopná. Kollár odkladá schôdzu o hodinu, konkrétne na 10:05.

VIDEO Tretí pokus o otvorenie 38. schôdze opäť nevyšiel:

Poslanci ani tretíkrát neotvorili schôdzu o odvolávaní Romana Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Včerajšie fiasko

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR, na ktorej chcel opozičný Smer-SD odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO), včera presunuli pre neuznášaniaschopnosť poslancov na dnešok.

Schôdza, ktorá ani nezačala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Smer-SD vyčíta ministrovi viacero vecí, od situácie v rezorte a polícii až po podozrenia z korupcie. Opozičná strana tvrdí, že Mikulec sa mal stretávať s členom bratislavskej skupiny takáčovcov Matejom Z. v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Strana ministrovi vyčíta aj to, že mal prerušiť policajný zásah voči Matejovi Z. a ďalším dvom svedkom. Rovnako hovorí o podozreniach z korupcie. Mikulec už obvinenia odmietol, reagoval, že Mateja Z. nepozná a nikdy ho nestretol.


MIMORIADNA schôdza parlamentu: Prekvapenie na úvod po návrate poslancov do lavíc, neschválili ani program!


Neuskutočnila sa ani prvá schôdza

Koaličná SaS nevidí zmysel v mimoriadnych schôdzach Národnej rady (NR) SR iniciovaných opozičným Smerom-SD. Považuje ich za divadlo. Preto poslanci strany nepodporili program rokovania o cenách energií a nezúčastnia sa ani odvolávania ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Informovala o tom šéfka klubu SaS Anna Zemanová. Vyhlásila, že stoja za vládou Eduarda Hegera (OĽANO) a jeho ministrami.

Schôdza, ktorá ani nezačala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ak je záujem o odbornú diskusiu, poslanec Robert Fico (Smer-SD) ako člen hospodárskeho výboru môže dať návrh na prerokovanie tohto bodu na výbore a určite by sme takýto bod podporili," uviedla Zemanová. Na výbor by podľa nej mohol prísť aj štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek, ktorý by mohol odbornú diskusiu viesť.

Deklarovala, že rezort hľadá riešenia, ktoré by minimalizovali dosah zvýšených cien energií na domácnosti a podnikateľov. "Súvisí to s opatreniami, ktoré ministerstvo zrealizovalo, aby sa znížila paušálna čiastka poplatku za ceny energií. Trhovú cenu ovplyvniť nevieme," ozrejmila.


Odborník hodnotí dnešné parlamentné fiasko: Nemôžu to neustále odkladať, nevidí inú cestu ako Mikulcov koniec


Opozičný Pellegrini vyzýva vládnych poslancov, aby nerobili obštrukcie

Nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini vyzval koalíciu, aby prestala robiť obštrukcie pri odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Hoci sa schôdza malo začať v pondelok, pre neuznášaniaschopnosť pléna sa posunula na utorok (31. 8.). Pellegrini to kritizuje a vyzval predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby nezvolal žiadnu inú schôdzu, kým sa ministrovo odvolanie neprerokuje. Na Mikulca apeloval, aby sám z funkcie odišiel.

Schôdza, ktorá ani nezačala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: SchôdzaOdvolávanieRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu