Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Majú úľavy pre očkovaných zmysel? Infektológ Sabaka dáva odpoveď: Jasné argumenty!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: FB/MZ SR)

BRATISLAVA – Zaočkovať sa, alebo nie? Rozdielne stanoviská k tejto problematike momentálne výrazne rozdeľujú spoločnosť. Zatiaľ čo jedni sa rozhodli pre vakcínu hneď, ako to bolo možné, iní poukazujú na jej negatíva, či šíria nepodložené hoaxy. Oficiálne dáta pritom ukazujú, že vakcíny majú zmysel.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb vakcína až 5-krát znižuje riziko nákazy a až 29-krát znižuje riziko nutnosti hospitalizácie.

Ako poukázal slovenský infektológ Peter Sabaka, je jasné, že pri delta variante nie sú infekcie u očkovaných žiadnou raritou, sú však stále 5-krát menej časté a očkovaní sú zrejme tiež menej infekční. Úľavy pre očkovaných tak podľa neho majú zmysel.

Majú úľavy pre očkovaných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Jasné je aj to, že ochrana pred infekciou časom klesá, tak ako klesá hladina protilátok. "Čo ale tiež začína byť jasné je to, že ochrana pred ťažkým priebehom zostáva veľmi solídna aj napriek rozšíreniu delta variantu a aj napriek času uplynutému od očkovania," upozornil.

V telách nám okrem toho po očkovaní alebo prekonaní infekcii zostávajú pamäťové bunky, ktoré sa podľa Sabaku infekciou rýchlo "nakopnú" a zasa začnú produkovať ďalšie protilátky. "Očkovaní sa teda stále nemajú čoho obávať. Pre zdravie tých ktorí už majú imunitu predstavuje koronavírus minimálne riziko," dodal.

Viac o téme: OčkovanieVakcínyKoronavírusPeter Sabaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu