Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Povinné OČKOVANIE: Áno či nie? Odborníci stále diskutujú, minister má už pripravený materiál

Lengvarský má pripravený materiál Zobraziť galériu (5)
Lengvarský má pripravený materiál (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa čoraz viac začína skloňovať téma povinného očkovania pre isté skupiny. Nie všetci sú presvedčení, že je to dobrá cesta. Spoločnosť by to mohlo ešte viac polarizovať. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že to síce nie je akútne, ale materiál už má pripravený.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský má už pripravený materiál k povinnému očkovaniu. O povinnom očkovaní sa momentálne vedú diskusie s odborníkmi a rezort zdravotníctva by o tom mal komplexne informovať. Zatiaľ však nie je známe, kedy presne by sa tak malo stať.

VIDEO Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť

Prieskum o očkovaní a opatreniach proti Covidu: Očkovanie - téma, ktoré rozdeľuje spoločnosť (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O povinnom očkovaní sa diskutuje

"Môžeme sa baviť o tom, či áno, alebo nie povinné očkovanie a pre ktorú skupinu. Verím však, že téma bude mať ešte vývoj, nie je to ešte akútne," dodal minister. Zopakoval, že povinné očkovanie by sa mohlo týkať zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov kritickej infraštruktúry, zamestnancov domovov sociálnych služieb i učiteľov.

Povinné OČKOVANIE: Áno či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Diskusie s odborníkmi stále pokračujú. "Očkovanie chráni pred ťažkým priebehom ochorenia COVID-19 - uvedená problematika je aktuálne predmetom odborných debát o možnostiach povinného očkovania pre určité skupiny ľudí – napríklad pracovníkov kritickej infraštruktúry a iných. V nadväznosti na závery odbornej diskusie budeme komplexne informovať," uviedla pre Topky hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Kedy sa dozvieme výsledok diskusií, zatiaľ nie je známe. V súčasnosti je zaočkovaných proti novému koronavírusu 70 percent zdravotníkov. 

Tému rieši aj rezort školstva

Minister školstva Branislav Gröhling ešte minulý týždeň uviedol, že téma povinného očkovania učiteľov a zamestnancov škôl sa dostáva "na povrch". Zároveň chce diskutovať o povinnej vakcinácii určitých profesií, medzi ktoré by patrili napríklad policajti či zdravotníci, ale aj učitelia. Myslí si, že k tomu budú musieť zaujať stanovisko politické strany a následne aj vláda. 

Povinné OČKOVANIE: Áno či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Tému povinného očkovania neustále otvárajú spolu s ministrom zdravotníctva. "Budeme ju otvárať aj ďalej, aby sme diskutovali o tom, či nemáme pristúpiť aj k takýmto opatreniam, kde by boli určité oblasti a profesie, ktoré by mali povinné očkovanie v rámci zdravotníkov, zamestnancov sociálnych služieb, Policajného zboru, ale aj učiteľov a zamestnancov škôl, aby sme vytvárali prostredie, že vieme v týchto oblastiach ďalej fungovať," skonštatoval minister.

Vyššia zaočkovanosť prispeje k bezpečnejším školám

Gröhling chce využiť kompletne všetky nástroje, ktoré sú na dobrovoľné motivovanie ľudí. "Nemyslím si, že by sme ich mali motivovať finančne, príkazmi alebo inými spôsobmi," uviedol. Očkovaním podľa neho všetci ochraňujú nielen svoje zdravie, ale aj zdravie svojej rodiny. "My hovoríme, že k tomu vytvárame aj prostredie na vzdelanie. Zatiaľ skúsme využiť ešte všetky tieto mechanizmy, kým príde k nejakým ostatným opatreniam," poznamenal minister školstva.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Minister tiež vyhlásil, že vyššia miera zaočkovanosti prispeje k bezpečnejším školám a prezenčnému vyučovaniu. Vyzval ľudí, ktorí ešte váhajú nad očkovaním, aby tak urobili ešte do začiatku školského roka. Ministerstvo školstva má spustiť od 16. augusta call centrum. Chcú telefonovať aj riaditeľom a zamestnancom škôl v lokalitách s nízkou očkovanosťou. Rezort chce pomôcť aj ponukou očkovacích výjazdových tímov, ktoré by mohli ísť priamo do škôl.

Ak nebude počet očkovaných rásť, som za

Ak nebude rásť počet zaočkovaných, za povinné očkovanie učiteľov by bol aj poslanec parlamentu a podpredseda školského výboru Radovan Sloboda (SaS). Sloboda na sociálnej sieti uviedol, že zatvorená trieda kdekoľvek na Slovensku bude na zodpovednosti práve tých nezodpovedných. "Môj osobný názor ako podpredsedu školského výboru NR SR je, že ak nebude rásť počet zaočkovaných, tak by pre všetkých učiteľov a zamestnancov škôl, ktorí nemajú zdravotnú prekážku, malo byť očkovanie povinné," napísal.

Povinné OČKOVANIE: Áno či
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Radovan Sloboda - žijem športom)

Odborníčka si nemyslí, že povinnosť očkovania zvýši zaočkovanosť

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Elena Prokopová si nemyslí, že povinnosť očkovania zvýši zaočkovanosť. Rozhodnutie o povinnom očkovaní niektorých skupín ľudí bude potrebné veľmi dôsledne zvážiť. "Treba skôr apelovať na to, aké je toto očkovanie dôležité," uviedla Prokopová. Zároveň má pocit, že po tom, ako sa uvoľnili opatrenia, ľudia prestávajú vnímať dôležitosť očkovania.

Pracovná komisia

Minister zdravotníctva minulý týždeň uviedol, že vytvorí pracovnú komisiu, , ktorá sa bude primárne zaoberať otázkou prípadného preočkovania populácie Slovenska. Zdôraznil, že hoci zaočkovanosť Slovákov nie je dobrá, ambíciou je, aby fungovali "základné atribúty štátu". Avizoval, že sa musia "zaoberať otázkou povinného očkovania".

"Situáciu sledujeme a vyhodnocujeme aj v iných krajinách a v správnej chvíli verím tomu, že odborníci, ktorých tu máme, povedia, že teraz je potrebné sa nad tým zamyslieť," uviedol minister. Nevylúčil, že treťou dávkou by mohli byť očkovaní zdravotní pracovníci, seniori či zamestnanci v zariadeniach v sociálnych služieb. "Budeme však postupovať, ako nám odporučia odborníci," uistil Lengvarský. Pracovná komisia by sa podľa jeho slov mala venovať otázke, kedy začať s preočkovaním, koho preočkovať a akými vakcínami, keďže prichádzajú aj nové.
      

Viac o téme: OčkovanieSlovenskoPovinné očkovanieVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu