Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bratislavčanov straší nový druh komára: Prenášať môže vírusy japonskej encefalitídy, dengue aj Zika!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA – Nielen koronavírus, ale tiež komáre. Hlavné mesto opäť aj tento rok bojuje s nepríjemným hmyzom. Napriek opätovným zásahom magistrátu v snahe zabrániť ich množeniu mnohým obyvateľom hlavného mesta pijú krv. A to doslova. Aby toho nebolo málo, potvrdil sa aj výskyt nového druhu komára, ktorý prenáša viaceré nebezpečné choroby.

Ako informoval magistrát, v ostatných dňoch bol v Bratislave zmonitorovaný nový druh komára - Aedes japonicus. "Jeho výskyt na ľavom brehu Dunaja potvrdil hlavný mestský biológ, vedec Mikrobiologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského doc. RNDr. Nasir Jalili CSc., MPH v spolupráci so švajčiarskym expertom na komáre Francisom Schaffnerom. Tento druh sa vyskytuje aj na území Rakúska či Nemecka," uviedli.


Slovensko ohrozujú nové, invázne komáre z Ázie: ROZHOVOR s doktorkou a jej rada pre ľudí, máme sa báť?


Tento sa však na rozdiel od svojho, v Bratislave dobre známeho, príbuzného neliahne v záplavových územiach, ale nachádza sa skôr v menších liahniskách a obľubuje tmavé povrchy ako sú napríklad staré pneumatiky. "Záhradkári či majitelia dvorov, kde sa môžu vyskytovať malé vodné plochy by mali častejšie dbať na vylievanie stojatej vody," upozornili.

Bratislavčanov straší nový druh
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hlavný mestský biológ potvrdil, že ide o výskyt s menším rozsahom, ktorý nepredstavuje zvýšené nebezpečenstva pre ľudí. "Invazívny komár Aedes japonicus pôvodom z Ázie má schopnosť prenášať napríklad vírusy japonskej encefalitídy, chikungunya, dengue alebo aj Zika, ktoré sa však doposiaľ nevyskytli na našom území a preto by ani ich prenos v našich podmienkach nemal hroziť," upokojujú.

Podobne je podľa nich v Bratislave dlhodobo zaznamenaný aj výskyt druhov rodu Anopheles, ktoré tiež majú schopnosť prenosu ochorení, ich prítomnosť však doposiaľ nijako neohrozila zdravie ľudí.

Primátor Bratislavy Vallo o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Každoročný problém

Bratislava aj tento rok v boji s komármi stavila na ekologický larvicíd BTI. Ten nelikviduje samotné dospelé jedince, ale jeho úlohou je zničiť ich ešte v larválnom štádiu. Rozbehli tiež nový projekt takzvaných lovcov komárov a vytvorili novú funkciu mestského koordinátora regulácie komárov.

Napriek tomu je v niektorých častiach hlavného mesta opäť situácia priam neúnosná. Dôvodom sú aj prívalové dažde a s nimi súvisiace povodne z polovice júla. "Najintenzívnejšie zásahy sme vykonávali v kritických lokalitách ako Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Rusovce. Paralelne sme však monitoring a zásahy proti larvám komárov realizovali aj mimo týchto záplavových lokalít, kde sa v dôsledku zrážok tvorili periodické mláky," informoval začiatkom augusta primátor Matúš Vallo.

Bratislava nasadí na boj s komármi dobrovoľníkov, drony i mestského koordinátora (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Larvy na uzémiach, kde zasahovali, sa im podarilo vyhubiť. Avšak neznamená to, že je po probléme. "Vzhľadom na charakter okolitého prostredia, nejaké komáre v Bratislave vždy budú. Cieľom nie je a ani nemôže byť eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie," upozornil Vallo

Záplavové liahniská sa okrem toho nachádzajú aj v najvyššom 5. stupni ochrany, kde legislatíva neumožňuje zásah. Komáre sa okrem toho liahnu aj na súkromných pozemkoch a v záhradách. Zásahy nie sú efektívne ani v lese, kde sa podľa primátora na malých vodných plôškach komáre rýchlo množia.

Mohlo byť však aj horšie. "Podľa odborných odhadov by bola situácia s komármi bez našich zásahov trojnásobne horšia, ale rozumiem vašej kritike, keďže posledné týždne sa situácia zhoršila, čo aj priznávame," uviedol k aktuálnej situácii.

Viac o téme: KomáreMagistrátBratislavaMatúš ValloAedes japonicus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu