Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mnohí ľudia majú z toho strach: Môžu komáre prenášať KORONAVÍRUS?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Sezóna komárov je v plnom prúde. Pretože bodaví škodcovia môžu prenášať patogény, niektorí ľudia sa obávajú infikovania koronavírusom komármi. Aký opodstatnený je však tento strach?

Pretrvávajúce teplo a niekde aj daždivé poveternostné podmienky poskytujú komárom najlepšie podmienky na rozmnožovanie. Aj keď odborníci zatiaľ nehovorili o premnožených komároch, ale napríklad v povodňových oblastiach je zvýšený výskyt škodcov sajúcich krv. Skutočnosť, že komáre môžu prenášať patogény, nie je žiadnou novinkou. Ale môže prenášať krvou aj koronavírus?

Pohroma v Chorvátsku: Oblasť zaplavili roje komárov, z pohľadu na VIDEO sa robí nevoľno!

Mnohí ľudia majú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžu nás komáre nakaziť?

Aj keď Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) včas informovala o tom, že prenos Sars-CoV-2 komármi je veľmi nepravdepodobný, neexistovali o tom žiadne vedecké dôkazy. Minulý rok zverejnili vedci pracujúci s Yan-Jang Huangom a Danou Vanlandinghamovou štúdiu v časopise Scientific Reports, ktorá odmietla teóriu prenosu koronavírusu komármi.

Koronavírus sa nachádza v krvi niektorých ľudí, ale iba vo veľmi malom množstve. Žeby ich komáre nasali, je veľmi nepravdepodobné. Ale je to možné: v štúdii sa koronavírus zistil aj u niektorých komárov. Ale tam sa nemohol replikovať, nieto ešte prenášať.

Mnohí ľudia majú z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Komáre môžu prenášať západonílsky vírus

Ale hoci komáre nemôžu prenášať koronavírus, hmyz je určite nebezpečný. Inštitút Roberta Kocha (RKI) už oznámil, že západonílsky vírus bude toto leto obiehať medzi komármi a vtákmi. V menšej miere sa podľa najnovšieho epidemiologického bulletinu dajú očakávať infekcie prenášané komármi u ľudí a koní, najmä v júli a auguste.

Päť tvorov, ktoré na vás najčastejšie parazitujú, keď spíte: Ten štvrtý je priam hrôzostrašný

Doteraz bolo v rokoch 2019 a 2020 zaznamenaných len málo registrovaných prípadov u ľudí. Postihnutí žili v Berlíne, Sasku-Anhaltsku a Sasku. RKI považuje rozšírenie postihnutých regiónov za možné. Pretože vírus môže v komároch prezimovať. U niektorých nakazených pacientov sa potom vyskytujú príznaky podobné chrípke. Závažné priebehy sú zriedkavé, ale môžu sa skončiť smrťou.
 

Viac o téme: PrenosKomáreKoronavírusZápadonílsky vírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu