Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zdvihnutý Dunaj stvoril raj pre komárov: Zasiahnuť museli lovci! Počas týždňa zničili miliardy lariev

Lovci komárov vraj zničili viac ako miliardu lariev komárov. Zobraziť galériu (2)
Lovci komárov vraj zničili viac ako miliardu lariev komárov. (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - To, že bol počas minulých dní rozvodnený Dunaj v hlavnom meste ešte len začiatok problémov, tušili asi len lovci komárov a odborníci na túto problematiku. Tí totiž vedeli, že po zdvihnutí a klesnutí hladiny príde doslova raj pre otravný hmyz, a síce komáre. Obávané sa zrejme veľmi rýchlo dostavilo a lovci sa museli zmobilizovať.

Problematike sa venuje združenie "Lovci komárov" a podľa záverov zničili už miliardu lariev komárov. Hlavné mesto dokonca zverejnilo video, na ktorom sa v okolí stojatej vody pri stromoch a v močiaroch aplikuje tzv. larvicíd BTI, ktorý sa následne vo vode rozpustí a zabije samotné larvy komára ešte pred vyvinutím v dospelého jedinca.

Začali po vyliatí Dunaja spred dvoch týždňov

Lovci sa začali o situáciu významne zaujímať hlavne po 18. júli, kedy sa v dôsledku vysokých zrážok vyliala rieka Dunaj, a tak stvorila dokonalé prostredie pre liahniská komárov v mokrej pôde. "Najintenzívnejšie zásahy sme vykonávali v kritických lokalitách ako Devínska Nová Ves, Devín, Petržalka a Rusovce. Paralelne sme však monitoring a zásahy proti larvám komárov realizovali aj mimo týchto lokalít, kde sa v dôsledku zrážok tvorili periodické mláky," píše hlavné mesto na sociálnej sieti.   

Zdvihnutý Dunaj stvoril raj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Archívne video

Komáre môžu byť nebezpečnejšie než sa zdá. Čo všetko môžu spôsobiť?

Pripravenosť bola, no bolo treba čakať

Aj keď boli lovci na toto pripravení, bolo so zásahmi potrebné počkať, kým sa hladiny ustália. "Nakoľko stúpajúca hladina menila profil a rozsah liahnisk. Tento čas sme využili na dôkladné zmonitorovanie zaplaveného územia a naplánovanie čo najefektívnejších zásahov. Vzhľadom na rozsah záplav a vysoké teploty, ktoré prajú rýchlemu vývoju komárov, bolo nutné konať rýchlo, aby sme čo najskôr zničili čo najviac lariev," pokračuje mesto.

No rozmiestnenie BTI prípravku využili lovci aj modernú techniku v podobe lietajúcich dronov.

Za týždeň zlikvidovali miliardu lariev

Len za uplynulý týždeň mesto vykonalo viac zásahov ako počas celej minuloročnej sezóny. "Vzhľadom na rozsah zásahov larvicídom BTI za posledný týždeň, viac ako 2 milióny metrov štvorcových, môžeme jednoznačne povedať, že sa nám podarilo zničiť miliardy lariev komárov, ktoré by sa inak vyvinuli na dospelé jedince. Bez týchto zásahov by situácia bola neporovnateľne horšia," píše na sociálnej sieti mesto.

Viac o téme: KomáreBratislavaDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu