Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

SaS je pripravená diskutovať o možnosti voliť z karantény: Hlas návrh ministerstva odmieta

Martin Klus
Martin Klus (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Strana SaS je pripravená na diskusiu o hľadaní možností, ako umožniť voliť aj občanom nachádzajúcim sa v karanténe. Opozičný Hlas-SD odmieta novelu volebného zákona z dielne Ministerstva vnútra (MV) SR. Hovorí o obmedzovaní základného práva ľudí slobodne voliť. Strany tak reagovali na návrh novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

"Nechceme nikoho obmedzovať na jeho volebnom práve, a preto si myslíme, že o tejto téme by mala najskôr prebehnúť široká verejná diskusia. S otvorením volebného zákona by sme však zároveň radi konečne doriešili zjednodušenie voľby zo zahraničia či zavedenie dvojkolovej voľby pre budúcoročné komunálne a regionálne voľby," uviedol podpredseda SaS a štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. Hovorí o kľúčovej zmene tohto volebného obdobia.

Hlas-SD tvrdí, že rozumie potrebe ochrany verejného zdravia, očakáva však odbornú diskusiu a posúdenie situácie kompetentnými orgánmi. Navrhovaná zmena legislatívy podľa strany vyvoláva otázniky. "Preto veríme, že štát zabezpečí adekvátnou cestou ústavou garantované volebné právo pre všetkých svojich občanov a nebude takýmto spôsobom deliť ľudí na dve kategórie. Siahať na volebné právo jednotlivca je neprípustné," podčiarkla strana. Hovorí o povinnosti vlády postarať sa o to, aby volebné právo každého občana bolo zabezpečené aj počas pandémie.

MV SR v reakcii na viaceré interpretácie navrhovanej novely tzv. volebného zákona zdôraznilo, že sa ňou nemenia pravidlá, pokiaľ ide o prekážky vo výkone volebného práva. Reagovalo tak aj na tvrdenie poslanca Sme rodina Petra Pčolinského, ktorý napísal, že novela umožní vylúčiť z volieb všetkých, ktorí nie sú zaočkovaní. Rezort hovorí o šírení dezinformácií.

Viac o téme: MinisterstvoNovelaVnútroVolebný zákonHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu