Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zmanipulovaní svedkovia či spravodajské hry? Vážne podozrenie na inšpekcii! Šéfka tímu pôjde na detektor lži

Na snímke príslušník elitnej polície pred budovou Špecializovaného trestného súdu
Na snímke príslušník elitnej polície pred budovou Špecializovaného trestného súdu (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Očistec, Judáš, Búrka, Mýtnik - to sú v súčasnosti najväčšie mediálne kauzy. V mnohých boli zadržaní kedysi vysokopostavení ľudia a doteraz sú vo väzbe. Inšpekcia ministerstva vnútra však teraz zadržala jedného zo svedkov a obvinila ho z krivej výpovede. Ten sa k nej mal aj priznať.

V kauze Očistec vypovedal aj Daniel Lipšic

archívne video

Daniel Lipšic prišiel vypoveď v kauze Očistec (Zdroj: Ivan Mego)

Inšpekcia ministerstva vnútra v utorok zadržala jedného zo svedkov v kauze Očisteč Csabu Dömötöra. Urobila tak na základe podozrení, ktoré vyplynuli zo správy Slovenskej informačnej služby o tom, že sa malo manipulovať s výpoveďami svedkov v najväčších mediálnych kauzách. Dömötöra mal vypovedať aj v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. 

Zvláštne manévre! Zadržali muža, ktorý má vypovedať v kauze Kováčika: Anonym hovorí o zastrašovaní svedkov

Podľa informácií TV JOJ sa Dömötöra k zmanipulovanej výpovedi priznal. Krajská prokuratúra však bližšie informácie nepodáva a naobvineného nepodala ani podnet na väzobné stíhanie. Podľa hovorcu prokuratúry Dalibora Skladana sa aktuálne preveruje zákonnosť vzneseného obvinenia voči trom osobám. "V súčasnej dobe dozorový prokurátor posudzuje zákonnosť a odôvodnenosť vydaného uznesenia trom osobám z 20. júla," povedal Skladan. 

Po ďalších dvoch pátrajú

Inšpekcia ministerstva vnútra má pátrať aj po ďalších svedkoch, ktorých chce zadržať. Má ísť o Petra Petrova a Mateja Zemana. Zeman svedčil aj v pripade Dušana Kováčika. Obaja majú byť mimo Slovenskej republiky. 

Televízia Joj ale informuje o tom, že ozbrojené špeciálne policajné komando malo v stredu večer vykonať zásah na jednom z bratislavských hausbotoch. Na ňom malo približne 16 kukláčov vybiť dvere na pokyn vyšetrovateľov Úradu inšpekčnej služby. Tí si údajne mysleli, že sa v ňom nachádza Matej Zeman. V hausbote sa však nachádzali len jeho príbuzní, ktorí ho aj vlastnia. Pri zásahu mali asistovať hasiči s člnom. 

Vojna vyšetrovateľov?

Na sociálnych sieťach sa objavil anonym, ktorý hovorí o zastrašovaní svedkov, ktorí vypovedajú v najväčších mediálne známych kauzách proti vysokopostaveným ľuďom. Anonym hovorí o tom, že je naplánované vyšetrovanie a zatýkanie prokurátorov či vyšetrovateľov, prokurátorov aj svedkov, ktorí rozkrývajú veľké kauzy, akými sú Očistec, Judáš alebo Mýtnik. Menovite sa v anonyme hovorí o vyšetrovateľovi Jánovi Čurrilovi, prokurátoroch Repovi, Lipšicovi Kyselovi, ale spomínajú sa aj kajúcnici Ľudovít Makó či Bernard Slobodník.

Podľa anonyma sa má zadržanie týchto osôb týkať výpovede bývalého šéfa NAKA Branislava Zuriana. Všetko má zastrešovať generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý podľa anonyma rozpustí tím, ktorý na týchto kauzách pracuje. "Na konšpiračné a špekulatívne informácie šírené vo virtuálnom priestore, ktoré sú vecnými a právnymi nezmyslami, Generálna prokuratúra Slovenskej republiky reagovať nebude a dôrazne odmieta zaťahovanie prokuratúry do politických, mediálnych či iných hier," reagoval Žilinka pre DenníkN prostredníctvom hovorcu Dalibora Skladana.

Postup preverujú

Anonym, okrem iného, píše aj to, že celý tento "komplot" má realizovať Diana Santusová z inšpekcie ministerstva vnútra. Tá bola teraz aj na koberčeku u dočasného riaditeľa Inšpekčnej služby Petra Scholtza. 

"Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, Peter Scholtz, prijal v uplynulých dňoch niekoľko podaní, ktoré sú, v prípade, ak by sa potvrdili, spôsobilé zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS, ktorý bol zriadený na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA. Na základe uvedených skutočností dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby pristúpil k okamžitému riešeniu vzniknutej situácie. V zmysle všeobecne záväzných ako aj interných predpisov prijal všetky opatrenia, ktorými je možné tieto informácie preveriť. Okrem iných bol vykonaný personálny pohovor s vedúcou uvedeného tímu, bola zahájená kontrola a zabezpečené ďalšie podporné materiály," informovala Barbara Túrosová z tlačového odboru kancelárie ministra vnútra. 

Všetky pochybnosti sa však vyvrátiť nepodarilo, preto dočasne poverený riaditeľ ÚIS sa v zmysle platných interných predpisov rozhodol požiadať o vyšetrenie vedúcej tímu na polygrafe. "V priebehu takto vykonávaných kontrolných opatrení však pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov neustále pribúdali. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí, alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností. Týmito opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestno-procesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry," napísala hovorkyňa. 

"Úrad inšpekčnej služby musí byť absolútnou garanciou a autoritou pri dohľade nad zákonnosťou postupov príslušníkov Policajného zboru. Akékoľvek spochybňovanie práce inšpekcie je absolútne neprípustné, preto bolo nevyhnutné a potrebné prijať všetky uvedené opatrenia. Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby chce usilovať o prinavrátenie dôveryhodnosti ÚIS, rovnako ako chrániť príslušníkov ÚIS pred dezinformáciami a pokusmi o diskreditáciu. Činnosť špecializovaného tímu nie je pozastavená, prebiehajúce trestno-procesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu," dodala Tútosová. 

Viac o téme: SvedkoviaKajúcniciObvinenie NAKAPolicajná inšpekciaInšpekcia ministerstva vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu