Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vojna v polícii! Kauza zmanipulovaných výpovedí: Znepokojivé nahrávky tajnej služby kľúčového svedka

Peter Petrov a Matej Zeman sú obvinení z manipulovania výpovede. Zobraziť galériu (3)
Peter Petrov a Matej Zeman sú obvinení z manipulovania výpovede. (Zdroj: minv.sk)

BRATISLAVA – Prípad možnej manipulácie svedeckých výpovedí v médiami ostro sledovaných kauzách prináša stále nové odhalenia. Uznesenie o vznesení obvinenia voči trojici Csaba Dömötör, Matej Zeman a Peter Petrov obsahuje aj prepisy nahrávky zhotovenej tajnou službou.

Zvukové záznamy zhotovila SIS-ka na základe súhlasu Krajského súdu v Bratislave a následne ich poskytla polícii. Prostredníctvom informačno-technických prostriedkov, ktoré boli okolo 8. februára 2020 zrejme nasadené na Petra Petrova, mala tajná služba koncom februára zachytiť jeho rozhovors neznámym mužom. V ňom zaznelo viacero, verejnosti dobre známych mien, ktoré figurujú vo veľkých kauzách. Petrov má tvrdiť, že práve on zariadil zosúladenie výpovedí Csabu Dömötöra a Mateja Zemana prezývaného Zemák.

Ide pritom o dôležité svedectvá, na základe ktorých bola minulý rok v septembri zorganizovaná akcia Božie Mlyny. Počas nej NAKA zadržala bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa ako aj bývalého siskára Františka Böhma. Tí v postavení kajúcnikov vypovedali o nekalom konaní mnohých vysokopostavených ľudí.

Vojna v polícii! Kauza
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Zosúladená výpoveď

Zeman a Dömötör mali v auguste 2020 pred vyšetrovateľmi zhodne vypovedať o tom, ako viezli 100-tisíc eur do reštaurácie Towers v Bratislave. Peniaze mali byť určené práve pre Makóa. Odovzdať mu ich mal Zeman. Dömötör sa toho údajne podľa vlastných slov nezúčastnil, Zemana mal na stretnutie iba priviesť a čakať vonku. Odtiaľ mal však zároveň vidieť, ako sa Zeman stretol s Makóom aj Františkom Böhmom.

Exsiskár František Böhm vypovedal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ivan Mego)

Podobnú verziu povedal vyšetrovateľom aj Zeman. Vyšetrovanie zamerané na údajné manipulovanie svedkov však ukazuje, že výpovede Zemana a Dömötöra boli zámerne zosúladené. Naznačuje to práve spomínaný prepis záznamu rozhovoru Petrova s neznámym mužom. "Potrebovali niekoho, kto bude verifikovať Zemákove informácie, že ho viezol do Towers, že dávali peniaze, všetko, tak som vybavil Čaba Dömötöra, ktorý ho viezol. Čabu som zavolal, choď okamžite na zločinecké, tento Kaľavský ho čakal na schodoch, išiel hore a Paľo Ďurka ho vypočul v tej veci. Jasné, že Čaba bol trošku delenolez a Paľo Ďurka musel trošku upraviť zápisnicu, nech chronológia sedí...“ mal hovoriť neznámemu Petrov.

Policajná inšpekcia obvinila ešte v utorok 20. júla 2021 trojicu Csaba Dömötöra, ktorého aj zadržali, Mateja Zemana a Petra Petrova pre trestné činy krivej prísahy a krivej výpovede a marenie spravodlivosti. Všetci traja pritom vypovedajú v kauzách, ktoré vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Dömötör skončil vo väzbe. Po dalších dvoch obvinených v príapade, Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovovi, je vyhlásili pátranie. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu