Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ibrahim Maiga šíri ďalšie HOAXY o smrti afrických prezidentov: Nemilosrdné slová polície!

Ibrahim Maiga Zobraziť galériu (2)
Ibrahim Maiga (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA – Hoaxy, dezinformácie a nepravdivé správy sú tu od nepamäti, ale pri koronakríze ich vnímame oveľa intenzívnejšie. K ich šíreniu sa pridávajú viaceré známe osobnosti, medzi nimi aj kontroverzný Ibrahim Maiga. Bývalý herec tentokrát tvrdí, že v Afrike zabíjajú prezidentov, ktorí odmietajú očkovanie. Vo veci zakročila aj polícia.

Ibrahim Maiga je verejnosti mimoriadne známy. Herec, ktorý účinkoval v trilógii Fotnána pre Zuzanu a získal si srdcia Slovákov pre svoj humor, sa však vydal na „zlé chodníčky“. Na sociálnej sieti už totiž zverejnil viaceré hoaxy, ktoré boli vyvrátené. A ani tentokrát tomu nie je inak.

„Všimli ste si... zabitie troch afrických prezidentov a jedna spojitosť, všetci odmietli vakcinácie svojho obyvateľstva,“ napísal Maiga na Facebooku ešte začiatkom týždňa. Na vec sa pozreli aj policajti z Hoaxy a podvody – Polícia SR. Tí však prišli s prekvapivou správou – informácia, ktorú šíri Maiga, bola vyvrátená už pred mesiacom!

Nie traja, ale štyria?

Podľa ich slov Maigove počty nesenia. Ibrahima Maigu však už predbehli zahraniční konšpirátori, ktorí tvrdili, že to boli až štyria africkí vodcovia, ktorí boli zabití kvôli odporu proti vakcinácii občanov COVID-19,“ tvrdia policajti s tým, že hoax vyvrátila spravodajská agentúra Reuters.

Medzi údajnými obeťami má byť prezident Tanzánie John Magufuli, ktorý zomrel  ešte 17. marca tohto roku vo veku 61 rokov. „Smrť bola zahalená fámami, že príčinou mohol byť COVID-19. Magufuli zomrel na srdcové ochorenie v nemocnici v Dar es Salaam. Neexistujú dôkazy o tom, že by bol zavraždený alebo zabitý,“ tvrdia muži zákona.

Žiadne dôkazy

Rovnako má byť medzi zavraždenými prezidentmi aj premiér Pobrežia Slonoviny Hamed Bakayoko, ktorý zomrel na rakovinu v nemocnici v nemeckom meste Freiburg. „Predseda vlády, ktorý sa dostal k moci v júli 2020 po smrti svojho predchodcu Amadou Gona Coulibalyho, nikdy nepoprel existenciu pandémie koronavírusu. Pobrežie Slonoviny bolo medzi prvými krajinami, ktoré dostali očkovacie látky proti tejto chorobe prostredníctvom systému zdieľania vakcín COVAX podporovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou. Neexistujú dôkazy o tom, že by mohol byť Bakayoko zavraždený alebo zabitý,“ dodali policajti a pokračujú ďalej – tentokrát premiérom Svazijska Ambroseom Dlaminim. Ten zomrel ešte koncom minulého roku po pozitívnom teste na koronavírus.

Ibrahim Maiga šíri ďalšie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Vo vyhlásení zverejnenom 8. júla minulého roka na vládnej webovej stránke uviedol, že jeho krajina vyhlásila národnú pohotovosť 17. marca kvôli pandémii a následne prijala nariadenia na boj proti nej. Bola vyhlásený čiastočný lockdown s cieľom obmedziť pohyb osôb a zabezpečiť maximálny súlad so zdravotnými protokolmi na základe odporúčaní WHO,“ upozornili policajti s tým, že necelý mesiac po jeho smrti miestne úrady vyjadrili zámer očkovať celú populáciu proti koronavírusu. Nemajú pritom existovať žiadne dôkazy, že by Dlamini bol zavraždený alebo zabitý.

Začiatkom júna minulého roka zomrel aj prezident Burundi Pierre Nkurunziza. Išlo o neočakávané úmrtie, príčinou mal byť infarkt.Neočakávaná smrť Nkurunzizy vo veku 55 rokov, po necelých 15 rokoch pri moci, viedla podľa denníka The Guardian k možnosti, že bola spôsobená infekciou koronavírusu.Neexistujú dôkazy o tom, že by Nkurunziza bol zavraždený alebo zabitý,“ uzavreli policajti.

Viac o téme: OčkovanieHoaxPolícia Ibrahim MaigaSmrť afrických prezidentov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu