Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podvodníci sa už neštítia ničoho: Slovákom vo veľkom prichádzajú maily známych spoločností, dajte si pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: reprofoto icjk.sk)

BRATISLAVA – Podvodné maily sú niečo, o čom sa v poslednom období veľa hovorí. Ľudia sú vynaliezaví a snažia sa od ľudí vylákať peniaze pri každej príležitosti. Bratislavskí policajti si ale povedali dosť a ľudí na najznámejšie firmy upozorňujú. Podvodníci sa totiž neštítia využiť známe spoločnosti na svoje obohatenie.

Polícia už opakovane upozorňovala Slovákov, aby si dali pozor a nenechali sa „nachytať“ podvodníkmi, ktoré sa snažia využiť známe značky, aby z ľudí vylákali peniaze. Takto podvodníci vytiahli peniaze z ľudí v prípade, keď sa snažili využiť neexistujúcu platobnú formu najznámejšieho bazáru u nás a v Čechách.

Archívne VIDEO Kampaň polície, ktorá má pomôcť predísť online podvodom

Milan Lasica bol krátko pred smrťou aj tvárou policajnej kampane o predchádzaní internetovým podvodom (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Tentokrát však za jedinú noc zaznamenali rekord v počte nahlásených oznámení v súvislosti s podvodníkmi na internete. Konkrétne bolo týchto hlásení 10. Muži zákona sa preto rozhodli urobiť osvetu a Slovákov oboznámiť s najčastejšie sa vyskytujúcimi podvodmi.

Podvodníci sa už neštítia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Prvý typ podvodníkov využíva logo Slovenskej pošty, prípadne kuriérskych spoločností, kde podvodníci od ľudí žiadajú doplatok za cestovné náklady. Na linke 158 sme prijali oznámenie v zmysle ktorého poškodená osoba prišla o 1 000,- eur. Podľa doposiaľ zistených informácii si mala poškodená osoba objednať tovar zo zahraničia, za ktorý ihneď zaplatila prostredníctvom Internet bankingu. Po uplynutí jedného mesiaca od uhradenia platby za tovar jej mala prísť sms správa, ktorá mala obsahovať informáciu, že je potrebné doplatiť cestovné náklady jednej z kuriérskych služieb vo výške 1,99 eur,“ informovali policajti na sociálnej sieti.

Podvodníci sa už neštítia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Polícia SR - Bratislavský kraj)

Doplať poplatky za úver

Keďže poškodená si myslela, že ide o poplatok za clo, požadovanú sumu uhradila online kartou, pričom zadala všetky jej údaje – číslo, dátum exspirácie, aj bezpečnostný kód. „Následne však z jej účtu boli vykonané 4 bankové transakcie v celkovej výške 1000,- eur. V tomto prípade bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu podvodu,“ vysvetlili policajti.

Druhý typ podvodov sú výzvy na uhradenie poplatkov za úver. Priblížili prípad, kedy 19. júla prišla poškodená osoba na obvodné oddelenie policajtov v Novom Meste. Dôvodom bolo, že chcela podať trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, ktorý ju údajne pripravil o takmer 15-tisíc eur. „Podľa doposiaľ zistených informácii mala žena prejaviť záujem o úver vo výške 15 000,- eur. Následne ju mala kontaktovať osoba, ktorá jej posielala e – maily z nasledujúcich e – mailových schránok: fkbza09@gmail.com,  vonasekmichael01@gmail.com,“ informovala polícia.

Podvodníci sa už neštítia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB / Polícia SR - Bratislavský kraj)

Ako dodali, neznámy páchateľ mal poškodenej osobe tvrdiť, že finančné prevody budú určené na uhradenie finančných poplatkov na poskytnutie úveru. „Tak poškodená vykonala celkovo 20 bankových prevodov v celkovej výške 14 543,- eur a úver jej do dnešného dňa nebol poskytnutý. V tomto prípade bolo začaté trestné stíhanie vo veci trestného činu podvodu,“ upozornili policajti, pričom vyzvala ľudí, aby nedôverovali neznámym osobám a neposkytovali im osobné údaje. Rovnako apelujú, aby sa zabránili tomu, aby sa pripojili k ich mobilným a softvérovým zariadeniam, pretože to môže byť zneužité v ich neprospech.

Podvodníci sa už neštítia
Zobraziť galériu (5)

 

 

Viac o téme: VýzvaPodvodyPolícia Trestné stíhaniePodvodné mailyApelovanie na ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu