Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na Slovensko sa valí pohroma: Meteorológovia upozorňujú na veľké krúpy, supercelárna búrka a hrozba tornáda!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ani nie po mesiaci sa k nám a do Česka valí ďalšia pohroma. Meteorológovia vydali viaceré výstrahy a upozorňujú pred silnou supercelárnou búrkou, ktorá mieri z Rakúska smerom na Záhorie a Moravu,. Okrem veľkých krúp hrozí aj vznik tornád.

Meteorológovia vydali výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre Trnavský kraj a najmä pre okres Senica a Skalica. Podľa meteoradarov búrky, ktoré sa vyformovali v Rakúsku, mierili práve na túto oblasť. 

Supercelárna búrka sa dopoludnia nachádzala na česko-rakúsko-slovenskom pohraničí. Silné búrky však úradovali aj v okolí Nitry a Trenčína. Tie boli sprevádzané aj silnou bleskovou aktivitou.

Na Slovensko sa valí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Podľa portálu Meteo Slovensko bola supercelárna búrka, ktorá mierila na Záhorie, mimoriadne nebezpečná. Okrem toho, že prináša veľké krúpy, hrozí aj vznik tornáda,“ upozorňoval portál. Na vznik nebezpečného živlu boli údajne dnes vytvorené ideálne podmienky. To sa však, napokon, nestalo skutočnosťou.

Smerovala na Hodonín

Búrka, ktorá sa sformovala v Rakúsku, prechádzala aj cez okolie Hodonína, kde sa 24. júna sformovalo tornádo o sile F4. Spôsobilo obrovské škody a prakticky zničilo dediny Hrušky a Pánov. Bilancia nebezpečného živlu bola hrozná - vyše 200 zranených a šesť obetí a nespočetné množstvo zničených domov. 

Archívne video

Tornádo v Česku: Rýchlosť vetra dosiahla 219 km/h, domy nemali šancu (Zdroj: TASR/Vladimír Miček, Jakub Popelka)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu