Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dramatický víkend! Úradovali silné búrky s krúpami: VIDEO Šamorín vytopilo, situácia sa nezlepší ani dnes

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: FB / Mesto Šamorín - Somorja Város)

BRATISLAVA – Posledný deň uplynulého týždňa so sebou priniesol mohutné búrky. Tie so sebou priniesli krúpy, výdatné lejaky a množstvo problémov a škôd. Hasiči majú za sebou pernú noc. A tá, zdá sa, nekončí ani východom Slnka.

Vyzeralo to na celkom peknú nedeľu, no už krátko popoludní sa začali objavovať správy prvé správy o silných búrkach, ktoré smerujú k hlavnému mestu a jeho satelitným obciam. Najzasiahnutejšie boli obce Dunajská Lužná, Hviezdoslavov, Kvetoslavov, Miloslavov, ale najmä mesto Šamorín. Silné búrky boli aj v okolí Bernolákova, Novej Dedinky a Ivanky pri Dunaji.

VIDEO V Šamoríne vyčíňali extrémne silné búrky: Zaplavené boli ulice aj garáže

V Šamoríne vyčíňali extrémne silné búrky: Zaplavené boli ulice aj garáže (Zdroj: Topky.sk, FB / Radoslav Bielik)

Hovorkyňa Hasičského a záchranného zboru Katarína Križanová uviedla, že do nedele večera evidovali až 114 výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím.Najvážnejšia situácia bola v Trnavskom kraji, kde bola ich pomoc potrebná pri 50 udalostiach, z toho až 41-krát zasahovali v okrese Dunajská Streda. V Banskobystrickom kraji boli hasiči vyslaní k 27 udalostiam, pri ktorých odstraňovali následky prietrže mračien. V Bratislavskom kraji zasahovali 14-krát, v Nitrianskom kraji boli vyslaní k 13 udalostiam a v Žilinskom kraji bola ich pomoc potrebná 8-krát,“ konkretizovala Križanová s tým, že najčastejšie hasiči odstraňovali popadané stromy z vozidiel, odčerpávali vodu zo zatopených ulíc a pivníc, či pomáhali pri strhnutých strechách.

Dramatický víkend! Úradovali silné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB / Mesto Šamorín - Somorja Város)

Zaplavený Šamorín

Mesto Šamorín, ktoré spadá práve pod okres Dunajská Streda, na sociálnej sieti informovalo, že po výdatnych lejakoch vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Ten v pondelok dopoludnia prehodnotili a od 10. hodiny platí druhý stupeň povodňovej aktivity.

„Po včerajšej búrke, počas ktorej v Šamoríne spadlo 60 až 80 mm zrážok, naši profesionálni a dobrovoľní hasiči okamžite zasiahli v najohrozenejších častiach mesta. Mali rekordný počet, celkovo 116 nasadení – toľko za deň nikdy predtým nezaznamenali. Na pomoc šamorínskym hasičom prišli kolegovia z okolitých miest a obcí, takže nasadenia sa zúčastnilo spolu 92 hasičov 12 hasičských zborov s 26 hasičskými vozidlami," uviedli. Od nedele však platí prísny zákaz vstupu na miestny cintorín, a to až do odvolania. Na cintoríne sa odstraňujú polámané stromy a konáre, rozsah škôd zatiaľ nie je známy. "Poškodených je niekoľko náhrobných kameňov," vysvetlila samospráva.

Dramatický víkend! Úradovali silné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Situácia v Šamoríne bola naozaj alarmujúca – hlavný ťah z Bratislavy do Dunajskej Stredy bol zaliaty vodou, rovnako ako aj vedľajšie ulice. Podzemné garáže bytoviek a pivnice rodinných domov vytopilo. Park pri autobusovej stanici a Mestskej knižnici bol zatopený, na zemi bolo množstvo polámaných konárov. Hasiči zasahovali po celom meste do neskorej noci.

Problémy aj v okolí

Problémy však mali aj okolité obce. Vo Hviezdoslavove sa z poľa stalo behom piatich minút jazierko. V Dunajskej Lužnej sprevádzal búrky silný nárazový vietor, ktorý spôsobil, že v záhradách lietali ľahšie predmety. Okrem toho tam padali krúpy o veľkosti čerešní. V Miloslavove zaplavilo hlavnú cestu do Hviezdoslavova. Prívalové dažde boli aj v Bernolákove a Ivanke pri Dunaji. 

Silné dažde a záplavy v Rakúsku a Nemecku spôsobili, že Dunaj stúpol behom pár hodín o viac ako 2,5 metra. V pondelok ráno dosahoval výšku 703 centimetrov. 

Galéria: V Šamoríne a okolí vyčíňali silné búrky

Silné búky aj v okolí Žiaru nad Hronom

Popadané stromy v dôsledku silných búrok komplikovali situáciu aj v Banskobystrickom kraji. Ako na sociálnej sieti upozornili banskobystrickí policajti, silný vietor poškodil i strechy na viacerých budovách. Podľa informácií, ktoré na svojom webe uvádza Stella centrum, spadol strom aj na rýchlostnej ceste R1 za výjazdom Žiar nad Hronom – východ v smere do Zvolena. Popadané stromy komplikovali dopravu aj na ceste medzi Podzámčokom a Dobrou Nivou v okrese Zvolen a tiež na trase medzi Žarnovicou a obcou Veľké Pole. Silný dážď spôsobil i zaplavenie vozovky na ceste medzi Slovenskou Ľupčou a Brusnom v okrese Banská Bystrica. Hasiči tu zasahovali až 37-krát.

Zaplavená bola aj cesta pri jaskyni Domica v rožňavskom okrese. Hasiči museli evakuovať dvoch dospelých a dve deti, ktorí uviazli v zaplavenom vozidle. Popadané stromy odstraňovali aj na viacerých miestach v okrese Svidník. Počas vzostupu z Veľkého Rozsutca nepriamo zasiahol manželský pár blesk, obaja utrpeli zranenia. Muž pri páde spôsobenom tlakovou vlnou utrpel viaceré tržné poranenia hlavy a pociťoval tŕpnutie nôh. Žena bola po páde doudieraná, ale nepotrebovala pomoc, informovala ďalej Horská záchranná služba (HZS) na svojom webe. 

Dramatický víkend! Úradovali silné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky.sk)

Aké nás dnes čaká počasie?

Meteorológovia z SHMÚ vydali viaceré výstrahy pred búrkami. Najvážnejšia situácia má byť v Košickom kraji, kde je vydaná výstraha druhého stupňa.  Pre Košice-okolie, Košice, Michalovce, Sobrance a Trebišov platia aj hydrologické výstrahy prvého stupňa pred prívalovými povodňami. V Banskobystrickom, Nitrianskom a Prešovskom kraji to je zatiaľ len výstraha prvého stupňa. Hydrologické výstrahy prvého stupňa sú vydané aj pre Bratislavu.

Dramatický víkend! Úradovali silné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SHMÚ)

Dnes však bude polooblačno až oblačno, miestami prehánky, ojedinele búrky. Na západe a v Žilinskom kraji zrážky ojedinele. Ochladenie.  Najvyššia denná teplota 25 až 30 stupňov Celzia. Prevažne severný vietor 3 až 9, v nárazoch lokálne okolo 13 m/s (10 až 30, 45 km/h), na strednom Slovensku miestami slabý vietor. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie. Najnižšia nočná teplota 20 až 15, v dolinách miestami okolo 13 st.

Dramatický víkend! Úradovali silné
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: predpovede.sk)

 

 

 

Viac o téme: HasičiProblémZásahyŠamorínSupercelaSilné búrkyZatopené uliceVeľa vody na cestách
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu