Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Pred súdom vypovedá Makó: Kováčikovi som dal 50-tisíc v obálke! Peniaze mu odovzdal v kaviarni

Súd s Dušanom Kováčikom Zobraziť galériu (9)
Súd s Dušanom Kováčikom (Zdroj: Topky/Maarty)

PEZINOK - Druhý deň pokračuje pojednávanie s obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. V stredu Kováčik pred samosudkyňou Pamelou Záleskou vyhlásil, že sa cíti nevinný.

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom pokračuje: Zmenil sa na nepoznanie! (Zdroj: Topky/Maarty)

14:40 Makó vypovedá k ďalšiemu skutku, ktorý je Kováčikovi kladený za vinu. Ide o skutok, kedy sa mal dozvedieť o tom, že je podozrivý v prípade prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu. Makó hovorí, že sa skontaktoval s vtedajším prvým námestníkom SIS Borisom Beňom, ten sa skontaktoval s vtedajším šéfom NAKA Branislavom Zurianom a tak sa mal Makó dozvedieť o tom, že je v tomto prípade spomínaný. 

Branislav Zurian viackrát poprel, že by vynášal informácie z vyšetrovania. 

ŠOKUJÚCA VÝPOVEĎ funkcionára SIS: Šéf NAKA mi odovzdal utajované informácie o vyšetrovaní úkladnej vraždy svojho podriadeného

14:36 Pojednávanie po prestávke pokračuje. Stále vypovedá Ľudovít Makó.

14:13 Pojednávanie je prerušené na 15 minút za účelom prestávky.

13:54 Makó sa teraz vyjadruje k listinám, ktoré boli nájdené u jeho priateľky. Išlo o uznesenie k prípadu vydierania, ktoré mu mal dať Kováčik. Makó tvrdí, že dokumenty neotvoril a prvýkrát ich videl, keď ich našli pri domovej prehliadke a po jeho zadržaní, keď mu boli predložené k nahliadnutiu pri jeho výsluchu.

Išlo o niekoľkostranové uznesenie. "Viem, že tú vec v tom čase nedozoroval žiadny konkrétny prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry," dodal Makó. 

13:43 Makó tvrdí, že Kováčik vopred nevedel o tom, akú sumu peňazí dostane. "Pri odovzdávaní som mu to povedal," vypovedá Makó. 

13:29 "Neviem lepšie vysvetliť, než že ide v štáte medzi vysokými funkcionármi o systémovú chybu, situáciu, v ktorej u mňa vzniklo presvedčenie, že si môžem Dušana Kováčika dovoliť osloviť s požiadavkou, aby mi sprostredkoval informácie týkajúce sa mojej osoby v prípade, že sa o takých na ÚŠP dozvie," povedal Makó sudkyni. 

13:11 Makó uvádza, že suma 25-tisíc eur, ktorú si odrátal z peňazí pre Kováčika, bola provízia. "Okolo 4 až 6-krát som si odrátal takto províziu," hovorí Makó. 

13:00 Pojednávanie pokračuje výsluchom Ľudovíta Makóa. Sudkyňa sa pýta, kto zoznámil Makóa s obžalovaným Dušanom Kováčikom. Makó hovorí, že si myslí, že to bolo v cigarovom klube, kde ich pravdepodobne zoznámil Vlado Kestler, ktorý je kamarátom Makóa aj Kováčika, a ktorý cigarový klub vlastní.

12:14 Nasleduje obedová prestávka, po nej sa bude pokračovať s výsluchom Makóa. 

12:12 Obžalovaný Kováčik sa Makóa spýtal, aké informácie mal zo spisu. "Keďže som bol obvinený, tak všetky," povedal Makó. 

12:04 Makó hovorí, že si nespomína presne v akých bankovkách odovzdával Kováčikovi 50-tisíc eur. "Mohli to byť 50-eurovky, možno 500-eurovky," povedal Makó. 

11:41 Makó vypovedá, že Kováčikovi pri odovzdávaní peňazí povedal, že je to odmena za nepodanie stažnosti vo veci Kudličku.

11:30 Otázky k prvému skutku má obhajoba. Obhajca sa pýta, kde a kedy sa Ľudovít Makó zoznámil s Františko Böhmom. Makó povedal, že ich zoznámil Bernard Slobodník v roku 2016 v Stupave. Okrem nich tam bol aj Vlado Klepanec, prokurátorka GP SR Plháková a moja priateľka.

11:20 "S obžalovaným som sa stretával asi raz za mesiac, mali sme priateľský vzťah. Rozhodovanie o väzbe Kudličku dopadlo tak, že sudca nevzal Kudličku do väzby. S obžalovaným som sa stretol za účelom odovzdania finančných prostriedkov vo výške 50-tisíc eur v kaviarni v Poluse a bolo to niekedy o ôsmej ráno. To by mohol potvrdiť napríklad Laco Petráš a iní futbalisti, dokonca si myslím, že aj Boris Beňa," vypovedal Makó. Peniaze mu mal odovzdať v obálke, ktorú si Kováčik uložil do tašky hnedej farby.

11:13 Makó hovorí, že s Kováčikom mali blízky vzťah a dobre sa poznali. Pozná sa s ním asi od roku 2015. Povedal, že mali nepísanú dohodu o tom, že ak by sa niečo Makóovho záujmu riešilo na Úrade špeciálnej prokuratúry, Kováčik mu dá vedieť, ako aj opačne.

11:11 Ľudovít Makó prečítal prísahu, poučeniu porozumel a uviedol, že nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu s Dušanom Kováčikom. Ako prvý Makóa vyzval prokurátor na to, aby v spontánnej výpovedi uviedol všetko, čo vie o skutkoch, ktoré sú mu kladené za vino. 

11:09 Vypovedá Ľudovít Makó, ktorý si najskôr vypočuje poučenie sudkyne. 

11:00 Pojednávanie po prestávke pokračuje. Ešte pred výsluchom Ľudovíta Makóa sa k výpovedi svedkyne vyjadrí obžalovaný Dušan Kováčik.

"Namietam spôsob vedenia výsluchu svedkyne. Zo strany sudkyne boli opakovane kladené otázky svedkyni, pomocou ktorých sudkyňa vytvára hypotetické situácie a nadobudol som dojem, že sudkyňa prebrala úlohu prokurátora a tým nezachovala rovnosť procesných strán a narušila nestrannosť súdu, čo je pre vedenie trestného konania nevyhnutné zachovať. Tvrdenie svedkyne, že dostala pokyn od špeciálneho prokurátora sťažnosť nepodávať, je v rozpore so znením úradného záznamu, vyhotoveného k úkonu, ku ktorému sa svedkyňa vyjadrovala a nesprávnej interpretácií toho, či mala pokyn sťaźnosť nepodať a toho, ako sa mala zariadiť v prípade rozhodnutia o prijatí peňažnej záruky a možnosti toto akceptovať. Navyše, svedkyňa sama uviedla, že nemala vnútornú výhradu ohľadne posúdenia toho, či malo prísť k využitiu podania opravného prostriedku. Zo spisového materiálu jednoznačne vyplýva, že zrušujúce uznesenie Najvyššieho súdu ani len nebolo doručené na ÚŠP v čase pred rozhodovaním o žiadosti obvineného Kudličku o prepustenie z väzby na slobodu. Svedkyňa si navyše ani nepamätala podstatné skutočnosti, ktoré touto vecou vo vzťahu ku skutku v bode 2 súvisia," povedal Kováčik. 

10:43 Výsluch svedkyne Blanky Godžovej sa skončil. Nasleduje krátka prestávka. Po nej sa k vysluchu svedkyne vyjadrí obžalovaný Kováčik a vypovedať bude aj Ľudovít Makó. 

10:25 Obhajca Dušana Kováčika navrhol ešte v súvislosti s výpoveďou svedkyne vykonať jeden listinný dôkaz, ktorý je napísaný rukou. Predložil ho svedkyni k nahliadnutiu. Ide o záznam o verejnom zasadnutí, na ktorom sa prejednávala väzba Kudličku. 

10:14 Svedkyňa vypovedá, že v rámci svojej praxe mala skúsenosti s pojednávaniami o väzbe. Od decembra 2018 je na dôchodku. Hovorí, že v prípade, že jej vznikol nejaký právny problém, s ktorým si nevedela rady, konzultovala ho s doktorom Novockým, pretože si ho vážila a prišli spolu z Bratislavy. 

10:09 Nalsedujú otázky zo strany súdu. "Ako často ste vy osobne ako prokurátorka vykonávali pracovnú pohotovosť?" pýta sa sudkyňa. Svedkyňa odpovedá, že asi každý tretí alebo štvrtý mesiac vzhľadom na počet kolegov, ktorí slúžil. 

10:02 Otázky svedkyni kladie aj obžalovaný Dušan Kováčik, ktorý bol jej nadriadený 10 rokov. "Pamätáte si, o čom s vami hovoril doktor Novocký, posielal vás za mnou?" pýta sa Kováčik. Svedkyňa vypovedá, že ju Novocký za nikým neposielal, ale väčšinu vecí si nepamätá. "Ja som nevedela, že si to budem musieť po štyroch rokoch pamätať a budem tu vypovedať, ja som sa potom začala venovať svojim kauzám," vypovedala svedkyňa. 

09:51 Ďalšie otázky má druhý obhajca Kováčika. Pýta svedkyni, o čom všetkom sa rozprávali s doktorom Novockým. Svedkyňa hovorí, že si nepamätá. 

09:44 Sudkyňa Pamela Záleská upozorňuje Kováčikovho obhajcu, aby neopakoval otázky, ktoré už svedkyni kládol. "Je to šikanózny spôsob výsluchu," povedala sudkyňa. Obhajca sa jej pýtal, či bola disciplinárne stíhaná za nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku, na čo svedkyňa už predtým odpovedala, že nebola. Obhajca Magál nemá ďalšie otázky. 

09:38 Svedkyňa hovorí, že nemala žiadnu vnútornú výhradu k tomu, aby nepodala sťažnosť voči prepusteniu Kudličku. "Ale keby som nedostala pokyn k tomu, aby som tú sťažnosť nepodala, asi by si ju podala," hovorí svedkyňa, čím usvedčuje Kováčika z toho, že ju inštruoval ako má postupovať v mafiánskom prípade s Kudličkom. 

09:36 Prokurátor Šúrek nemá ďalšie otázky, nasledujú otázky obhajcov obžalovaného Kováčika. 

09:35 Svedkyňa uviedla, že nikým jej nebol vytýkaný postup v prípade Kudličku, len novinári písali o tom, prečo nepodala sťažnosť. 

09:28 Dozorujúci prokurátor Michal Šúrek predložil svedkyni Godžovej úradný záznam. Ide o dokument, ktorý vypracovala svedkyňa v čase, keď bola prokurátorka a mala zastupovať v prípade Kudličku. Svedkyňa potvrdila, že záznam vyhotovila ona a to, čo je v ňom uvedené, je pravda. "Ja som si to po tých rokoch ani nevedela vybaviť. Podpis je môj," potvrdila svedkyňa. 

09:20 Svedkyňa ďalej uviedla, že s Kováčikom, ako s nadriadeným, nemala žiadne zlé skúsenosti, asi ako väčšina jej kolegov. 

09:14 Svedkyňa opísala skutok, ktorý sa stal v roku 2017. Hovorí, že to bol prípad Kudličku, ktorý dozoroval prokurátor Stanislav, ten bol však v tom čase na dovolenke. Dušana Kováčika vtedy zastupoval doktor Novocký. "Povedal mi, že on ako zastupujúci prokurátor sa pojednávania nemôže zúčastniť. Vtedy mi volal aj doktor Kováčik, ktorý mi povedal, že v prípade oslobodenia Kudličku, nemusím podávať sťažnosť. Asi na druhý deň mi volal doktor Stanislav, že prečo som nepodala sťažnosť, že sa na to pýtal aj nejaký novinár," vypovedá svedkyňa. 

09:06 Blanka Godžová, ktorá bola podriadenou Dušana Kováčika, zložila prísahu a začala svoju spontánnu výpoveď. 

Súd s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:04 Na pojednávanie prišiel vypovedať aj Ľudovít Makó, ktorý usvedčuje vplyvných ľudí vo viacerých kauzách. 

Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku prišiel vypovedať Ľudovít Makó (Zdroj: Topky/Maarty)

09:03 Ako prvá bude vypovedať svedkyňa Blanka Godžová, Ľudovít Makó na ten čas odišiel z miestnosti.

Súd s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

09:01 Na pojednávaní bude vypovedať kajúcnik Ľudovít Makó a doktorka Blanka Godžová.

09:00 Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. 

Na pojednávaní bude vypovedať aj Ľudovít Makó, ktorý Kováćika usvedčuje
Zobraziť galériu (9)
Na pojednávaní bude vypovedať aj Ľudovít Makó, ktorý Kováćika usvedčuje  (Zdroj: Topky/Maarty)

ONLINE Pred súdom vypovedá
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo v stredu hlavné pojendávanie v prípade obžaloby bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. V stredu na súde vypovedali aj dvaja svedkovia Matej Zeman, člen skupiny takáčovcov a kamarát Dušana Kováčika Viliam Ružička. 

Matej Zeman
Zobraziť galériu (9)
Matej Zeman  (Zdroj: TASR)

Viliam Ružička
Zobraziť galériu (9)
Viliam Ružička  (Zdroj: TASR)

Ako prvý sa pred sudkyňu Pamelu Záleskú postavil Matej Zeman. Spresnil, že k takáčovcom patril od roku 2004. Skupina časom zistila, že polícia ich sleduje a odpočúva. Šéf skupiny Ľubomír Kudlička sa preto rozhodol sám prihlásiť na polícii. Svedok dostal inštrukcie, aby sa v prípade, že Kudličku súd neprepustí, obrátil na Viliama Ružičku, ktorý bol kamarátom Dušana Kováčika. Zeman priblížil, ako sa stretol s Kováčikom a Ružičkom v reštaurácii.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa postavil pred súd: FOTO Zmenený na nepoznanie!

Ružička bol podľa Zemanových slov sprostredkovateľom prepustenia Kudličku. Po viacerých stretnutiach sa Ružička, Zeman a Kováčik mali dohodnúť na tom, že Kudlička cez iné osoby vyplatí 100.000 eur.Kováčik mal zabezpečiť, že po prepustení Kudličku na kauciu sudcom ŠTS Jánom Hrubalom nepodá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu sťažnosť. Za to mal bývalý špeciálny prokurátor podľa Zemana získať minimálne 30.000 eur.

Kováčik obvinenia popiera

Dušan Kováčik obžalobu voči svojej osobe označil za predčasnú. Podľa neho polícia a prokuratúra nevykonali v prípravnom konaní dôkazy tak, aby sa vec dokázala bez dôvodných pochybností. Poukázal na mediálne aj politické útoky na svoju osobu ešte pred vznesením obvinenia.

Dušan Kováčik
Zobraziť galériu (9)
Dušan Kováčik  (Zdroj: TASR)

"Zhruba od roku 2018 sa začali tlaky na moju osobu a na moje odstúpenie. Viaceré články boli na diskreditáciu mojej osoby, po voľbách 2020 to už boli aj vyjadrenia politikov. Z toho bolo jasné, že dôjde ku kriminalizácii mojej osoby. Už od začiatku sa o mne šírili klamstvá," povedal bývalý špeciálny prokurátor.

Obáva sa, či bolo vyšetrovanie vôbec objektívne. "Skutkov uvedených v obžalobe som sa nedopustil, som nevinný a verím, že sa to následným dokazovaním preukáže. Na ďalšie otázky prokurátora a sudkyne odmietam odpovedať," dodal Kováčik.

Dušan Kováčik čelí obvineniam zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu