Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa postavil pred súd: FOTO Zmenený na nepoznanie!

Obžalovaný Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde. Zobraziť galériu (10)
Obžalovaný Dušan Kováčik na Špecializovanom trestnom súde. (Zdroj: TASR)

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začalo hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Ten čelí obvineniam z viacerých trestných činov. Pojednávanie je naplánované na viac dní. Na bývalom špeciálnom prokurátorovi vidno, že poriadne pochudol.

Začalo sa hlavné pojednávanie s Dušanom Kováčikom (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Niekdajšieho špeciálneho prokurátora priviezla eskorta v stredu ráno. Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská by mala vypočuť dvoch svedkov, a to člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana a podnikateľa Viliama Ružičku, kamaráta Dušana Kováčika. Obaja sú prítomní na súde.

Svedok Matej Zeman
Zobraziť galériu (10)
Svedok Matej Zeman  (Zdroj: TASR)

Svedok Viliam Ružička
Zobraziť galériu (10)
Svedok Viliam Ružička  (Zdroj: TASR)

Dušan Kováčik píše spoza mreží: Sťažnosti na väzbu! Budíček každú hodinu, s rodinou len videohovory

Obžalovaný Kováčik odmietol dohodu o vine a treste a urobil tak aj bez porady so svojimi tromi advokátmi. "Nemám záujem o dohodu o vine a treste," vyhlásil Kováčik. 

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana Kováčika. 

Obžalovaný Dušan Kováčik na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Dušana Kováčika priviezli kukláči s putami na rukách a v nch mal papiere. Vidno, že odkedy ho zadržali, výrazne pochudol. Kováčik sa niekoľkokrát pokúšal dostať z väzby von. Naposledy mu v utorok sťažnosť zamietol Najvyšší súd.

Obžalovaný Dušan Kováčik na
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR)

Kováčik čelí obvineniam zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zákonná sudkyňa ŠTS Záleská vytýčila aj termín hlavného pojednávania na 7. až 9. a následne na 13. až 15. júla.

Na súde vypovedal aj podnikateľ Viliam Ružička

V súdnom procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom vypovedal v stredu aj podnikateľ Viliam Ružička. Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Pamelou Záleskou vypovedal, že o dotknutých trestných činoch nič nevie. Hlavné pojednávanie bude pokračovať vo štvrtok (8. 7.) o 9.00, vypovedať má aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

"Neviem nič uviesť k trestným činom, ktoré sú predmetom obžaloby, nemám k tomu čo povedať. Obžalovaného poznám zo športovej stránky, synovci obžalovaného hrávali hokej v Trenčíne. Obžalovaný zvykol prísť na zápas," uviedol na súde Ružička.

Dušan Kováčik mal podľa obžaloby spolupracovať so skupinou takáčovcov. Šéfovi skupiny Ľubomírovi Kudličkovi mal pomôcť pri prepúšťaní z väzby, za čo mal zinkasovať 50.000 eur. S Dušanom Kováčikom o pomoci Kudličkovi mal komunikovať podľa výpovede Mateja Zemana, člena skupiny takáčovcov, práve Ružička. "Neviem si to vysvetliť, prečo som bol takto označený," reagoval Ružička.

Počas výsluchu Ružička spresnil, že sa s Dušanom Kováčikom pozná 11 rokov. To, že by sa stretávali mimo hokeja, odmietol. "Nikdy som s Kudličkom neriešil žiadne pracovné veci. Stretávali sme sa sporadicky. Neviem ani, či sa Dušan Kováčik a Kudlička poznali," reagoval na otázky prokurátora. Nepamätá si ani, kedy sa s Dušanom Kováčikom stretol, podľa jeho slov nemá na Dušana Kováčika ani kontakt. Zdôraznil tiež, že žiadne peniaze od Kudličku nevzal. "Nepoznám ani osobu, ktorá bola predo mnou ako svedok," povedal Ružička. Pred ním viac ako päť hodín vypovedal Zeman.

Na ŠTS sa v stredu začalo hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Pojednávanie je naplánované na viac dní. Bývalý špeciálny prokurátor sa rozhodol v stredu vypovedať. Vyhlásil, že je nevinný a odmietol návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Viac o téme: PojednávanieSúdyPezinokDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu