Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Obžalovaní v kauze Judáš odmietajú prijatie úplatku

Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš
Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

PEZINOK - Obžalovaní bývalý predstaviteľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Gašparovič a expolicajt Ladislav Vičan odmietajú prijatie úplatku. Podľa obžaloby ho zobrali za zrušenie predbežného opatrenia Kriminálnym úradom finančnej správy (KÚFS), ktorý zablokoval obchodnej spoločnosti majetok. Pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku Peter Gašparovič deklaroval, že s majiteľom firmy Dušanom Bočkayom, ktorý v prípade vystupuje ako poškodený, sa stretol iba v rámci plnenia služobných povinností. Ladislav Vičan ho označil za známeho.

Peter Gašparovič uviedol, že s majiteľom firmy sa stretol iba raz, na stretnutie ho poslal jeho nadriadený Boris Beňa. Malo ísť o súčasť plnenia služobnej úlohy, ktorej cieľom bolo získať elektronický nosič s citlivými údajmi v rámci vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Bývalý príslušník SIS opisoval vo výpovedi najmä jednotlivé schôdzky, na ktorých sa v rôznom zložení zúčastňoval Beňa, Bočkay, spolupracujúca osoba a vtedajší riaditeľ KÚFS Ľudovít Makó. Konali sa mimo úradných priestorov.

Beňa mal požiadať Makóa o pomoc pre Bočkaya, ktorý mal v tom čase zaistený majetok zo strany KÚFS. Bočkaya mali chcieť získať na spoluprácu, spolupracujúca osoba mala v tomto zámere pomôcť. Jej identitu Peter Gašparovič neodkryl, poprel však, že ide o spoluobžalovaného.

V objekte sauny na Zochovej chate, ktorá sa s prípadom spája, sa podľa svojich slov Peter Gašparovič zúčastňoval len v rámci služobných povinností, keďže tam chodil Beňa. Ladislav Vičan odmietol, že by do sauny chodil.

Ladislav Vičan vypovedal, že s Bočkayom ho zoznámil spoločný kamarát okolo roku 2015. Na Bočkayov podnet si vymenili čísla. Oslovil ho až v roku 2018, keď sa stretli asi päťkrát. Zveril sa mu aj s problémami v podnikaní. Neskôr mu priniesol aj rozhodnutie o zablokovaní majetku s firmou Bopal. Ladislav Vičan mu mal povedať, že podľa neho je rozhodnutie nezákonné a odporučil mu riešiť to s advokátom. Dokopy od neho prijal asi 150 eur, peniaze podľa svojich slov nežiadal. Odmietol, že by prijal úplatok vo výške 200.000 eur.

Bočkay ponúkol Ladislavovi Vičanovi aj prácu bezpečnostného manažéra vo svojej firme, čo odmietol. Potom komunikácia ustala. Ako uviedol Ladislav Vičan, nebol to jeho kamarát, len jeden zo známych. Ľudovíta Makóa ani Borisa Beňa podľa svojich slov Ladislav Vičan nepozná. Nevedel zdôvodniť, prečo sa ho Bočkay na tieto kontakty pýtal. Obaja obžalovaní vypovedali, že sa poznali z práce na krajskom riaditeľstve Policajného zboru. Po prevelení na rôzne oddelenia sa stretávali súkromne.

Samosudkyňa ŠTS Ružena Sabová na záver štvrtkového pojednávania prečítala tiež výpoveď nebohého Františka Böhma, ktorý čelil viacerým obvineniam. V piatok (9. 7.) má pojednávanie pokračovať, vypovedať má bývalý námestník SIS Boris Beňa, ktorý v prípade uzavrel dohodu o vine a treste, ale aj Makó. Bočkaya sa zatiaľ nepodarilo upovedomiť o predvolaní.

Viac o téme: ObvineniaOdmietnutieJudášPeter GašparovičLadislav Vičan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu