Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom je OČKOVANIE! Lengvarský hovorí o dezinformácii, kollárovci zákon zablokovali

Boris Kollár Zobraziť galériu (9)
Boris Kollár (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Vláda schválila návrh zákona, hnutie Sme rodina ostro reagovalo a minister zdravotníctva vzápätí poprel správy o povinnom očkovaní. Ďalšia vládna prestrelka je na svete. Podľa Lengvarského nie je pravda, že sa bude na Slovensku povinne očkovať, Boris Kollár však berie schválený zákon inak.

Vládou schválený návrh zákona, ktorý má len jeden odsek vyvolal poriadne pobúrenie. Jeden z koaličných partnerov rázne odmieta, aby sa táke niečo na Slovensku zaviedlo. Najprv sa hnutie Sme rodina vyjadrilo na sociálnej sieti. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že to nie je pravda a ide o dezinformáciu. Dnes sa Boris Kollár k téme vyjadrí opäť. 


Lengvarský reaguje na Kollárove slová: Vláda nebude povinne OČKOVAŤ! Je to dezinformácia


VIDEO Vyjadrenie Borisa Kollára k aktuálnej situácii

Kollárovci zablokovali vládny zákon

Sme rodina zablokovala zákon o preukazovaní testov a očkovania v prevádzkach. Boris Kollár tvrdí, že nechce vytvárať dve kategórie obyvateľstva. Kollár odmieta, aby si nezaočkovaní mali platiť testy zo svojho. "Mrzí ma, že vzniklo veľmi veľa dezinformácií pri snahe prijať zákon, ktorý mal byť dnes predložený v skrátenom legislatívnom konaní v parlamente a hnutie Sme rodina ho zablokovalo," uviedol Kollár.

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Odmieta, že by to Sme rodina robilo pre politický výtlak, ako aj ich označenia za antivaxerov. Deklaroval, že to robia pre ľudí, aby ešte viac nepolarizovali spoločnosť. "Hnutie Sme rodina nikdy nedovolí, aby sa robili dve kategórie občanov," poznamenal. "Posunuli sme to o mesiac, aby sme to upravili," povedal Kollár. Spolu s Pčolinským vyzvali ľudí na očkovanie. "Odmieta však, aby si nezaočkovaní tvrdo platili testy," povedal Pčolinský.

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Strana SaS podľa neho presadzuje to, aby si ľudia za testy platili. "Ja som nepodľahol antivaxerským tlakom. Som zaočkovaný Pfizerom, aj moja rodina, moje staršie deti. Jedna z mojich dcér však povedala, že sa zaočkovať nikdy nedá a ja to rešpektuje, nebudem ju teraz dávať do druhej kategórie," uviedol. 

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kritika SaS a skupiny okolo Márie Kolíkovej

Minister financií Igor Matovič Kollára podľa jeho slov ubezpečil, že sa nebudú deliť ľudia na dve kategórie. Mrzí ho, že poslanci SaS a skupina poslancov Za ľudí združených okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej kritizujú hnutie Sme rodina za tento postoj. Nechcú preto podporiť pri hlasovaní očkovaciu prémiu a sprostredkovateľský bonus. "Vďaka tomu, že sme to zablokovali, tak nie sú ochotní podporiť ďalšie dva rozumné návrhy, ktoré by stimulovali, ktoré dnes budeme mať v parlamente," uviedol Kollár.

Pčolinský v tejto súvislosti upozornil na vysoké ceny PCR testov a na to, že už nefungujú mobilné odberové miesta. Myslí si, že kapacity odberových miest na PCR testy by nemuseli stačiť. Prednostný prístup pre zaočkovaných, prípadne otestovaných PCR testami by Sme rodina podporilo vtedy, ak by sa zhoršila pandemická situácia a hrozilo by zatváranie reštaurácii.

Ministri za Sme rodina návrh zákona podporili

Ministri za Sme rodina návrh zákona o covid preukazoch podporili. "Ja nie som minister na vláde, my prijímame návrhy v parlamente," odpovedal Kollár na otázku, prečo tak urobili. Kollár hovorí, že by návrh podporili, ak by boli testy zadarmo a pandemická situácia by bola výrazne horšia.

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kollárovo rázne nie

K tzv. povinnému očkovaniu sa hnutie Sme rodina vyjadrilo deň po vláde. Narážalo tým na návrh zákona o ochrane verejného zdravia. Ten hovorí o tom, že vstup na hromadné podujatia, do podnikov či prevádzok môže byť podmienený tým, či človek je zaočkovaný, alebo nie. "Myslíme si, že očkovanie proti ochoreniu COVID-19 musí zostať na dobrovoľnej báze a každý sa pre neho musí rozhodnúť slobodne," uviedlo hnutie s tým, že to považujú za nátlak na ľudí.


Bližšie k téme nového návrhu zákonu si prečítate TU >>


Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Sme rodina)

Je to dezinformácia

Nie je pravda, že vláda chce povinné očkovanie proti koronavírusu. Ide o dezinformáciu, reagoval po zasadnutí koaličnej rady minister zdravotníctva. "Chcel by som reagovať na dezinformáciu, ktorá vznikla, neviem z akého dôvodu. Je o tom, že ideme zavádzať nejaké plošné alebo povinné očkovanie. Chcel by som všetkých ubezpečiť, že to tak nie je a ani nebude," povedal šéf rezortu zdravotníctva, pričom doplnil, že vyhlásenia o tom, že vláda chce povinne očkovať, sa nezakladajú na pravde.

VIDEO Lengvarský hovorí o dezinformácii, povinne sa na Slovensku očkovať nebude

Vláda nechce povinne očkovať proti KORONAVÍRUSU: Nie je to pravda, ide o dezinformáciu, uviedol Lengvarský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Sme rodina podľahla tlaku antivaxerov

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš doplnil, že im je ľúto, že koaličný partner Sme rodina "začal zavádzať" a "podľahol tlaku antivaxerov". Zdôraznil, že Slovensko sa počas leta potrebuje pripraviť na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu. Dodal, že na aktuálnej koaličnej rade si vysvetľujú, že cieľom je zabrániť úmrtiam v nemocniciach a kolapsu zdravotníckeho systému.

Ďalšia vládna prestrelka: Dôvodom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

 

Zbabelí populistickí politici

Tento problém zasiahol aj europoslankyňu a bývalú členku strany SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú. "Slovensko je plné zbabelých, nezodpovedných a populistických politikov, ktorých vesmír sa krúti okolo ich vlastných preferencii a vlastných politických kariér. To, čo bude s ľudmi a s krajinou, je im úprimne jedno," napísala na sociálnej sieti. Či sa podľa nej pozriete na vládu, mimo vlády, napravo, naľavo, "všade sú rovnako rovnakí panáci", ktori nie sú schopní byť zodpovední lídri a viesť krajinu na základe racionálnych politík.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Kašlú na záchranu krajiny. Zachraňujú si vlastné politické zadky," myslí si. "Keď to človek sleduje z odstupu a dokáže porovnávať s politikmi v niektorých iných krajinách, je to veľmi smutný pohľad. V septembri to bude pre Slovensko veľmi smutné prebudenie," dodala europoslankyňa.

O čo ide?

Okrem opatrení vláda schválila aj návrh zákona o ochrane verejného zdravia, ktorý obsahoval len jeden odsek. "Dočasné podmieňovanie vstupu do prevádzkových priestorov zariadení, v ktorých dochádza k zhromažďovaniu osôb a vstupu na hromadné podujatia preukázaním sa vstupujúcich osôb potvrdením o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19 alebo potvrdením o prekonaní ochorenia COVID-19, alebo potvrdením o negatívnom výsledku testu na ochorenie COVID-19,“ uvádza sa v materiáli. Budeme teda potrebovať do reštaurácii test? Áno, no nie teraz. 

Na Slovensku zatiaľ nebudú platiť rozdiely medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Platiť by to malo až pri zhoršenej situácii alebo po príchode tretej vlny. "Pripravili sme si právny základ na to, aby sme to mohli neskôr podľa potreby zaviesť," uviedol Lengvarský. Návrh zákona je podľa Lengvarského v poriadku, vyplynulo to z debaty s ministerkou spravodlivosti. V hre je nielen ochrana jednotlivca, ale najmä ochrana verejného zdravia. 

Viac o téme: OčkovanieZákonBoris KollárVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu