Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Dáta bez pátosu bijú na poplach kvôli pomalému očkovaniu: Pripravili GRAFIKU o delta variante!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Dátoví a číselní experti z iniciatívy Dáta bez pátosu na sociálnej sieti opäť predstavili svoje predikcie ohľadom delta variantu nového koronavírusu. Vychádzali pritom z britskej štúdie a pri tejto príležitosti prichystali aj grafický návrh očkovaných a neočkovaných ľudí pri pomeroch úmrtí, hospitalizácií či infikovaní.

Ak sa nepolepšíte, dostanete od nás nedostatočnú, kritizujú analytici

Dáta bez pátosu si v úvode hneď vybralo za obeť niektorých neoprávnených kritikov. Ide o úmrtia očkovaných a neočkovaných. "U mnohých "čitateľov" pokračuje nešvár, že vraj očkovaných zomiera rovnako ako neočkovaných. Títo "čitatelia" majú dobre pri výpočte čitateľa, ale majú chybu v menovateli. To sa stáva, keď sa prianie stáva otcom myšlienky. Ak sa títo čitatelia nepolepšia, tak zajtra dostanú na vysvedčení od nás nedostatočnú a budú si opakovať učivo budúci rok, teda v tretej vlne. Je to presne naopak: Očkovaných zomiera zlomok oproti nezaočkovaným. Dobré dáta máme u 50 a viac ročných z Británie a úmrtí u neočkovanzých je asi 5 krát viac," vysvetľujú a argumentujú odborníci, ktorí si svoje tvrdenia podložili aj grafickou nadstavbou rozloženia pomeru pri troch premenných pri očkovaných a neočkovaných.

KORONAVÍRUS Dáta bez pátosu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Dáta bez pátosu)

Zvyšok čísel

Z celkových úmrtí je podľa Dát bez pátosu 93% v kategórii nad 50 rokov a len 3% u "juniorov" do 50 rokov. "Za Slovensko je to za I. a II. vlnu z celkovo 15 tisíc úmrtí len 450 vo veku do 50 rokov a 14550 seniorov nad 50 rokov," tvrdía analytici.

Podľa posledných čísel sme zaočkovali 10 tisíc ľudí ruským Sputnikom a pridelený termín ma 1-tisíc a čaká 6-tisíc. "Strop bude 20-25 tisíc ľudí a minutých 50 tisíc dávok. Ak by niekto potreboval čísla dnes do rozpravy v NRSR," dodávajú so sarkazmom v statuse analytici. 

Hrozba neskorej ochrany v polovici augusta

Čo sa týka čakárne, je v nej podľa expertov stále 53-tisíc ľudí a pridelený termín má 38-tisíc ľudí, čo je spolu 90-tisíc ľudí, alebo 2% populácie, ktorá čaká už nejaký deň-týždeň na I. dávku. "Mohli byť zaočkovaní, ak by sme mali kapacity tak, kde je záujem. Ale nemáme, a tak máme pred prázdninami čakateľov. Druhú dávku dostanú koncom júla a ochranu budú mať v strede augusta. Toto je stále problém a budeme s ním bojovať ešte minimálne v júli, lebo ľudia pribúdajú do čakárne stále a postupne," priznávajú v statuse, pričom už aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vyjadril myšlienku, že tretia vlna príde v auguste.

Archívne video

Krízový štáb schválil opatrenia, týkali sa najmä režimu na hraniciach: Identifikovali ďalšie dva prípady delta variantu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: DeltaOčkovanieTempoDáta bez pátosu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu