Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Aktivisti chcú zachrániť niekdajšiu socialistickú pýchu: Pre Istropolis vyzbierali vyše 10-tisíc podpisov!

Petícia za záhranu Istropolisu Zobraziť galériu (2)
Petícia za záhranu Istropolisu (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Slovensko iniciovalo začiatkom apríla petíciu za záchranu Istropolisu. Išlo o reakciu nakonanie vlastníka budovy, ktorý požiadal o jej zbúranie.

archívne video

Takto by mal vyzerať Nový Istropolis (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

V petícii vyzvali kompetentných, napríklad ministerku kultúry Natáliu Milanovú, primátora mesta Bratislavy Matúša Valla, starostu mestskej časti Bratislava-Nové Mesto Rudolfa Kusého a povereného riaditeľa Pamiatkového úradu SR Radoslava Ragača o podporu Istropolisu v súlade s verejným záujmom.

Niekdajšiu socialistickú pýchu Bratislavy zbúrajú! Prvá vizualizácia, ako bude vyzerať nový Istropolis

K dnešnému dňu petíciu podporilo takmer 10 500 ľudí z celého Slovenska, vrátane popredných predstaviteľov kultúrnej a odbornej obce ( napr. predseda SAV, rektorka VŠVU, riaditeľka SNG, prezident SAS, dekan FAD STU, Adela Vinczeová, Michal Belej). "Chceli by sme podporovateľom poďakovať a informovať ich, ako aj celú verejnosť, o aktuálnej situácii a o krokoch, ktoré sme vo veci záchrany budovy podnikli," informovali aktivisti. 

Petícia za záhranu Istropolisu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Tí v petícii požadujú odmietnutie vydania búracieho povolenia k Istropolisu, kým neskončí jeho posudzovanie pamiatkovým úradom, podporu vyhlásenia Istropolisu za Národnú kultúrnu pamiatku, vytvorenie priestoru pre inkluzívny a konštruktívny dialóg developera s obyvateľmi Bratislavy a odborníkmi o obnove a integrácií Istropolisu do nového Trnavského mýta a komplexné riešenie ochrany modernej architektúry na Slovensku zastrešené a systematicky podporované Ministerstvom kultúry SR. 

Viac o téme: ZáchranaPetíciaIstropolis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu