Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Policajná inšpekcia v NAKA: Pčolinského spis nemajú! Mikulec mení vedenie inšpekčnej služby

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Zdá sa, že tzv. "vojna policajtov" na Slovensku graduje. Vo štvrtok prišla do budovy Národnej kriminálnej agentúry Inšpekcia ministerstva vnútra a zobrala šesť vyšetrovacích spisov, z toho dva boli živé prípady v najväčších kauzách na Slovensku. Zaujímať sa mali aj o exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý je v súčasnosti vo väzbe.

Archívne video

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe a rozšírili mu aj dôvody väzby​ (Zdroj: Topky)

Aktualizácia 17:10

Neodovzdanie spisu exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského. vyšetrovateľovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) zo strany NAKA nie je štandardné. Uviedol to obhajca Vladimíra Pčolinského, Ondrej Urban.

„Môj klient Vladimír P. podal jedno trestné oznámenie mesiac pred zadržaním a v jeho mene sme podávali druhé, dva aj pol až tri týždne dozadu. Dnes nemáme vedomosť, na základe čoho oni konajú. Či je to prvé jeho trestné oznámenie, alebo to naše druhé. Nevydanie spisu, keď všetky spisy NAKA vydala, nepovažujem za štandardné,“ povedal Urban.

Aktualizácia 15:06

Minister vnútra Roman Mikulec poveril zastupovaním funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová. Riaditeľa inšpekcie Adriána Szabóa po vznesení obvinenia dočasne pozbavili výkonu štátnej služby. O jeho zotrvaní vo funkcii sa bude rozhodovať v najbližších dňoch.

Mikulec podľa vlastných slov vníma Scholtza ako človeka, ktorý je kvalifikovaný, dôkladne pozná procesy, prácu aj fungovanie Úradu inšpekčnej služby. Svoju bezúhonnosť preukázal testom na polygrafe, ktorý podstúpil pred poverením na zastupovanie. Vyšetrenie na polygrafe podstúpil dvakrát aj počas služobného zaradenia na Úrade inšpekčnej služby.


Podľa medializovaných informácií mali pracovníci inšpekcie v NAKA zaistiť niekoľko "živých" vyšetrovacích spisov, ktoré vyšetruje špeciálny tím Očistec. Medzi zaistenými spismi má byť aj vyšetrovací spis týkajúci sa exriaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Úrad inšpekčnej služby sa v súčasnosti zaoberá informáciami vyplývajúcimi z medializovanej správy Slovenskej informačnej služby (SIS).

Čo sa to deje v štáte? Bezpečnostný expert reaguje na dianie v NAKA: Nehnevajte sa, ale takto to nemôže fungovať!

Podľa informácií RTVS však NAKA odmietla spis obvineného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského inšpekcii vydať. Televízii to mal potvrdiť aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave Rastislav Remeta.Inšpekcia podľa Remetu nemá spis v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského, keďže policajti z NAKA ho odmietli inšpekcii vydať.

Žilinka dá zásah preskúmať

Podľa generálneho prokurátora Maroša Žilinku je štvrtkový zásah v NAKA známkou konfliktu bezpečnostných zložiek.

"Generálny prokurátor Slovenskej republiky Maroš Žilinka veľmi citlivo vníma udalosti ostatných dní, ktoré nesú znaky vážneho konfliktu v bezpečnostných zložkách štátu. Z dôvodu odstránenia akýchkoľvek podozrení z účelovosti procesných úkonov, vykonaných dnešného dňa vyšetrovateľom Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v Národnej kriminálnej agentúre, uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave dôsledne preskúmať zákonnosť a opodstatnenosť vykonaných úkonov," tlmočil stanovisko generálneho prokurátora hovorca Dalibor Skladan.

Viac o téme: SISNAKAInšpekcia ministerstva vnútraVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu