Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Pčolinskému vo väzbe došla trpezlivosť: Drsný odkaz cez advokáta pre prokurátora Kysela, v pondelok začneme konať!

Na snímke bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský.
Na snímke bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Obvinený bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský v pondelok (14. 6.) požiada, aby dozor nad jeho trestnou vecou prevzala Generálna prokuratúra (GP) SR. Informoval o tom jeho obhajca Marián Bošanský.

Bývalý šéf SIS taktiež chce, aby GP SR preskúmala zákonnosť konania dozorového prokurátora. Poukazuje pritom na uznesenie Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého mal prokurátor porušiť v jeho veci trestný poriadok.

"Vzhľadom na prebiehajúce vnútorné mocenské boje medzi jednotlivými zložkami OČTK, ktoré podľa medializovaných informácií viedli k odmietnutiu vydania môjho trestného spisu zo strany NAKA Úradu inšpekčnej služby a v nadväznosti na Najvyšším súdom SR konštatované porušenie § 2 ods. 6 Trestného poriadku dozorovým prokurátorom pánom Kyselom konať v mojej trestnej veci urýchlene, v pondelok požiadam prostredníctvom mojich obhajcov, aby dozor na mojou trestnou vecou vzhľadom na pochybenie pána Kysela urýchlene prevzala Generálna prokuratúra SR," prezentuje Pčolinského stanovisko Bošanský.

Exriaditeľ SIS Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe a rozšírili mu aj dôvody väzby​ (Zdroj: Topky)

Svoje rozhodnutie odôvodňuje aj tým, že Najvyšší súd SR konštatoval, že v jeho trestnej veci došlo k porušeniu trestného poriadku dozorovým prokurátorom. "Je potrebné obvinenému prisvedčiť, že uvedená doba už hranične nezodpovedá požiadavke urýchleného konania (...), pričom takú dlhú dobu v žiadnom prípade nie je možné odôvodniť potrebou kopírovania spisu a ani vyčkávaním na dôvody rozhodnutia Najvyššieho súdu o sťažnosti (...), doba 21 dní už nie je z pohľadu potreby urýchleného konania akceptovateľná," citoval z uznesenia súdu. Vladimír Pčolinský je právoplatne väzobne stíhaný od 29. marca, čelí obvineniam z korupcie.

Viac o téme: Konflikt SISNAKAVladimír PčolinskýPeter KyselOČTK
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu