Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

VIDEO Vlčan strieda vo funkcii Mičovského: Po nejasnej demisii je tu zmena, kritika Čaputovej smerom k rezortu

Tlačová konferencia ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského Zobraziť galériu (5)
Tlačová konferencia ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

BRATISLAVA - Demisiu už po dnešku späť nevezme. Reč je o odchádzajúcom ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskom (OĽaNO), ktorý bol v popoludňajších hodinách prezidentkou Zuzanou Čaputovou definitívne nahradený Samuelom Vlčanom (nom. OĽaNO). Ten rezort preberá po Mičovskom vo chvíli, keď chcel demisiu ešte na poslednú chvíľu vziať späť.

VIDEO Vymenovanie Samuela Vlčana do funkcie ministra pôdohospodárstva:

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes definitívne vymenovala Samuela Vlčana ako nového ministra pôdohospodárstva (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Na ceremónii sa objavil aj premiér Eduard Heger, pričom po vymenovaní sa ujala slova prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pomerne výstižne zhrnula Mičovského pôsobenie v rezorte. "Chcem sa vám poďakovať za úsilie, ktoré ste vynaložili pri riadení rezortu pôdohospodárstva," začala hlava štátu.

VIDEO Vlčan strieda vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Podľa Čaputovej Mičovský začal s veľkým kreditom

"Do funkcie ste nastúpili s dobrým kreditom Bielej vrany. Poukazovali ste na korupciu a politický klientelizmus. Podaním demisie ste podľa vlastných slov prebrali politickú zodpovednosť za riaditeľku pozemkového fondu, ktorá bola obvinená z korupcie. Tento váš krok vnímam ako súladný s očakávaniami, ktoré vaše profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú," zhrnula Mičovského prvé kroky na ministerstve, no vzápätí si neodpustila jeho trpký koniec mandátu.

"Mali ste za úlohu skonsolidovať dôležité inštitúcie. V politických sporoch ste nechali srdce, no myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám nemôžete byť spokojný. Ako poslanec budete mať príležitosť o zmenu legislatívnej praxe," neobišla ani kritiku Čaputová pri prejave počas vymenovania.

VIDEO Vlčan strieda vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)

Pre Vlčana ide o veľkú výzvu

Ďalšie slová zas adresovala novému ministrovi Vlčanovi, ktorý to bude podľa všetkého mať teraz mimoriadne ťažké, keďže do hry vstupuje viacero faktorov. "Vo svojej novej funkcii budete musieť zvládnuť veľké výzvy. (..) Rozhodujúcou bude reforma štátnych lesov či programové vyhlásenie vlády v oblasti potravinárstva aj lesníctva. Chýba nám však implementácia týchto krokov v reálnom čase," povedala novému ministrovi prezidentka.

VIDEO Vlčan strieda vo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR / Martin Baumann)


Prečítajte si celý príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej:

Vážený pán predseda vlády Slovenskej republiky,
Vážený pán minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky,
Vážený pán Mičovský,
Vážení hostia, dámy a páni,

V tejto chvíli sa vám chcem poďakovať za úsilie, ktoré ste vynaložili pri riadení rezortu pôdohospodárstva. Dôverujem tomu, že ste ako minister konali podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a že vaše rozhodnutia, boli vedené dobrými úmyslami.

Do funkcie ste nastúpili s vysokým kreditom Bielej vrany, keď ste ešte ako vysokopostavený zamestnanec podniku Lesy Slovenskej republiky poukázali na neefektívne nakladanie s majetkom „Lesov", na korupciu a politický klientelizmus. Podaním demisie ste podľa vlastných slov prebrali politickú zodpovednosť za riaditeľku Slovenského pozemkového fondu, ktorá bola obvinená z korupcie a ktorú ste Vláde Slovenskej republiky do funkcie sám navrhli. Tento váš krok, pán Mičovský, vnímam ako súladný s očakávaniami, ktoré vaše profesionálne aj politické pôsobenie sprevádzajú.

Viedli ste rezort, ktorý je jedným z najťažších, pretože si vyžaduje zladiť záujmy mnohých vplyvných skupín – veľkých a malých farmárov, potravinárov, obchodníkov, spotrebiteľov, lesníkov, ochrancov prírody.

A k tomu ste mali za úlohu skonsolidovať dôležité inštitúcie ako Slovenský pozemkový fond či Poľnohospodársku platobnú agentúru, kde sa mnohé z týchto záujmov stretávajú. V politických sporoch, a v niektorých prípadoch aj s vlastnými ministrami a poslancami, ste nechali srdce, no myslím si, že so situáciou v rezorte ani vy sám, nemôžete byť spokojný.

Povedali ste, že nezvyknete utekať z boja a poukázali ste pritom na návrh koaličných poslancov, ktorí navrhujú vyňať chránené územia z pôsobnosti rezortu pôdohospodárstva. Ako poslanec budete mať príležitosť pričiniť sa o zmenu legislatívnej praxe, kedy sa dôležité rezortné návrhy predkladajú ako poslanecké iniciatívy, čím sa obchádza medzirezortné pripomienkové konanie a odborná diskusia. Bude pre všetkých na Slovensku prínosom, ak sa diskusiu o prírode blízkom hospodárení, či jednotnom spravovaní území v národných parkoch podarí iniciovať.

Vážený pán Mičovský,
ešte raz Vám ďakujem za vykonanú prácu a želám všetko dobré vo vašom ďalšom pôsobení.

Vážený pán minister Vlčan,
Vo svojej novej funkcii budete musieť v krátkom čase zvládnuť naozaj veľké výzvy. Medzi tie najhlavnejšie patrí personálna stabilizácia ministerstva a jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, konsolidácia vzťahov s odbornou verejnosťou a stavovskými organizáciami, či nová rezortná stratégia prepojená s investičným a rozpočtovým obdobím EÚ na roky 2021 – 2027.

Rozhodujúcou bude tiež reforma štátnych lesov. Programové vyhlásenie vlády v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva a lesníctva nastavuje priority a potrebné reformy správne, stále nám však chýba implementácia navrhovaných krokov a opatrení v reálnom čase.

Potrebujete sfinalizovať spravodlivé nastavenie poľnohospodárskych platieb a dotácií, vyriešiť v relatívne krátkom čase situáciu ohľadom možného odňatia akreditácie Poľnohospodárskej platobnej agentúry, či posilniť spracovateľské kapacity a zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska. Bez funkčnej platobnej agentúry nie je možné splniť stanovené ciele a budúcnosť farmárov môže byť reálne ohrozená. Najmä chýbajúca digitalizácia a naplnenie všetkých ostávajúcich podmienok zo strany Európskej komisie budú elementárnym predpokladom pre zvrátenie tohto neželaného stavu.

Krízové riadenie, znalosť pomerov na úrade a manažérsky prístup sú hlavné atribúty na zvládnutie zložitej situácie v rezorte pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a spolieham sa, že ich pri riadení rezortu v maximálnej miere uplatníte.
Vážený pán minister,

Želám Vám pri spravovaní mimoriadne náročného rezortu veľa úspechov, aby slovenský vidiek mohol byť pilierom lokálnej ekonomiky a zamestnanosti, udržateľnej tvorby krajiny, aj miestom pre kvalitný a harmonický život.

Viac o téme: DemisiaVymenovanieJán MičovskýZuzana ČaputováSamuel Vlčan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu