Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nový cestovný SEMAFOR: Oficiálne už môžeme ísť aj na dovolenky! Pozor, tieto doklady sú povinné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, FB/Martn Klus)

BRATISLAVA - Od konca mája platí na Slovensku nový cestovný semafor, podľa ktorého sú krajiny rozdelené do troch farieb. Najlepšie sú na tom zelené krajiny. Po vstupe na Slovensku však musíte dodržiavať niekoľko pravidiel. Pozor aj na to, aby ste si nezabudli dôležité dokumenty.

Od pondelka máme na Slovensku už len tri červené okresy a prvé okresy sú už aj zelenej farby. Okrem opatrení doma sa pomaly uvoľňuje aj spôsob cestovania. Podľa nového cestovného semaforu sú krajiny rozdelené do troch farieb. Pre ostatné krajiny by malo byť už aj Slovensko po probléme so zlými dátami zaradené správne. 


Cestovateľský SEMAFOR je schválený: MAPA Do týchto krajín môžete ísť takmer slobodne! Pozor na "no go" zónu


Oficiálne už aj na dovolenky

Od konca mája platí na Slovensku nový cestovný semafor. Situácia sa aj naďalej zlepšuje a priaznivo sa vyvíja aj v okolitých krajinách. Najbezpečnejšie je to v rámci Európskej únie a tam, kde majú vysoký počet zaočkovaných proti koronavírusu. "Oficiálne sa už môže cestovať aj na dovolenky. Veľmi dôležité je však vždy sa pozrieť aj na to, aké sú aktuálne platné podmienky vstupu do danej krajiny," uviedol na sociálnej sieti štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Bližšie informácie sú na stránkach ministerstvo zahraničných vecí.  

Nový cestovný SEMAFOR: Oficiálne
Zobraziť galériu (3)

Dôležité je mať so sebou dôležité dokumenty, čiže okrem tradičného pasu alebo občianskeho preukazu mnohé krajiny vyžadujú napríklad aj národný certifikát o zaočkovaní, prípadne dvojjazyčné potvrdenie o prekonaní koronavírusu. "Dobrou správou tiež je aj to, že náš národný očkovací preukaz už akceptuje niekoľko krajín. Pri ich návšteve sa zaočkovaní Slováci vyhnú karanténe a nemusia mať ani negatívny test," napísal Klus. Patrí medzi ne napríklad aj obľúbené Chorvátsko, Česko, Rakúsko, Nemecko, Slovinsko, Bulharsko, Dánsko či Poľsko.

Spoločné pravidlá

Pre všetkých platí po príchode na Slovensko niekoľko spoločných pravidiel. Bezprostredné pri vstupe na naše územie sú osoby povinné registrovať sa na stránke korona.gov.sk/ehranica. Zároveň sa musíte na požiadanie preukázať sa potvrdením o registrácii pri vstupe a aj počas pobytu na území SR. Ak na územie SR osoba vstupuje letecky, musí predtým zároveň vyplniť formulár na stránke ministerstva dopravy. Ak sa po návrate zo zahraničia u niekoho objavia príznaky koronavírusu, je povinný to ohlásiť svojmu všeobecnému lekárovi či pediatrovi. Ak na území SR lekára nemá, nahlási to lekárovi príslušného samosprávneho kraja.

VIDEO Pravidlá pre pendlerov sa menia

Podmienky pre pendlerov sa zmierňujú, ak máte doklad o očkovaní či prekonaní COVID-u, test nepotrebujete (Zdroj: Topky)

Krajiny sú rozdelené na tri skupiny

Krajiny sú podľa semafora rozdelené na zelené, červené a čierne. Rozdelenie krajín by sa malo aktualizovať približne každé dva týždne. Pravidlá ostávajú rovnaké. Presné pravidlá zverejnil Úrad verejného zdravotníctva a ministerstvo zahraničných vecí. Rozdiely sú v absolvovaní karantény, testovaní, platí niekoľko výnimiek a pravidlá sa upravovali aj pre pendlerov.

Zelené krajiny sú krajiny EÚ alebo mimo EÚ s vysokou mierou zaočkovanosti a priaznivou epidemiologickou situáciou.

Tzv. zelené krajiny sú na tom najlepšie, cestovanie je jednoduchšie (Zdroj: Topky)

Červené krajiny sú krajiny mimo EÚ s nepriaznivou či rýchlo sa zhoršujúcou epidemiologickou situáciou, bez prítomnosti nebezpečných variantov pandemického vírusu.

Po príchode z červenej krajiny sa karanténe končí po obdržaní negatívneho PCR testu (Zdroj: Topky)

Čierne krajiny alebo tzv. no go zóna sú krajiny s výskytom a komunitným šírením nebezpečných variantov a krajiny s nedostupnými, nedôveryhodnými a nekvalitnými dátami.

Po príchode z čiernej krajiny je karanténe povinná, absolvovať ju musia aj ostatní členovia domácnosti (Zdroj: Topky)

Zlé dáta, Mikas "nie je na odstrel"

Slovensko bolo pre niektoré krajiny chybne označené ako červené a to na základe zlých dát, ktoré spracoval Úrad verejného zdravotníctva. Úrad chybu priznal, išlo o zlyhanie ľudského faktora a dáta by už mali byť v poriadku. Išlo o chybu úradníčky, ktorá dáta posielala. "Vysvetlili sme si to, chyba sa odstránila. Pracujú intenzívne na tom, aby sa naša farba v očiach zahraničia zmenila už dnešným dňom. Nastavili dvojitú kontrolu posielania dát," ozrejmil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.


ECDC aktualizovalo cestovateľskú mapu: Po náprave nesprávnych dát je Slovensko oranžové


Lengvarský nevidí dôvod na odchod hlavného hygienika Jána Mikasa v súvislosti so zlým reportovaním dát do cestovateľskej mapy. "Nie je na odstrel," skonštatoval vo štvrtok šéf rezortu. Koaličná strana SaS vyzvala minulý týždeň Mikasa, aby dôsledne prešetril, kto je zodpovedný za zlé údaje o epidemiologickej situácii, v dôsledku ktorých bolo Slovensko opakovane zaradené medzi červené krajiny.

ÚVZ SR si chybu priznal a dáta opravili

"Predmetnú vec sme na ÚVZ SR prešetrili bezodkladne. V riadení uvedenej agendy došlo k personálnym zmenám. Zároveň sme posilnili paralelnú kontrolu našich výstupov do európskeho systému TESSy ďalšími zodpovednými osobami," priblížila hovorkyňa úradu Daša Račková. Poukázala na to, že úrad vzniknutú situáciu s nahlásenými údajmi do TESSy riešil s najvyššou prioritou. "Intenzívne sme komunikovali s ECDC, aby došlo k čo najskoršej náprave, a situáciu sme objasnili aj českým zdravotníckym autoritám," doplnila Račková.

Pripomenula, že ÚVZ so všetkou korektnosťou priznal chybu aj na svojej strane. "Problematika nahlasovania dát je však komplexnejšia a k vzniknutému nedorozumeniu prispelo viacero okolností. K nedorozumeniu pri nahlasovaní dát došlo z dôvodu, že ECDC nedávno zmenilo štruktúru ich hlásenia. Zároveň i to, že čerpalo dáta z viacerých zdrojov, ktoré nezastrešuje ÚVZ SR," zhrnula hovorkyňa.

Viac o téme: MapaKrajinySlovenskoKoronavírusCestovateľský semafor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu