Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Kučera napodobnil Matoviča: FOTO Luxusná vila nemá kolaudáciu a aj tak sa tam nasťahoval, riskuje pokutu!

Bývalý tenista a poslanec OĽaNO býva v neskolaudovanom dome. Zobraziť galériu (6)
Bývalý tenista a poslanec OĽaNO býva v neskolaudovanom dome. (Zdroj: TASR - Martin Baumann, Tip čitateľa)

SVÄTÝ JUR - Po Igorovi Matovičovi tu máme ďalšieho účastníka kandidátky OĽaNO, ktorý má na konte podobný prehrešok ako jeho predseda so svojím domom v Trnave. Ide o bývalého tenistu a aktuálneho poslanca Národnej rady Karola Kučeru, ktorý bude zrejme doplácať na problémy pri vybavovaní kolaudácie svojej haciendy. Ten totiž svoju vilu nad Svätým Jurom ešte stále neskolaudoval, no veselo si tam býva!

Vaše tipy

Na tento prípad upozornil ako prvý Nový Čas. Skutočne pritom nejde o skromný domček v ústraní, ale o luxusný príbytok, kde Kučera dokonca pravidelne chodieva a prespáva tam. Kučera však toto miesto buduje už aj 10 rokov, pričom malo byť určené pre prípravu nových, mladých tenistov. Svedčí o tom aj prítomnosť tenisového kurtu na pozemku. Kučera sa však prerátal, keď sa v ňom rozhodol bývať ešte pred kolaudáciou. Za toto totiž hrozí pokuta, ktorá rovnako postihla aj jeho straníckeho šéfa Igora Matoviča. 

Tlačová konferencia poslancov OĽANO (Zdroj: TASR/Martina Kriková)


Matovičovci bývajú v neskolaudovanom dome: Premiér vyviazol len so smiešnou pokutou


K bývaniu sa priznal

Matovič však v tomto prípade vyšiel až príliš lacno. Kým za podobný skutok môže iným ľuďom hroziť sankcia až 30-tisíc eur, rodina Matoviča obstála len s pokutou 500 eur, ktorú by ako premiér určite nemal problém splatiť. U Kučeru je situácia podobná a k bývaniu v dome sa dokonca Novému Času priznal.

Kučera napodobnil Matoviča: FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kučera totiž hovorí, že nejde o klasický dom ale o "občiansku stavbu", a preto je tento proces zdĺhavý. "Povoľovací proces je zhruba trikrát náročnejší. Ide o športovo-rekreačné zariadenie, športový areál. Kolaudácia pozostáva z troch častí. Prvou je kolaudácia vodných stavieb, tú už máme úspešne za sebou. Druhá časť sú spevnené plochy, teda chodník, prístupová cesta a kurt. A treťou je samotný objekt, takzvaný clubhouse. Stavba je povolená, no kolaudácia sa nám naťahovala a nedarilo sa nám ten proces ukončiť, čo bolo možno dané čiastočne aj tým, že som veľa cestoval po svete,“ konštatuje Kučera.

Kučera napodobnil Matoviča: FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

V lokalite sa vraj často kradne, preto nechcú nechávať dom opustený

Kučera má však aj ďalší dôvod, prečo sa na pozemku často sám pristaví a prečo sa tam rozhodli bývať ešte pred vybavenou kolaudáciou. "Bývame tu tak plnohodnotne približne tri roky, sme v procese kolaudácie, ktorá, pevne verím, že bude ukončená v priebehu najbližších mesiacov, ak nie týždňov. Jedným z problémov je tu aj to, že sa tu často kradne, preto nie je ideálne nechávať objekt nestrážený,“ argumentuje bývalý tenista.

A čo na to úrady? Vraj sa na to pozrú

Pochopiteľne je na mieste otázka, či proti takémuto kroku neprotestuje aj mesto. "Ak pán Kučera užíva stavby v rozpore alebo bez kolaudačného rozhodnutia, hrozí mu pokuta,“ vyjadril sa primátor Svätého Jura Šimon Gabura. "V pravom zmysle slova nejde o rodinný dom, ale o súbor objektov športovo-rekreačného zariadenia. Mesto nemá informácie o tom, že by pán Kučera užíval stavby na bývanie. Túto informáciu však v krátkom čase preverí stavebný úrad,“ dodal Gabura.

Kučera napodobnil Matoviča: FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Mestský úrad pritom eviduje, že Kučera má skolaudované vodné stavby a pripravuje kolaudáciu celého zvyšku objektu. Žiadosť ale stále podanú nemá. Kučera sa dušuje, že hypotetickú pokutu je ochotný zaplatiť. "Ak napriek tomu mesto bude žiadať zaplatenie pokuty, ochotne zaplatím. A možno, keď uvidia, ako tie skutočnosti sú, vyhodnotia to tak, že pokutu nebudú vyžadovať,“ uzavrel politik.

Kučera napodobnil Matoviča: FOTO
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Kučera podľa všetkého vlastní nasledujúce položky:

6 376 m2 - ostatná plocha
2 001 m2 - vinica
cena domu: neurčená, no môže sa pohybovať v státisícoch eur.

Viac o téme: DomBývanie TenistaKolaudáciaPoslanec Pokuta Karol KučeraOĽaNOSvätý Jur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu