Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V druhom kole výberového konania uspelo osem uchádzačiek na sudkyne Najvyššieho správneho súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - V druhom kole výberového konania pred Súdnou radou SR po verejnom vypočutí uspelo osem z desiatich uchádzačiek na sudkyne Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Postúpili tak do druhej časti výberového konania, do overenia ich sudcovskej spôsobilosti.

Súdna rada SR vo štvrtok po dvojdňovom verejnom vypočúvaní kandidátiek na post sudcov novovznikajúceho NSS SR dala po verejnom hlasovaní zelenú ôsmim uchádzačkám. V druhom kole výberového konania uspeli sudkyne Najvyššieho súdu (NS) SR Katarína Benczová, Petra Príbelská, Elena Berthotyová, Jana Hatalová, Monika Valašíková a Zuzana Mališová. Súdnu radu SR presvedčila aj právnička a členka Rady pre štátnu službu Zuzana Šabová a sudkyňa Jana Martinčeková.

Výberové konanie na sudcov NSS SR pozostávalo z verejného vypočutia pred Súdnou radou, ktorá je v tomto prípade výberovou komisiou, a overenia predpokladov sudcovskej spôsobilosti i majetkových pomerov. Predseda Súdnej rady Ján Mazák vyhlásil už aj tretie kolo výberového konania. Verejné vypočutie by sa malo uskutočniť 16. a 17. júna. Potrebné je obsadiť 29 miest sudcov nového NSS SR.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Tiež rozhodovanie o ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy. Funkčný má byť od 1. augusta.

Viac o téme: Výberové konanieSudkyneNajvyšší správny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu