Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pozor na HOAX! Anna vypustila neexistujúcu štúdiu od vymysleného lekára: Ľudia ju zdieľali vo veľkom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images, ŠÚKL)

BRATISLAVA – Annin príspevok o očkovaní proti covidu-19 na facebooku zdieľalo vyše 1800 ľudí. Nebolo by na tom nič zlé, ak nešlo o hoax. Žena šírila nejestvujúcu štúdiu od nejestvujúceho lekára Imricha Soloviča. Skutočný doktor Ivan Solovič ale odkázal, že vakcinácia je jedinou šancou na zastavenie šírenia nového koronavírusu.

Lekár vysvetlil, ako funguje vakcinácia, kedy sa vytvorí imunita či kto sa má dať zaočkovať (Zdroj: MZ SR)

Čítajte aj: Ministerstvo zdravotníctva prichádza s novinkou: Očkovať sa môžete už oveľa skôr po covide!

Polícia bojujúca proti dezinformáciám upozornila na príspevok, ktorého autorom je facebookový účet Anny Krutekovej. „Hovorí o údajnej štúdii pediatra Imricha Soloviča z marca 2021, ktorá má hovoriť o tom, že "do troch rokov vakcína odrovná všetkých ľudí s vysokým tlakom, diabetikov a všetkých s nadváhou. Ochranný mechanizmus sofistikovanej vakcíny uložený v bunke s pozmenenou DNA totiž všetko cudzie vyhodnocuje ako chorobu organizmu a automaticky proti nemu  útočí. Výsledkom má byť rýchle a nepredvídateľné zlyhávanie vnútorných orgánov: ako je srdce, pečeň, ľadviny, slezina a pankreas (podžalúdková žľaza),“ priblížila znenie hoaxu polícia. Daný príspevok získal 1800 zdieľaní.

Pozor na HOAX! Anna
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

Neexistujúci lekár a neexistujúca štúdia

Muži zákona pripomínajú, že na vyvrátenie, prípadne potvrdenie tvrdenia je vždy potrebné identifikovať zdroj informácie. „V tomto prípade sme po "MUDr. Imrichovi Solovičovi" pátrali dostupnými prostriedkami, ktoré každému z nás ponúka internet, na takéhoto pána doktora sme však nenatrafili. Jeho "neexistenciu" nám potvrdila aj Slovenská lekárska komora/Slovak Medical Chamber. Pre jeho štúdiu platí to isté. Okrem toho je snáď každému jasné, že slovo ako napríklad "odrovná", v serióznej štúdii nemá čo hľadať,“ podotkli policajti.

Na záver ešte pripomenuli, že vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou sú bezpečné. „Všetky vakcíny registrované v EÚ musia spĺňať prísne požiadavky na bezpečnosť, účinnosť a kvalitu a prechádzajú podrobným procesom registrácie.“ 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaHoaxKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu