Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Hrozivá štatistika z marca: Druhá vlna negatívne ovplyvnila aj jar! Zomrelo takmer o 50% viac ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V marci tohto roka zomrelo o 48 percent viac ľudí ako počas predchádzajúcich piatich rokov. Celkovo išlo o 7232 osôb. Druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 tak negatívne ovplyvňovala štatistiky úmrtnosti šiesty mesiac za sebou. Oproti februáru sa však situácia zlepšila. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

„Celková nadúmrtnosť bola v marci evidentne nižšia ako v januári a vo februári. Pozitívnejší trend vývoja dokresľuje fakt, že na Slovensku v marci zomrelo najmenej ľudí za posledné štyri mesiace. Aký vplyv malo na počet úmrtí ochorenie COVID-19, prinesú až údaje o príčinách úmrtí,“ komentovala Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR. Ešte v januári 2021 dosahovala celková nadúmrtnosť v Slovenskej republike v porovnaní s päťročným priemerom 75 percent, vo februári takmer 67 percent.

Napriek poklesu úmrtí úrad naďalej eviduje vysoký počet v kategórii ľudí starších ako 65 rokov. Zomrelo o 52 percent viac seniorov ako v predchádzajúcich rokoch. Potvrdila sa tak situácia predošlých mesiacov, keď osem z desiatich úmrtí v SR predstavujú osoby vo veku 65 rokov a viac.

Zložitejšia situácia bola v kategórii mladších seniorov vo veku 65 až 74 rokov. „Nadúmrtnosť v skupine mladších seniorov však prvýkrát v tomto roku klesla pod hranicu 100 percent. V januári bola nadúmrtnosť 108 percent, vo februári 103 percent a v marci 87 percent. Situácia sa zlepšila aj v skupine starších seniorov vo veku 75 a viac rokov, z februárovej hodnoty nadúmrtnosti 59 % na marcových 37 percent,“ objasnila Podmanická.

Najhoršia situácia bola v Trenčianskom kraji

V marci 2021 v tomto regióne zomieralo takmer o 72 percent viac ľudí, ako bol priemer v predošlých piatich rokoch. Nasledoval Žilinský kraj s nárastom počtu zomretých voči priemeru skoro o 58 percent oproti februárovým 20 percentám. "Žilinský kraj sa tak z regiónu s najnižšou nadúmrtnosťou aj najnižším absolútnym počtom zomretých v januári i vo februári zmenil na región s druhou najvyššou mierou nadúmrtnosti," skonštatovala hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Najmenšiu odchýlku od priemeru mal v marci Nitriansky kraj s mierou nadúmrtnosti 24 percent. Pozitívny vývoj zaznamenal aj Bratislavský kraj. V oboch regiónoch dokázali prudko znížiť mieru nadúmrtnosti.

Viac o téme: MarecúmrtiaŠtatistický úradSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu