Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

POZOR, lekár šíri HOAX o očkovaní proti covidu: Polícia si naňho poriadne posvietila!

Lekár Jan Vavrečka šíri hoax o očkovaní proti covidu Zobraziť galériu (3)
Lekár Jan Vavrečka šíri hoax o očkovaní proti covidu (Zdroj: FB/Miloš Vrabec, Getty Images)

BRATISLAVA – Kreativita konšpirátorov nemá hraníc. Sociálnymi sieťami koluje príspevok, v ktorom český lekár Jan Vavrečka tvrdí, že podľa jeho názoru hrozí očkovaným ľuďom proti covidu tzv. ADE syndróm. Ide o totálny nezmysel.

Toto sú nové OPATRENIA: Prvé reštaurácie dostali zelenú! Otvoria sa aj kiná, na svadbu len s testom (Zdroj: Topky/Maarty)

Polícia bojujúca proti hoaxom upozornila na facebookový profil Miloša Vrabeca. Muž v jednej z verejných skupín zdieľal video, v ktorom český lekár MUDr. Jan Vavrečka k očkovaniu proti ochoreniu Covid-19 hovorí, že podľa jeho názoru hrozí očkovaným ľuďom tzv. ADE syndróm.

Ide o fenomén, pri ktorom nasledujúca replikácia vírusu na suboptimálne protilátky zvyšuje jeho vstup do hostiteľských buniek. Vavrečka sa teda obáva, že očkovanie spôsobí v budúcnosti silnejší priebeh ochorenia pri možných mutáciách.

POZOR, lekár šíri HOAX
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Hoaxy a podvody - Polícia SR)

„Toto video vo veľkom zdieľali aj slovenskí konšpirátori, preto sme sa naňho pozreli veľmi podrobne,“ uviedli policajti. Tí hneď na úvod zdôraznili, že doktor Jan Vavrečka je odporcom akéhokoľvek očkovania. „Jeho články zamerané proti očkovaniu rôznych chorôb sú všeobecne známe. Spochybňuje napríklad nevyhnutnosť očkovania proti tetanu, žltačke či osýpkam,“ pripomenuli ochrancovia zákona.

Čítajte aj: Emíliin HOAX o zaočkovaných ľuďoch zdieľali tisícky Slovákov: FOTO Nepravdu vyvrátil lekár

Prečo ide o totálny nezmysel

Polícia sa s videom obrátila na odborníkov z Neuroimunologického ústavu SAV. „ADE, alebo tiež Antibody Dependence Enhancement je zhoršenie priebehu ochorenia spôsobené podaním vakcíny. ADE bol popísaný v prípade vakcíny proti horúčke Dengue alebo osýpkam, kde vo vnímavej populácii, ale nie u všetkých očkovaných jedincov, spôsobila silnejšie príznaky po infekcii. Podstatou celého problému bolo, že protilátky stimulované vakcínou vťahovali vírus do buniek imunitného systému, kde sa mohol rýchlo množiť. ADE nie je bežnou nežiadúcou reakciou všetkých vakcín, doposiaľ bola popísaná ako veľmi zriedkavá reakcia vyskytujúca sa pri konkrétnych vakcínach a konkrétnych ochoreniach. Napriek tomu sa tento fenomén sleduje pri každej vakcíne proti COVID-19 už v predklinickom štádiu vývoja, regulačné orgány žiadnu vakcínu nepovolia bez dostatočnej analýzy ADE efektu. V prípade koronavírusov však podobný efekt nebol doposiaľ pozorovaný a to ani v prípade SARS-CoV-1, kde disponujeme dátami z dlhodobého sledovania. ADE sa nepretržite monitoruje, ale zatiaľ nemáme v rukách žiadne dôkazy o jeho existencii pri vakcínach proti COVID-19. Predstava, že nové mutácie budú zdrojom ADE, postrádajú logiku. Počas očkovania sa tvorí množstvo protilátok, ktoré nemajú terapeutický benefit. Viažu sa na vírus, ale nie sú schopné ho eliminovať, napriek tomu nespôsobujú ADE efekt. Tvrdiť, že ADE je všeobecnou nežiaducou reakciou vakcín proti COVID-19, sa nezakladá na faktoch, ale na nepochopení vedeckých výsledkov,“ objasnili experti.

Vakcíny registrované EMA sú bezpečné a analyzované aj na "ADE" efekt

Ako vyplýva z vyjadrenia Slovenská akadémia vied, ADE nie je bežnou nežiadúcou reakciou všetkých vakcín, doposiaľ bola popísaná ako veľmi zriedkavá reakcia vyskytujúca sa pri konkrétnych vakcínach a konkrétnych ochoreniach. Napriek tomu sa tento fenomén sa sleduje pri každej vakcíne proti COVID-19 už v predklinickom štádiu vývoja, regulačné orgány žiadnu vakcínu nepovolia bez dostatočnej analýzy ADE efektu.

Viac o téme: OčkovanieHoaxSyndrómKoronavírusCovid19ADE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu