Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Spoločný obed slovenských špičiek: Čo preberali Čaputová, Kollár a Heger s ministrom zahraničia?!

Spoločný obed vládnych predstaviteľov a prezidentky Zobraziť galériu (9)
Spoločný obed vládnych predstaviteľov a prezidentky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Na ministerstve zahraničných vecí sa dnes uskutočnil pracovný obed najvyšších slovenských ústavných činiteľov. Pozvanie ministra Ivana Korčoka prijala prezidentka Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady Boris Kollár aj premiér Eduard Heger. Cieľom schôdzky bolo etablovanie pravidelných stretnutí za účelom koordinácie našej zahraničnej politiky.

Na ministerstve zahraničných vecí mali dnes pracovný obed Čaputová, Korčok, Heger a Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Som presvedčený, že takéto stretnutia môžu prispieť k upevneniu zhody na základných zahraničnopolitických prioritách a ich efektívnej komunikácii voči partnerom vo svete i smerom k našej verejnosti doma," informoval dnes po pracovnom obede minister zahraničia Ivan Korčok na sociálnej sieti.

Spoločný obed vládnych predstaviteľov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Staronové Programové vyhlásenie vlády podľa neho zahŕňa aj posilnenie domáceho politického aj spoločenského konsenzu o zahraničnopolitickom smerovaní Slovenska a jeho ukotvení v spoločenstve demokratických krajín. "Mojou osobnou snahou je urobiť všetko preto, aby Slovensko malo jasný geopolitický kompas. Aby sme vedeli, kde je naše miesto v tomto zložitom a nestabilnom svete a aby sme to dokázali vysvetliť našim občanom," vysvetlil Korčok. Podľa neho všetci pozvaní cieľ podporili a vyjadrili pripravenosť prispieť k realizácii  zahraničnopolitických priorít.

Spoločný obed vládnych predstaviteľov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov zároveň informoval o aktuálnych témach, týkajúcich sa regionálnej spolupráce, členstva v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii, vývoja v bezprostrednom susedstve i globálnych otázok, ktorým rezort diplomacie venuje pozornosť.

Spoločný obed vládnych predstaviteľov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Reprezentujeme jednu krajinu, hovorí Heger

"Považujem za dôležité, aby traja najvyšší predstavitelia spolu pravidelne komunikovali o zásadných témach, ktoré formujú krajinu. Jednou z takých tém je rozhodne i zahraničná politika. Oceňujem, že sme sa dnes spoločne s pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou, predsedom parlamentu Borisom Kollárom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom stretli na spoločnom obede. Atmosféra bola priateľská, rozprávali sme o smerovaní Slovenska," napísal krátky status k dnešnému pracovnému obedu premiér Eduard Heger.

VIDEO Spoločný obed slovenských
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová)

Zahraničnopolitický kompas ukazuje správny smer

Ministrovu iniciatívu víta aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Žijeme dobu bohatú na udalosti, keď je potrebné nielen zaujať jasný postoj, ale ho aj verejnosti vysvetliť. Nemusíme na všetko nazerať rovnako, dôležité je, aby naše rozhodnutia spájal spoločný cieľ: najlepší záujem našej krajiny," uviedla na sociálnej sieti. Pripomenula, že záujem krajiny neodráža len možné okamžité zisky, ale aj záväzok chrániť naše hodnoty a bezpečnosť, a to aj s partnermi v Európskej únii a NATO.

VIDEO Spoločný obed slovenských
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: FB/Zuzana Čaputová)

Viac o téme: Ivan KorčokZuzana ČaputováEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu