Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kollár otvoril schôdzu NR SR: Dnes nás čaká dlhý deň, o programe vlády sa má rokovať až do večera

Boris Kollár otvoril schôdzu parlamentu Zobraziť galériu (10)
Boris Kollár otvoril schôdzu parlamentu (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril mimoriadnu 27. schôdzu parlamentu. Premiér Eduard Heger (OĽANO) má na nej predložiť programové vyhlásenie vlády (PVV) a požiadať parlament o dôveru. Očakáva sa aj diskusia k vládnemu programu. V úvode prvého dňa rokovania je naplánovaný sľub poslanca aj návrh na voľbu podpredsedu snemovne.

Vláda svoj program schválila v stredu (28. 4.). Materiál má 131 strán a 18 kapitol, v ich radení oproti pôvodnému dokumentu z apríla 2020 nenastali výrazné zmeny. Úvodná kapitola je opäť venovaná boju proti korupcii, posledná kultúre. PVV je doplnené v úvode o aktualizáciu predchádzajúceho roka a činnosť exekutívy počas pandémie ochorenia COVID-19. Vláda deklaruje, že "revitalizované" PVV má ambiciózne, ale reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana. Kabinet si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na krajinu významný devastačný dosah a narastajúca nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy. Opozícia už avizovala, že nepodporí súčasnú vládu.

Poslanec NRSR Marek Krajčí
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Hegerovu vládu menovala prezidentka SR Zuzana Čaputová 1. apríla tohto roka. Podľa Ústavy SR musí kabinet po vymenovaní do 30 dní predstúpiť pred parlament aj s programom a požiadať o dôveru. Na získanie dôvery potrebuje aspoň 76 hlasov poslancov.

Grendel pomenoval problémy vlády: Vynútená výmena premiéra je vážnym zásahom do koalície

Premiér vyzdvihol priority vládneho programu

Pilierom programového vyhlásenia vlády (PVV) premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) je boj proti korupcii, návrat k zdravým verejným financiám, ako aj podpora rodiny a obnova Slovenska po kríze a znovunaštartovanie ekonomiky. Premiér počas predloženia programu vlády v pléne Národnej rady (NR) SR poďakoval svojmu predchodcovi Igorovi Matovičovi (OĽANO), ktorý podľa Hegera svojím pôsobením v politike a bojom proti korupcii získal dôveru občanov v minuloročných parlamentných voľbách. Heger vyhlásil, že jeho kabinet bude vládou obnovy a prosperity Slovenska.

Predseda vlády SR Eduard
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Začala diskusia o programe vlády, ozvali sa viacerí poslanci

V Národnej rade (NR) SR sa začala diskusia k programovému vyhláseniu vlády (PVV). Zatiaľ sa do nej prihlásilo 18 rečníkov písomne. Záujem vystúpiť v pléne prejavili najmä opoziční poslanci. Okrem prihlásených zákonodarcov sa chcú do diskusie zapojiť aj viacerí ministri a podpredsedovia parlamentu.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval poslancov, koaličných aj opozičných, aby podporili programové vyhlásenie vlády (PVV). Argumentuje tým, že je zamerané najmä na podporu rodín. Deklaroval, že verí súčasnej vláde. "Môžeme naozaj pretvoriť Slovensko," povedal.

"Je to dobré PVV, ktoré je v prvom rade zamerané na rodiny, na podporu rodín, udržanie stability rodín a ich ďalší rozvoj. Vláda má ambíciu urobiť veľkú reformu v sociálnej oblasti a zamerať sa najmä na finančnú stránku najohrozenejších obyvateľov Slovenska, to sú matky s deťmi a neúplné rodiny," skonštatoval. Ak by sa vláde toto podarilo naplniť, podľa Kollára tak vymania z najchudobnejšej sféry veľké množstvo ľudí. Hovoril aj o pláne obnovy a odolnosti. Pripomenul záujmy Slovenska na investovanie financií do rôznych sociálnych oblastí.

Poslanec Ľuboš Blaha (Smer-SD) reagoval tým, že mu pripomenul počty úmrtí na ochorenie COVID-19. Tvrdí, že k tomu prispela aj doterajšia vláda. "Vy ste sa na tie rodiny vykašlali, nemyslím vás konkrétne, ale Matovičovu vládu," vyhlásil s tým, že vláda akoby zabudla na pandémiu a v PVV ani nedoplnila plány na vyrovnanie sa s následkami koronakrízy.

Poslanec Ľuboš Blaha
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Erika Tomáša (nezaradený) prekvapili slová o pláne reformovať sociálny systém. Poukázal na to, že Sme rodina malo svojho ministra práce a viaceré sociálne opatrenia za uplynulý rok už zrušili.

Schôdza bude trvať až do konca prerokovania programu

Plénum Národnej rady (NR) SR bude v piatok o programovom vyhlásení vlády (PVV) rokovať do 19.00 h. V diskusii zrejme budú pokračovať aj v pondelok (3. 5.), kedy by o PVV mali aj hlasovať.

Poslanci NR SR počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zároveň navrhol, aby v pondelok zasadal parlament až do prerokovania vládneho programu. Upozornil, že v utorok (4. 5.) je naplánovaná riadna schôdza NR SR. Plénum to odsúhlasilo.

Laurenčík sa vráti do funkcie podpredsedu parlamentu

Milan Laurenčík (SaS) sa vrátil do funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Rozhodli o tom poslanci v piatkovej voľbe. V tajnej voľbe získal 77 hlasov, proti jeho zvoleniu bolo 11 poslancov, 37 sa zdržali.

Poslanec Milan Laurenčík
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Laurenčík bol podpredsedom snemovne aj pred vládnou krízou a rekonštrukciou vlády. Keďže bol ale náhradníkom za Branislava Gröhlinga (SaS), ktorý počas krízy odišiel z funkcie ministra školstva, Laurenčík mu musel v pléne uvoľniť miesto. Po rekonštrukcii vlády sa do parlamentu vrátil.

Viac o téme: VládaZasadnutieBoris KollárEduard HegerParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu