Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Hegerova vláda rokuje aj dnes: Rieši sa rozvoj bývania či príspevky počas pandémie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (12)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Počas dnešného obeda rokuje vládny kabinet Eduarda Hegera o ďalších aktuálnych otázkach. Okrem toho, že je tu stále prítomná pandémia a na stole je problematika vyplácania ošetrovaného či nemocenského, no očividne sa stále otvára aj otázka bývania a jeho podpore a rozvoja.

ONLINE

VIDEO Tlačový brífing ministerky Kolíkovej:

Mária Kolíková na rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Tlačová konferencia ministra práce Milana Krajniaka: 

12:41 Harmonogram prípravy a výstavby projektov cestnej infraštruktúry vláda v stredu vypustila z programu rokovania. Materiál by mal totiž členom vlády osobne predstaviť minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina), ktorý sa však len v stredu vracia zo služobnej cesty.

12:22 Antigénové testy sa už nebudú musieť nakupovať do pohotovostných zásob. Zrušenie návrhu na zabezpečenie pohotovostných zásob schválila v stredu vláda na základe odporúčania pandemickej komisie.

12:09 Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici má prejsť do pôsobnosti ministerstva obrany (MO). V súčasnosti spadá pod rezort kultúry. O podpísaní memoranda v stredu informovali ministerka kultúry Natália Milanová a minister obrany Jaroslav Naď (obaja OĽANO).

VIDEO Tlačová konferencia Naďa a Milanovej na rokovaní vlády:

11:24 Rokovanie je prerušené.

11:05 Prijímatelia sociálnych služieb v zariadeniach by mali mať právo na dôverníka na právne udalosti. Počíta s tým novela zákona o sociálnych službách z dielne poslancov z OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina. Vláda tento poslanecký návrh v stredu odsúhlasila, avšak poukázala na problémy, ktoré môžu vzniknúť po prijatí právnej úpravy. Niektoré ustanovenia žiada vypustiť. "Dôverník je fyzická osoba, ktorá s určením za dôverníka súhlasí a je spôsobilá na právne úkony. Výber dôverníka je plne v kompetencii prijímateľa sociálnej služby. Podmienkou vzniku postavenia dôverníka je určovací prejav vôle prijímateľa sociálnej služby a súhlas dôverníka," vysvetlili poslanci v dôvodovej správe.

10:27 Vláda začína rokovať.


Hrubý domáci produkt a hospodárenie krajiny

Hospodárenie Slovenska dosiahlo vlani deficit na úrovni 6,2 percenta HDP. Deficitné hospodárenie vykázali v minulom roku všetky krajiny Európskej únie, pričom priemerný schodok dosiahol hodnotu 6,9 percenta HDP. Vyplýva to z návrhu štátneho záverečného účtu SR za rok 2020, ktorý má v stredu prerokovať kabinet Eduarda Hegera (OĽANO).

KORONAVÍRUS Hegerova vláda rokuje
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dlh v zdravotníctve

Ministri sa majú zaoberať tiež informatívnou správou o dlhu v zdravotníctve. Na konci roka 2020 dosiahol vyše 666 miliónov eur, pričom medziročne stúpol o 66,94 milióna eur. Materiál rezortu zdravotníctva poukazuje tiež na tempo rastu záväzkov po lehote splatnosti, podiel jednotlivých typov zdravotníckych zariadení na celkovom dlhu, rovnako i štruktúru finančných záväzkov.

Opäť na úteku? Novinári tentoraz nenaháňali len Igora Matoviča, ale aj premiéra Hegera! (Zdroj: Ján Zemiar/Topky.sk)

Informatívna správa z dielne ministerstva životného prostredia má vláde priblížiť nárast mimoriadnych udalostí, ktoré spôsobili klimatické zmeny. Najväčšiu hrozbu predstavujú opakujúce sa havarijné zosuvy, ktorých v poslednom desaťročí bolo viac ako 700. V programe stredajšieho rokovania vlády je aj návrh aktualizácie Jednotiacej metodiky na posudzovanie vybraných vplyvov z dielne rezortu hospodárstva.

Viac o téme: Bývanie VládaPandémiaRokovanie OČRKoronavírusEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu