Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Únia si podala Rusko: Šíri dezinformácie o západných vakcínach, kampaň na Sputnik

Očkovacia látka Sputnik Zobraziť galériu (4)
Očkovacia látka Sputnik (Zdroj: TASR/Sandor Ujvari/MTI via AP)

BRUSEL - Rusko s využitím ministerstiev, firiem a prokremeľských médií spustilo rozsiahlu kampaň na propagáciu vakcíny proti covidu-19 Sputnik V a šíri dezinformácie, že sa Západ a Európska únia snažia podkopať dôveryhodnosť tejto vakcíny. Rusko a Čína tiež šíria informácie o negatívnych účinkoch západných vakcín. Uvádza sa to v správe Únie.

KORONAVÍRUS Veľká štúdia odhalila: Ktorá z vakcín chráni lepšie? Pfizer alebo AstraZeneca?

Predstavitelia Únie sú presvedčení, že obe tieto krajiny intenzívne propagujú svoje vlastné, štátom vyrobené vakcíny a spájajú to so snahami podkopať dôveru voči vakcínam vyprodukovaným na Západe, voči inštitúciám EÚ a európskym stratégiám očkovania. "Rusko a Čína používajú na dosiahnutie týchto cieľov štátom kontrolované médiá, médiá zastupujúce ich záujmy a sociálne siete, vrátane oficiálnych diplomatických účtov na sociálnych sieťach," uvádza sa v správe, ktorú zverejnila Európska služba pre vonkajšiu činnosť (EEAS), teda diplomacia EÚ.

"Ruská kampaň na propagáciu vakcíny Sputnik V sa zrýchlila a vyvinula sa v postoj celej vlády, vrátane štátnych orgánov, štátnych spoločností a štátnych médií s takmer každodennými výstupmi," píše sa v správe.

KORONAVÍRUS Únia si podala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Boris Grdanoski)

Cieľom kampane je "podkopať a roztrieštiť jednotný európsky prístup k nákupu vakcín". Táto dvojica štátov sa pokúša využívať "vakcínovú diplomaciu" na získanie vplyvu na západnom Balkáne, dodáva sa v správe. EÚ sa obáva, že fakt, že prípady nákazy koronavírusom v Únii stúpajú, vykresľujú Čína a Rusko ako zlyhanie demokracie a otvorených spoločností. Prokremeľské médiá tiež obviňujú Európsku agentúru pre lieky (EMA) z toho, že zámerne odkladá hodnotenie ruskej očkovacej látky Sputnik V.

Rusi popierajú obvinenia

Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý financoval Sputnik V a má na starosti jeho predaj do zahraničia, zatiaľ na žiadosť AP o komentár neodpovedal. Kremeľ v marci podobné obvinenia zo strany amerických úradov odmietol a uviedol, že Rusko sa nikdy nezapojilo do žiadnej dezinformačnej kampane proti vakcínam iných krajín.

KORONAVÍRUS Únia si podala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

Väčšina krajín EÚ vyčkáva s nákupom

Väčšina krajín Európskej únie s nákupom vakcín vyčkáva na stanovisko EMA. Výnimku predstavuje Maďarsko, ktoré prípravkom Sputnik V už očkuje. Na Slovensku viedol nákup Sputnika V z iniciatívy vtedajšieho premiéra Igora Matoviča k vládnej kríze a jeho konci na čele kabinetu. Nemecko oznámilo, že bude zatiaľ pokračovať v samostatných rozhovoroch s Ruskom o možnej dodávke vakcíny Sputnik V. Kancelárka Angela Merkelová uviedla, že vakcínu kúpi len v prípade, ak ju EMA odporučí na schválenie. V opačnom prípade využije Nemecko ostatné vakcíny. V Česku je Sputnik V predmetom debát, vláda ju však doteraz neobjednala, a tak sa s ňou neočkuje.

Viac o téme: VakcínaRuskoČínaDezinformácieEurópska úniaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu