Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Richard Sulík má jasno: Vďaka postoju SaS máme vládu so šancou dokončiť volebné obdobie

Richard Sulík Zobraziť galériu (2)
Richard Sulík (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Šance kabinetu Eduarda Hegera (OĽANO) dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia sú podľa lídra SaS a ministra hospodárstva Richarda Sulíka výrazne vyššie ako v prípade pretrvávania vlády pod vedením Igora Matoviča (OĽANO).

K zmene vlády podľa neho prišlo aj vďaka SaS. „Keď bolo potrebné zaujať zásadný postoj, necúvnuť a neuhnúť, tak sme to spravili. Keby nebolo nás, k zmene by nedošlo,“ povedal Sulík v diskusii na TASR TV.

Novosť vlády podľa neho nie je v tom, že by sa výrazne obmenili jej členovia, ale v posune najdôležitejších kompetencií smerom k Hegerovi. Kabinet podľa Sulíka pracuje v menej napätej atmosfére a rozhoduje sa konsenzuálnejšie. Za perspektívne posilnenie vládneho kabinetu Sulík považuje aj nového ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO). 

Myslím si, že núdzový stav sme už podporili veľakrát na to, aby sme s tým už prestali, povedal Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vzťahy musia byť korektné

Každý pondelok sa stretáva s premiérom a predsedami koaličných strán, kde je šanca vydiskutovať si citlivé témy aj s Matovičom. „Vzťahy musia byť korektné a stačí, ak budú pracovné,“ tvrdí Sulík.

Richard Sulík má jasno:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Práve minister financií Matovič prevzal do svojej agendy prípravu odškodňovacieho zákona, ktorý Sulíkovi trikrát na vláde neprešiel. „Hlavne nech ho už vyrieši. Čakajú na to desaťtisíce podnikateľov, ktorí boli poškodení opatreniami, ktoré vláda musela prijať. Nie je podstatné, kto to predloží, dôležité je, aby to tu už bolo. Keď si to Igor Matovič zobral na zodpovednosť, tak ho v tom podporíme,“ tvrdí líder SaS.

Neočakáva žiadne veľké zmeny v programovom vyhlásení novej vlády. „Pre mňa je dôležité, aby som mohol v pokoji viesť ministerstvo hospodárstva, Braňo Gröhling, aby sa mohol venovať školstvu a Ivan Korčok zahraničným veciam. Ja osobne sa plánujem bývalým konfliktom venovať čím menej,“ priznal Sulík.

Svojho ministra zahraničných vecí sa v prípade rozhodnutia o vyhostení troch ruských diplomatov v súvislosti s kauzou Vrbětice zastal. „Podporiť Českú republiku, čo je nám najbližšia krajina a sedemdesiat rokov sme boli v jednom štáte, považujem za správny krok,“ povedal Sulík, podľa ktorého je Korčok mimoriadne skúsený diplomat. Predseda SaS podporuje aj snahu ministra zdravotníctva spriechodniť očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V pre občanov, ktorí o to majú záujem. 

Viac o téme: VládaPostojVolebné obdobieIgor MatovičSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu