Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Je správne, že štát nebude kontrolovať zostatky na účtoch, tvrdí SaS

Marián Viskupič
Marián Viskupič (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

BRATISLAVA - Koaličná strana SaS víta, že štát nebude kontrolovať zostatok peňazí na účtoch ľudí a firiem. Reagovala tak na návrh zákona o zriadení centrálneho registra účtov, ktorý Ministerstvo vnútra SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Informoval o tom hovorca strany Ondrej Šprlák.

„Považujeme za správne, že ministerstvo vnútra nejde napokon nad rámec európskej smernice, ktorá od nás vôbec nežiadala kontrolovať zostatky na účtoch. Ako sme avizovali, tento krok by sme považovali za zásadný zásah do ústavných práv občanov na súkromie a bankové tajomstvo. Aj preto sme boli pripravení vetovať tento návrh zákona," skonštatoval predseda Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS).

Centrálny register účtov má zefektívniť vyšetrovanie závažnej trestnej činnosti. Oprávnené orgány v ňom budú mať prístup k informáciám o účtoch a bezpečnostných schránkach. Finančné inštitúcie vrátane Národnej banky Slovenska (NBS) majú zmeny v údajoch elektronicky zasielať každý pracovný deň.

V registri by mali byť zapísaná finančná inštitúcia, dátum založenia účtu alebo začatia prenájmu bezpečnostnej schránky, číslo účtu alebo identifikačné číslo schránky, identifikačné údaje klienta a konečného užívateľa výhod, dátum vzniku a zániku oprávnenia klienta na nakladanie s finančnými prostriedkami na účte a dátum zrušenia účtu alebo ukončenia prenájmu bezpečnostnej schránky.

Viac o téme: účtyŠtátKontrola SaSZostatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu