Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Som dlho v čakárni a stále mi neprišiel termín, prečo? Rezort objasnil DÔVODY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - František Iván)

BRATISLAVA – Som už dlho v čakárni a stále mi neprišiel termín, prečo? Toto je jedna z najčastejších otázok, ktoré dostáva Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Rezort ju preto komplexne zodpovedal a vysvetlenie zverejnil na sociálnej sieti.

VIDEO Starší a chorľavejší ľudia potrebujú vakcínu proti covidu najviac, zdôrazňujú lekári

Starší a chorľavejší ľudia sa očkovania proti covidu-19 nemusia báť, naopak, potrebujú ho najviac (Zdroj: MZ SR)

Termín na očkovanie proti covidu-19 prichádza po registrácii do takzvanej čakárne, ale až vtedy, keď sa dostanete na rad. Ako dlho to bude trvať, závisí od toho, koľko ľudí starších od vás sa hlási, alebo bude hlásiť na očkovacie centrá, na ktoré ste sa prihlásili.

Termíny na vakcínu sa prideľujú podľa veku. „Ľudia, ktorí sa zaregistrovali do čakárne neskôr ako vy, ale sú starší, dostanú termín skôr ako vy. Najpravdepodobnejší dôvod, prečo vám doteraz neprišiel termín, je to, že v čakárni bolo na vami vybrané očkovacie miesta registrovaných ešte stále dosť ľudí starších, ako ste vy. Ku dňu 20. 4. bolo v čakárni dokopy 161 521 ľudí,“ objasnil rezort zdravotníctva.

Očkovanie v prvom veľkokapacitnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Ako je však možné, že vidíte 40-tnikov, ktorí sa očkujú skôr ako vy?

Podľa vyjadrenia ministerstva je to tým, že vakcínou AstraZeneca sa očkujú ľudia vo veku 40 až 59 rokov a vakcínami od Pfizeru či Moderny ľudia nad 60 rokov.

„Dopyt po očkovaní vakcínou AstraZeneca bol vo viacerých regiónoch nižší, a preto sa mnohí aj relatívne mladí ľudia dostali na rad pomerne rýchlo. Dopyt po očkovaní vakcínou Pfizer alebo Moderna je vyšší, preto je pravdepodobné, že v čakárni pred vami bolo ešte dosť ľudí v kategórii nad 60 rokov, ktorí sú starší ako vy,“ zdôvodnilo ministerstvo.

Som dlho v čakárni
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Rezort vymenoval aj ďalšie dôvody, pre ktoré ste doteraz nemuseli dostať termín na očkovanie. Možno ste si vybrali len jedno vakcinačné centrum, alebo mohli byť na vine technické problémy počas prvých dní spustenia čakárne, o ktorých rezort viackrát informoval. „Ak ste sa registrovali len na jedno vakcinačné centrum, alebo ste registráciu urobili počas prvých dní od spustenia čakárne, odporúčame registráciu upraviť a pridať si v nej ďalšie očkovacie centrá,“ podarilo ministerstvo a podotklo, že očakáva väčšie dodávky vakcín od Pfizeru. „A pracujeme na zavedení noviniek do čakárne, aby sa proces očkovania zrýchlil ešte viac,“ dodal rezort.

Viac o téme: RegistráciaOčkovanieČakáreňTermínKoronavírusCovid19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu