Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Matovič prehovoril o zverejnení zmluvy za Sputnik: Rusom to prekážať nebude, má vraj DÔKAZ!

Matovič zverejnil tweet, ktorý vraj hovorí o tom, že Rusku neprekáža zverejnenie zmluvy o nákupe Sputnikov. Zobraziť galériu (3)
Matovič zverejnil tweet, ktorý vraj hovorí o tom, že Rusku neprekáža zverejnenie zmluvy o nákupe Sputnikov. (Zdroj: TASR/Dano Veselský, Milan Kapusta)

BRATISLAVA - Expremiér a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) po dlhej dobe ticha opäť prehovoril na tému Sputnik V. Urobil tak už tradične - cez status na sociálnej sieti. Zverejnil najnovší tweet výrobcu Sputnika V, kde sa podľa všetkého uvádza, že Rusom nebude prekážať, ak Slovensko zverejní zmluvu o nákupe vakcíny. Výrobca pritom vraj očakáva, že sa zverejnia aj zmluvy za Pfizer.

Podpredseda vlády Matovič svoj status nazval ako oficiálne odsúhlasenie so zverejnením zmluvy, pričom odkazuje na tweet výrobcu. "Ruská strana zverejnila, že nemajú žiadny problém so zverejnením zmluvy uzavretej so Slovenskom," píše vicepremiér.

KORONAVÍRUS Matovič prehovoril o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Výsledky z Maďarska

Ďalej Matovič prízvukuje, že Maďarsko zverejnila výsledky preočkovanosti v komparácii vakcín a Sputnik podľa jeho slov z tohto vychádza efektne najlepšie. "Maďari zverejnili, že zatiaľ najlepšie výsledky majú z očkovania Sputnikom ... verím, že rovnako aj výrobcovia iných vakcín udelia Slovensku súhlas zverejniť ich zmluvy, lebo tak by to bolo úplne fér," verí predseda OĽaNO.

Igor Matovič nevie zaručiť výhodnosť zmluvy o Sputniku. Diplomatov vynechal zámerne (Zdroj: Ján Zemiar, Maarty)

Lengvarský oznámil zverejnenie aj proti ruskej vôli ešte včera

Zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V zverejní ministerstvo zdravotníctva, aj keby ruská strana so zverejnením nesúhlasila. Potvrdil to ešte včera novinárom minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Sankcie za tento krok sú už ale zrejme po dnešnom tweete Sputnika V asi bezpredmetné.

Tlačová konferencia MZ SR,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany," uviedol Lengvarský. Na vyjadrenie ruskej strany mieni čakať podľa vlastných slov "maximálne niekoľko dní". Zmluvu po podpise dosiaľ nezverejnili. O potrebe zverejnenia hovorí prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR oficiálnu informáciu zatiaľ nemá. "Ministerstvo v tejto chvíli oficiálnou informáciou nedisponuje," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zmluvu týkajúcu sa vakcíny Sputnik V minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zverejní podľa nej až po oficiálnom súhlase ruskej strany. Eliášová podotkla, že k požiadavke na zverejnenie zmluvy s inou farmaceutickou firmou sa ministerstvo vyjadrí budúci týždeň po dôkladnej analýze.  

Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti. Vakcíny Sputnik V sú podľa ministerstva zdravotníctva naďalej v skladoch v Šarišských Michaľanoch. V Maďarsku analyzujú 46 ampuliek tejto vakcíny.

Viac o téme: ZmluvaZverejnenieRuskoIgor MatovičSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu