Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rokovanie vlády pred Veľkou nocou: Schválili predĺženie núdzového stavu! Kostoly sa otvoria čiastočne

Vláda náhle schválila nové výnimky v opatreniach pred Veľkou nocou. Zobraziť galériu (6)
Vláda náhle schválila nové výnimky v opatreniach pred Veľkou nocou. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Včera dostala prezidentka Zuzana Čaputová do rúk demisiu premiéra Igora Matoviča, ktorý týmto ústavným aktom prakticky odovzdal moc do rúk budúcemu premiérovi Eduardovi Hegerovi. Ten včera rovnako dostal poverenie od prezidentky na zostavenie vlády, pričom jej priniesol aj zoznam nových ministrov a zoznam poslancov, ktorí podporia novú vládu. Dnes od rána rokovala vláda ohľadom opatrení počas Veľkej noci. Rozhodlo sa o 2 zásadných zmenách počas sviatkov.


  • veriaci budú môcť individuálne navštevovať chrámy počas Veľkej noci, navyše PCR alebo antigénové testy urobené od 1. do 4. apríla bude namiesto siedmich dní platiť až do 11. apríla
  • včera podal, dnes už expremiér, Igor Matovič demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej
  • Eduard Heger bol poverený zostavením novej vlády, tá by mala byť vymenovaná zajtra dopoludnia 

Je to oficiálne! Igor Matovič podal DEMISIU a prosí o odpustenie: Premiérom sa stal Eduard Heger


VIDEO Eduard Heger a Roman Mikulec po rokovaní vlády k opatreniam:

Mikulec s Hegerom sa snažili vysvetliť výnimky v opatreniach v prípade kostolov pred Veľkou nocou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE

12:30 Heger nebude dopredu odhadovať rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR vo veci núdzového stavu, počká si až na samotný verdikt súdnej inštancie. Povedal to po stredajšom rokovaní vlády. "Aj na vláde sme sa o tom bavili, definovali sme oblasti, ktoré by mohli byť sporné, ale dopredu nebudeme dávať žiadne komentáre, počkáme si na samotné rozhodnutie a hlavne na odôvodnenie rozhodnutia," zdôraznil. Uistil zároveň, že vláda je pripravená na podnety ÚS promptne reagovať, aj spolu s Úradom verejného zdravotníctva SR. "Sme pripravení rokovať, či už prezenčne alebo on-line," potvrdil.

Rokovanie vlády pred Veľkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:46 Výnimky zo zákazu vychádzania sa rozšíria o ďalšie dva body. Platiť bude na cestu na účel individuálnej duchovnej starostlivosti a cestu späť. Dodržiavať sa však budú musieť protiepidemiologické opatrenia stanovené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. V stredu na svojom rokovaní to schválil vládny kabinet.

Minister Doležal nevedel dostatočne zdôvodniť, prečo vláda súhlasila s čiastočným otváraním kostolov počas sviatkov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Okrem toho schválili aj ďalšiu výnimku zo zákazu vychádzania, a to na účel pobytu v prírode pre držiteľa poľovného lístka za účelom plnenia opatrení proti šíreniu afrického moru ošípaných a na cestu späť. Rovnako aj v tomto prípade bude dôležité dodržiavať protiepidemiologické opatrenia stanovené vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva SR. Obe výnimky budú platiť od štvrtka 1. apríla.

10:45 Podľa záverov z vlády sú pre Veľkú noc kľúčové 2 novinky:

- veriaci budú môcť počas sviatkov individuálne navštevovať kostoly
- anitgénové testy urobené od 1. do 4. apríla budú platiť až do 11. apríla, a to aj v regiónoch, kde je potrebný najstarší 7-dňový test

10:41 Napriek zlepšujúcim sa číslam a poklesu chorobnosti ostáva epidemiologická situácia naďalej krehká a predčasným uvoľnením opatrení by mohlo nastať opätovné zhoršenie stavu. Vláda SR na to upozorňuje v súvislosti s návrhom na vyjadrenie súhlasu Národnej rady SR s opakovaným predĺžením núdzového stavu. Kabinet schválil návrh na stredajšom rokovaní. "Vláda SR zastáva názor, že opätovné predĺženie núdzového stavu je v súlade s princípmi demokratického právneho štátu, v súlade s Ústavou a ústavným zákonom, je proporcionálne k sledovanému cieľu a vychádza z faktického stavu šírenia pandémie ochorenia COVID-19 a jeho britského variantu," uzatvára kabinet v odôvodnení návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu.

10:40 Vláda rozhodla o opätovnom predĺžení núdzového stavu 17. marca, 40-dňová prolongácia začala platiť od 20. marca. Rozhodnutie vlády musí do 20 dní odobriť parlament. Tento systém má byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike.

10:28 Rokovanie bolo ukončené.

Rokovanie vlády pred Veľkou
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

09:32 Vláda prerokúva ôsmy bod programu.

09:08 Ažaltovič sa podľa vlastných slov už teší na vlastné podnikateľské aktivity. Spomenul aj organizovanie kultúrnych podujatí.

Končiaci štátny tajomník Boris Ažaltovič po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

08:39 Z ministerstva práce bol návrhom vlády odvolaný štátny tajomník ministerstva práce Boris Ažaltovič. Ten sa svojej pozície sám vzdal v utorok, pričom požiadal o uvoľnenie dočasného ministra práce Andreja Doležala (nom. Sme rodina).

Boris Ažaltovič
Zobraziť galériu (6)
Boris Ažaltovič  (Zdroj: Topky/Maarty)

08:23 Naď vysvetlil náhle vypustenie programu. Vzhľadom na to, že nový kabinet ešte nie je vymenovaný, predpokladané body stredajšieho programu vlády boli vypustené. "Podľa mojich informácií by sme sa mali zaoberať len jedným bodom - núdzovým stavom a závermi pandemickej komisie. Vláda by mala byť vymenovaná zajtra, preto sme tie štandardné body dnes vypustili," vysvetlil.

08:15 "Dnes schválime všetko, čo je potrebné na obdobie veľkonočných sviatkov, vrátane núdzového stavu," odpovedala Remišová na otázku, či dnes vláda vypustila program s tým, že si ostatné veci nechá na zajtra. V tomto kontexte priznala, že diskusia sa vedú aj o individuálnych návštevách kostolov, no ohľadom toho vraj nevidela žiadny predložený materiál na vláde.

08:11 Podľa Veroniky Remišovej na dnešné rokovanie predpripravil materiál vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý ohľadom núdzového stavu. "Určite to vláda mohla spraviť aj skôr, ale ja verím, že núdzový stav sa schváli. Dodávam ale, že podmienky sa zlepšujú a dúfam, že už ho nebudeme musieť predlžovať," priznala Remišová. Na rokovaní sa má nachádzať aj Igor Matovič.

Remišová si je istá, že vláda dnes schváli všetky potrebné veci na veľkonočné sviatky (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

08:06 "Podľa mojich informácií by to malo byť zajtra dopoludnia," odpovedal minister dopravy Andrej Doležal na otázku, kedy bude vymenovaná nová vláda.

Podľa ministra Doležala by mohla byť nová vláda vymenovaná zajtra doobeda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

08:01 Dosluhujúca vláda vypustila z programu stredajšieho rokovania celý program, ktorý pôvodne zverejnila na svojej webovej stránke. Urobila tak v stredu ráno. Nový program zatiaľ zverejnený nie je. Rokovanie je naplánované so začiatkom o 8.00 h. Pôvodne sa mal vládny kabinet zaoberať plánom úloh na ochranu pamiatok i zásadami vydávania Vestníka vlády SR. Okresné úrady by podľa pôvodne predloženého materiálu viac nemali mať povinnosť posielať obciam vo svojom obvode bez zriadeného webového sídla čiastky vestníka vlády v listinnej podobe.

07:58 Minister obrany Jaroslav Naď chce, aby sa opatrenia dodržiavali a podľa jeho slov tomu budú prispôsobené aj kontrolné orgány, ktoré dohliadnu na ich dodržiavanie.

Jaroslav Naď priblížil detaily opatrení pred Veľkou nocou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pôvodné témy dnešného rokovania

Vláda dnes buderokovať aj o tom, či by do konca roku 2022 malo Ministerstvo kultúry SR pripraviť podmienky pre vznik samostatného Fondu pre pamiatky, novej verejnoprávnej inštitúcie, ktorej poslaním bude formou dotácií podporovať ochranu a obnovu nehnuteľných a hnuteľných národných kultúrnych pamiatok. Vyplýva to z návrhu úloh a opatrení v rámci Stratégie ochrany pamiatkového fondu na roky 2017-2022 a akčného plánu na roky 2021 - 2022, ktorým sa bude v stredu zaoberať dosluhujúci vládny kabinet.

Navrhované opatrenie je súčasťou zámeru rezortu kultúry rozšíriť možnosti financovania obnovy pamiatok, ktorá sa v súčasnosti realizuje prioritne prostredníctvom jedného dotačného programu Obnovme si svoj dom. Viaczdrojové, diferencované financovanie ráta okrem vzniku dotačného fondu aj s vytvorením revolvingového, hypotekárneho fondu, zameraného výlučne na nehnuteľné pamiatky.

Takisto s kompenzáciami pre vlastníkov kultúrnych pamiatok súvisiacimi so zvýšenými finančnými nárokmi obnovy v porovnaní s obnovou bežného stavebného objektu. "Táto finančná reforma by mohla byť realizovaná v rámci reforiem prostredníctvom plánu obnovy," dodal v predloženom materiáli rezort kultúry.

Ministerka kultúry Natália Milanová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rušenie povinnosti pre okresné úrady

Zaoberať sa bude tiež zásadami vydávania Vestníka vlády SR. Okresné úrady by viac nemali mať povinnosť posielať obciam vo svojom obvode bez zriadeného webového sídla čiastky vestníka vlády v listinnej podobe. Ako zdôvodnilo ministerstvo vnútra, každá obec už má mať prístup na internet.  

Rozhodovať bude tiež o novom generálnom tajomníkovi služobného úradu Úradu vlády (ÚV) SR, ktorým sa má stať Marek Vandrák. Vláda uplynulý týždeň odvolala z tejto funkcie Zuzanu Cabanovú Holdošovú. Dôvodom bol jej odchod na materskú dovolenku.

Vláda sa bude zaoberať aj správou o činnosti hlavného kontrolóra športu za rok 2020 či vyhodnotením akčného plánu na roky 2018-2020 k stratégii rozvoja kultúry SR na roky 2014-2020. Okrem toho je na programe tiež správa o činnosti splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity za rok 2020. 

Viac o téme: VládaRokovanie Igor MatovičEduard Heger
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu