Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Plán obnovy pre oblasť zdravotníctva je diskriminačný, hovoria odborníci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Plán obnovy a odolnosti SR v časti pre zdravotníctvo je diskriminačný, pravdepodobne až protiústavný. Hrozí, že slovenské zdravotníctvo premárni ďalšiu historickú šancu na zlepšenie. Poukázali na to zástupcovia odborných a pacientskych organizácií.

Odborníkom sa nepáči, že plán obnovy obchádza neštátne nemocnice a ambulantný sektor. "Nemocnice sú diskriminované na základe vlastníctva, podľa nás je to až protiústavné, keďže sa bráni právam ľudí na kvalitnú zdravotnú starostlivosť," poukázal Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS). Nevylúčil preto, že sa obráti na Ústavný súd SR. Zdôraznil, že v prípade, ak budú financie z plánu obnovy určené len pre štátne nemocnice, bude to pacientov rozdeľovať do dvoch táborov. "Na jednej strane to budú tí, ktorí majú prístup k štátnym nemocniciam a tých, ktorí napríklad pre vzdialenosť chodia do iných typov zariadení," skonštatoval Petko. Svoje výhrady chce prezentovať aj na online stretnutí so zástupcami Európskej komisie (EK) 31. marca.

Dodal, že s asociáciou pred vznikom plánu obnovy nik nediskutoval. Materiál preto považuje za "politické rozhodnutie". Dokument je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. ANS vypracovala 17 pripomienok, z toho 11 zásadných. Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) Marián Šóth zdôraznil, že cieľom odborných organizácii nie je plán obnovy sabotovať, ale ho zlepšiť. Podľa neho sú niektoré navrhované opatrenia v dokumente časovo aj organizačne chaotické. "V pláne obnovy sa podporujú napríklad nové ambulancie. Ale ak nebudeme mať nových lekárov do nových ambulancii, tento projekt môže byť ohrození, keďže stojí na ľuďoch, ktorých nemáme," uviedol príklad Šóth.

Podpora neštátnych zariadení je podľa Márie Lévyovej, prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov (AOPP), rovnako dôležitá ako tých štátnych. "Pacienti si predsa vyberajú svojich lekárov podľa kvality služieb, nie podľa vlastníctva," dodala Lévyová. Materiál z dielne Ministerstva financií SR aktuálne rezort vyhodnocuje. Registruje k nemu približne 2400 pripomienok, z toho približne 1300 bolo zásadných.

Viac o téme: ZdravotníctvoOdborníciPlán obnovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu