Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

KORONAVÍRUS Vláda bude rozhodovať o predĺžení núdzového stavu

Tlačová konferencia predstaviteľov SaS
Tlačová konferencia predstaviteľov SaS (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Ministri za SaS zahlasujú za predĺženie núdzového stavu, ak budú počuť na rokovaní kabinetu dostatočné argumenty pre toto opatrenie. Pred rokovaním vlády to uviedol šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík.

Zároveň vysvetlil, že práve nedostatočne zdôvodnené pokračovania núdzového stavu na utorkovej (16. 3.) pandemickej komisii malo byť dôvodom, prečo sa pri hlasovaní zástupcovia SaS zdržali. "Predpokladám, že sa o tom budeme na vláde baviť, ak budú dôvody dostatočne jasné, viem si predstaviť, že za predĺženie núdzového stavu zahlasujeme," uviedol šéf liberálov.

Doležal podporí predĺženie núdzového stavu

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) podporí v stredu na vláde predĺženie núdzového stavu o ďalších 40 dní. Povedal to pred rokovaním vládneho kabinetu. "Treba zvážiť, že do 20 dní to musí potvrdiť parlament, ale ja budem hlasovať áno na základe pandemickej komisie," hovorí Doležal.

Potvrdil tiež, že ministerstvo dopravy je súčasťou pracovnej skupiny, ktorá pripravuje povinnú štátnu karanténu. Spolupracuje na nej s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽANO). Doležal verí, že viac informácií o nej prinesie po rokovaní.

Linhart ani tentoraz nepodporí predlžovanie núdzového stavu

Poslanec Národnej rady (NR) SR Patrick Linhart (Sme rodina) ani tentoraz nepodporí predlžovanie núdzového stavu. Vo svojom stanovisku píše, že ho pandemická komisia nepresvedčila o nutnosti predĺženia. Podotkol, že vláda mala predložiť legislatívne úpravy, ktoré by riešili lokálnu pomoc viacerým sektorom počas pandémie. Avizoval, že nepodporí ani novelu zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami.

"Vláda (s Matovičom aj Sulíkom) znova zaspala a nebola schopná predložiť do parlamentu na schválenie legislatívne úpravy, ktoré by riešili lokálnu pomoc domovom sociálnych služieb, zdravotníctvu a ostatným oblastiam, ktoré sú na núdzový stav viazané," skonštatoval s tým, že koalícia má ústavnú väčšinu a mohla prijať potrebné legislatívne zmeny, aby sa nemusel núdzový stav predlžovať. Miesto toho sa však podľa neho riešili v koalícii spory medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) a vicepremiérom Richardom Sulíkom (SaS). Podotkol, že núdzový stav bude teda znova zneužitý ako "náplasť na všetko". Ozrejmil, že ide o jeho osobný postoj a môže byť v rozpore s názorom Hnutia Sme rodina. "Nesiem za tento svoj názor plnú politickú zodpovednosť," dodal.

V súvislosti s vládnou novelou zákona o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami namieta, že rezort pôdohospodárstva funguje len "na zotrvačnosti SNS zákonov". Pokiaľ nastane rekonštrukcia vlády, bude podľa vlastných slov žiadať demisiu ministra Jána Mičovského (OĽANO), považuje ho za jedného z najslabších ministrov vôbec. Podať chce tiež pozmeňujúci návrh na úplný zákaz pestovania a predaja GMO na Slovensku. Ozrejmil, že Európska únia dáva možnosť to obmedziť alebo úplne zakázať, pričom neverí rezortu pôdohospodárstva, že by to vyriešil.

Viac o téme: OpatreniaPredĺženieNúdzový stavSaSRichard Sulík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu