Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Lekári v Maďarsku varujú: Nemocnice čaká najťažšie obdobie za polstoročie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

BUDAPEŠŤ - Šéfka maďarského národného ústavu verejného zdravia Cecília Müllerová dnes povedala, že v najbližších týždňoch budú v krajine pravdepodobne pribúdať počty nakazených koronavírusom, napísala agentúra Reuters. Lekári v tejto súvislosti varovali, že maďarské zdravotníctvo vstupuje do najkritickejšieho obdobia za posledné polstoročie.

Šíri sa ďalšia mutácia Covid-19: V Bretónsku objavili nový variant KORONAVÍRUSU

Maďarská lekárska komora vo vyhlásení uviedla, že epidemiologická situácia v krajine je "kritická" a že zdravotníctvo môže kedykoľvek naraziť na svoje limity.

Maďarsko, kde žije asi 9,8 milióna obyvateľov, k dnešku eviduje 529.122 nakazených koronavírusom a 17.226 prípadov úmrtia. Viac ako tisíc pacientov potrebuje pľúcnu ventiláciu. Za pondelok testy  preukázali nákazu u 4926 ľudí, 143 chorých s koronavírusom zomrelo. Prvú dávku vakcíny proti covidu-19 v Maďarsku dostalo asi 1,35 milióna ľudí, obe dávky potom 399.505 ľudí.

Kvôli strmému nárastu infikovaných v poslednej dobe sa do starostlivosti o pacientov s covidom museli niekde zapojiť ďalšie oddelenia v nemocniciach. Müllerová dnes uviedla, že všetky epidemické údaje v Maďarsku sa vyvíjajú nepriaznivo.

Reuters píše, že tento mesiac z verejného zdravotníctva kvôli reformám, ktoré zaviedla vláda konzervatívneho premiéra Viktora Orbána, odišlo asi 4000 zdravotníkov, čím sa ešte prehĺbil ich dlhoročný nedostatok.

Viac o téme: ObetePandémiaNemocniceMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu