Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Most-Híd vyzýva ministra na konštruktívny dialóg s vysokými školami

László Sólymos
László Sólymos (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Mimoparlamentná strana Most-Híd sleduje okolnosti sprevádzajúce prípravu novely zákona o vysokých školách so znepokojením. Vníma tu totiž návrhy smerujúce k zásahom do autonómnosti vysokých škôl a absenciu odborného dialógu v prípravnej fáze tvorby novej legislatívy. Ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) preto vyzýva na konštruktívny dialóg s vysokými školami.

Most-Híd pritom poukazuje na snahy o politizáciu akademického prostredia, nominácie ministerských úradníkov a najvyšších predstaviteľov rezortu do akademických senátov a aj na znižovanie rozpočtu vysokým školám. "Pri príprave návrhu zmien vysokoškolského zákona nebol doposiaľ zo strany ministerstva školstva vytvorený priestor na vypočutie a prijatie kompromisných návrhov samotných vysokých škôl. Keby ich hlas bol vypočutý včas, minister by nemusel čeliť protestom. Nebyť pandémie, študenti a pedagógovia by naplnili námestia," upozornil predseda Mosta-Híd László Sólymos.

Člen predsedníctva strany Peter Krajňák podotkol, že úlohou Slovenskej akreditačnej agentúry je dohliadať na zabezpečenie kvality vysokoškolského prostredia. Je preto podľa neho potrebné nechať konať akreditačnú agentúru a vykonať komplexnú akreditáciu všetkých vysokých škôl bez zmeny pôvodne nastavených pravidiel.

Most-Híd žiada ministra školstva, aby pripravovanými zmenami vysokoškolského prostredia zabezpečil maximálnu podporu Univerzity J. Selyeho v Komárne, a to vzhľadom na jej poslanie a úlohu pri vzdelávaní maďarskej menšiny na Slovensku. Taktiež, aby sa bral do úvahy ohľad aj na vysokoškolské pracoviská v Nitre a Prešove, ktoré zabezpečujú vysokoškolské vzdelávanie pre maďarskú, rómsku, rusínsku a ukrajinskú národnostnú menšinu.

Návrh novely zákona o vysokých školách vyvolal nespokojnosť akademickej obce, viacero jej reprezentantov otvorene deklarovalo protest proti navrhovaným úpravám, ktorým vyčítajú najmä snahu o politický zásah do autonómneho fungovania vysokých škôl. Návrh sa však má upraviť. Po utorkovom (2. 3.) stretnutí vysokoškolských reprezentácií – Slovenskej rektorskej konferencie, Rady vysokých škôl a Študentskej rady vysokých škôl - s vedením rezortu školstva to potvrdil štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ľudovít Paulis. Zároveň uviedol, že snahou rezortu školstva nikdy nebolo a ani nebude politizovať vysoké školstvo.

Viac o téme: Vysoké školyMost-HídBranislav Gröhling
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu