Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Najbizarnejšie konšpiračné teórie o COVIDE: Niektoré HOAXY sú neuveriteľné!

Zľava Šrol, Betáková, Čavojová Zobraziť galériu (2)
Zľava Šrol, Betáková, Čavojová (Zdroj: FB/Slovenská akadémia vied)

BRATISLAVA – Od vypuknutia pandémie nového koronavírusu vzniklo obrovské množstvo konšpiračných teórií. Tie najnovšie strašia ľudí pred očkovaním proti ochoreniu covid-19, ktoré vírus spôsobuje. Psychológovia a virologička pôsobiaci na pôde SAV v tomto súvise opísali hoaxy, ktoré považujú za najbizarnejšie.

Psychológ Jakub Šrol považuje za veľmi bizarnú konšpiráciu napríklad tú, že koronavírus vlastne nejestvuje. „Pripadá mi neuveriteľné, koľko ľudí, politikov, vedcov, lekárov, novinárov po celom svete by sa muselo spojiť, aby vyvolali ten dojem, že covid vlastne existuje a strašiť s tým ľudí, keby v skutočnosti neexistoval,“ povedal Šrol, ktorý pôsobí v Ústave experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV.

VIDEO Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie?

Ktoré konšpiračné teórie o koronavíruse považujú vedci zo SAV za najbizarnejšie? (Zdroj: FB/SAV)

Ako priznal, veľmi ho zaskočil aj hoax o britskej vakcíne. „Posledná teória, na ktorú som narazil, je, že v tej ampulke s britskou vakcínou je také číslo (asi desaťmiestne) a končí sa číslovkou 2008, na čo ľudia hneď vymysleli teóriu, že tá vakcína vznikla už v roku 2008 a že jej vlastne teraz vyprcháva exspiračná lehota, a preto ju teda treba masovo míňať a očkovať ľudí touto vakcínou,“ uviedol psychológ.

Čítajte aj: Historička zo SAV vidí paralely predošlých pandémií so súčasnosťou: VIDEO Správanie ľudí ju však prekvapilo

Virologičku Tatianu Betákovú z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV najviac hnevá konšpirácia o čipovaní vakcínou. Podľa jej slov zbytočne odrádza ľudí od očkovacej látky, ktorá im môže zachrániť život.

Psychologičku Vladimíru Čavojovú zas udivuje, že z hoaxov sa časom vykľujú metakonšpiračné teórie, čiže sa napríklad spájajú s biblickými motívmi. Na ilustráciu uviedla metakonšpiráciu, že "celá pandémia vznikla, aby vyhladila európsku populáciu a spravila miesto pre migrantov a vyhladila európsku kultúru".

Viac o téme: KonšpirácieTeórieKoronavírusCovid-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu