Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Bittó Cigániková sa pustila do Mareka Krajčího: Toto je teraz dôležité, pán minister?!

Jana Bittó Cigániková a Marek Krajčí Zobraziť galériu (4)
Jana Bittó Cigániková a Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Napätie v koalícii medzi liberálnymi a konzervatívnymi poslancami neutícha, skôr naopak. Takmer každý týždeň sa stretávajú nové a nové názory na sporné otázky ako napríklad potraty. Práve túto tému mal opäť otvoriť zdravotnícky rezort Mareka Krajčího (OĽaNO). Vyslúžil si za to kritiku predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej (SaS). Tá ministrovi vyčíta to, že teraz má Slovensko oveľa väčšie problémy, ako riešiť potratovú politiku.

Správa o Krajčího zámere sa začala šíriť približne v tom istom čase, ako Slovensko dosiahlo smutný vrchol v rebríčku úmrtnosti na nový koronavírus podľa webu ourworldindata.org. 

Cigániková sa pýta, či je práve otázka riešenia potratov práve v tomto období taká dôležitá. "Pán minister by sa konečne mal prestať venovať vnucovaniu svojho náboženského presvedčenia celému Slovensku a začať sa venovať riešeniu problémov s Covidom. Medzičasom je totiž v tejto otázke najneuspešnejším ministrom na svete!" vyhlásila Cigániková.

KORONAVÍRUS Bittó Cigániková sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Janka Bittó Cigániková - Fungujúce zdravotníctvo)

Nové znenie vyhlášky, ktoré spomína potraty

Na to, že v novom dokumente z rezortu zdravotníctva sa spomína spoplatnenie potratov pre ženy nad 40 rokov upozornila mimoparlamentná politička zo strany Spolu Simona Petrík. "Veľmi nenápadne tak minister Krajčí de facto týmto ženám spoplatnil interrupcie a ešte argumentuje tým, že "je v jeho záujme zrušiť diskrimináciu žien na základe veku"," popisuje Petrík. "To je teda riadny bizár, poviem vám, pretože touto zmenou diskrimináciou naopak prehlbuje," dodala. Vyhláška má pritom vstúpiť do platnosti už onedlho - 1. marca 2021.

KORONAVÍRUS Bittó Cigániková sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Simona Petrík)

Iniciatívu ministra Krajčího si zobral na paškál aj bratislavský župan Juraj Droba (SaS), ktorý rozhodne kritizuje stanovené zmeny. "Výsledok bude aj to, že sociálne slabšie ženy si ju nebudú môcť dovoliť, keďže jej cena je v stovkách eur a podobne ako v Poľsku budú vyhľadávať lacné a nebezpečné spôsoby. Prvou a poslednou úlohou Ministerstva zdravotníctva by mala byť predsa ochrana zdravia. Štát by mal týmto ženám pomôcť, nie im ťažkú situáciu ešte zhoršovať," mysli si Droba.

"Po tejto vyhláške a posledných vyhláseniach pani Záborskej na túto tému ma už neprekvapí ani návrat inkvizície. A veľmi sa divím bývalej kolegyni a expertke, súčasnej štátnej tajomníčke pani Ježíkovej, že je ochotná dať pod toto svoj podpis," uzavrel.

KORONAVÍRUS Bittó Cigániková sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Juraj Droba)

Ministerstvo trvá na tom, že týmto odstránilo diskrimináciu

Otázky o tejto novele sme už zaslali aj na samotné ministerstvo zdravotníctva. "Dlhodobo v spoločnosti sledujeme, že vek mamičiek, rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové. Vyhláška vznikla v 80. rokoch, odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku. Vypustila sa len zdravotná indikácia počatia po 40. roku na ukončenie tehotenstva. Ak bude mať žena po 40tke  zdravotnú indikáciu inú akou je vek, nič sa nemení a ukončenie tehotenstva bude aj naďalej hradené z verejného zdravotného poistenia. Ženy po 40-tke aj naďalej budú mať možnosť ukončiť tehotenstvo do 12. týždňa, ale tento zákrok nebude z hľadiska zdravotnej indikácie preplácať zdravotná poisťovňa," reaguje na dnešnú kritiku rezort Mareka Krajčího.

Viac o téme: PotratySimona PetríkMarek KrajčíJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu